Subiect "Intrebari pensionare" Deschis de Elisa T la data: 02/06/2020 3:42pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Intrebari pensionare
Scris de: Elisa T la data: 02/06/2020 3:42pm
Gen: M
Data nasterii: 14 mai 1960
Stagiul de cotizare: 39 ani
Alte date:
Intrebare: va rog :
Am primit acceptul pt 1 an pensionare pe caz de boala grd III - cu podibilitatea de a munci 4h .( nu ma voi angaja ) Urmeaza sa depun dosarul de pensionare la casa de pensii sapt viitoare .
In noiembrie 2021 pot iesi la limita de varsta ( am grupa 1 si grupa 2 si armata ) .
Intrebarile sunt :
1. Pot plati contributii la pensie ( pt 4 ore / zi ) pt anul in curs incepand din februarie( din mana fara sa ma angajez 4 h undeva ) si sa depun la casa de pensii odata cu dosarul de pensionare si aceasta dovada a platii pt ca sa pot iesi mai devreme la limita de varsta ?
2. Pot intrerupe ( prin cerere) pensia de invaliditAte ca sa solicit pensia anticipata penalizata dupa data de 14 mai ( moment in care implinesc 60 ani ?)
3. Daca plata pensiei de invaliditate va fi la jumatate , pt 4h , cand trec la pensia de limita de varsta cum se procedeaza : ma pune in siguatis sa aleg intre pensia de invaliditate de 4h si pensia la limita de varsta de 8h?
Multumesc mult,
Elisa T
Re: Intrebari pensionare
Scris de: la pensie la data: 02/07/2020 5:48am
Pentru o analizacorecta trebuia sa precizati toate datele necesare analizei : stagiul de cotizare lucrat in grupele I si II de munca, precizarea ca stagiul de cotizare de 39 ani este lucrat efectiv.
Fara aceste date va putem preciza urmatoarele :
1.Puteti contribui suplimentar la pensie prin contract de asigurare sociala insa aceasta nu va ajuta la cresterea stagiului de cotizare pentru iesirea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare pentru stagiile in grupele de munca pentruca aveti acest stagiu.
Perioada cat beneficiati de pensie de invaliditate se asimileaza stagiului de cotizare si se ia in calculul pensiei pentru limita de varsta.
Contributie suplimentara la pensie in cazul dv va ajuta numai pentru obtinerea unui punctaj mai mare dar aceasta crestere este foarte mica incat nu merita efortul
2. Puteti renunta la pensia de invaliditate si sa cereti pensie anticipata partiala la varsta de 60 ani, insa nu va recomandam sa o faceti pentruca pensia anticipata partiala va fi mai mica decat pensia de invaliditate.
3. Ati inteles gresit ca daca aveti dreptul sa lucrati jumatate de norma pensia de invaliditate va fi platita la jumatate. Pensia de invaliditate va fi platita integral cum iese din calcul si daca mai lucrati cu contract de munca, jumatate de norma veti putea cumula pensia intreaga cu salariul.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1