Subiect "Indice corectie" Deschis de Ada la data: 05/19/2020 2:29am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Indice corectie
Scris de: Ada la data: 05/19/2020 2:29am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Decizia CCR nr 702/2019 care se refera la acordarea indicelui de corectie pensionarilor care trec de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta. Pensia este recalculata automat sau trebuie depusa cerere? Mulțumesc
Re: Indice corectie
Scris de: la pensie la data: 05/19/2020 8:31am
Casa de pensii nu a publicat norme de acordare a indicelor de corectie pentru pensionarii de invaliditate la trecerea la pensie pentru limita de varsta, insa facand comparatie cu alte cazuri similare consideram ca aceasta se va face din oficiu, fara cerere.
Re: Indice corectie
Scris de: Carp Mircea la data: 05/19/2020 9:15am
Cand v-ati deschis drepturile la pensie de invaliditate(luna si anul) ?
Cand ati trecut la limita de varsta(luna si anul) ?
CNPP-NOUTATI

Precizări privind Decizia CCR nr. 702/2019 referitoare la indicele de corecție prevăzut la art. 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

4.Pensiile de invaliditate acordate conform Legii nr.19/2000 și care au devenit pensii pentru limită de vârstă anterior datei de 10.02.2020 vor fi revizuite din oficiu. În situația în care cuantumul revizuit este mai mare decât cel aflat în plată, noile drepturi se acordă de la data de 10.02.2020.
Re: Indice corectie
Scris de: Ada la data: 05/19/2020 12:39pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare
Pensie de invaliditate 2009 limita de varsta 2014
Re: Indice corectie
Scris de: Carp Mircea la data: 05/19/2020 1:25pm
Vi se va aplica un indice de corectie de 1,07 cu punere in plata incepand cu data de 10/02/2020.
Re: Indice corectie
Scris de: Ion la data: 02/10/2021 1:51pm
Indicele de corectia a fost aplicat automat de catre casa de pensii, insa printr-o noua interpretare incorecta a legii, si anume doar din 10 februarie 2020, momentul in care decizia CCR a fost publicata in Monitorul oficial, nu de la deschiderea drepturilor la pensie asa cum prevede legea.
Casa nationala de pensii (CNP) a pornit de la o premisa gresita, si anume ca in cazul deciziei CCR se aplica principiul neretroactivitatii legii, adica decizia CCR nu poate avea efect in trecut, fiindca conform constitutiei deciziile CCR au efect doar pentru viitor. Nu a tinut insa cont de faptul ca exista anumite exceptii de la principiul neretroactivitatii, exceptii de care tine cont CCR, si anume (citat dintr-un document pdf de pe site-ul CCR catre care am pus mai jos o adresa web):
"sunt considerate excepţii de la principiul neretroactivităţii legii, următoarele: ... legile interpretative (acelea pe care legiuitorul le face numai pentru a explica şi a determina în mod mai clar dispoziţiile unei legi anterioare, iar nu pentru a introduce dispoziţii noi. Legile interpretative se încorporează legii pe care o interpretează, formând cu ea un singur corp de dispoziţii, aşa că din punct de vedere strict juridic şi teoretic, nici nu se poate spune că legile interpretative sunt retroactive, căci ele nu constituie dispoziţii noi)".
Asadar, decizia CCR nu a declarat legea neconstitutionala si nici articolul care prevede acordarea indicelui de corectie, nefiind deci vorba despre necesitatea aplicarii unei noi legi care sa modifice legea actuala la o anumita data. Exista o singura lege care a ramas neschimbata si care a fost declarata constitutionala de catre CCR, atat doar ca au fost aduse clarificari despre cum trebuie inteleasa si aplicata, iar acele clarificari se considera ca fac parte din lege. Iar legea spune ca indicele de corectie se aplica "o singură dată, la înscrierea iniţială la pensie". Legea nu a fost nicicum modificata din data de 10 februarie 2020 pentru a se putea spune ca doar de la acea data trebuie aplicate modificarile, ci trebuie aplicata asa cum este.
Din acelasi fisier pdf de pe site-ul CCR se arata mai clar ca pentru a se pune problema retroactivitatii este nevoie sa existe doua legi, una veche, aplicata in trecut, si una noua, care intra in conflict cu cea veche, dar in mod evident nu este cazul de fata:
"două cerinţe trebuie întrunite în mod cumulav pentru a fi vorba de un conflict real de legi în mp: existenţa a două dispoziţiide lege succesive care reglementează însă diferit materia; să existe un act, un fapt sau o situaţie, născută, săvârşită sau încheiată înainte de intrareaîn vigoare a unei dispoziţii noi, faţă de care să fie suscepbilă aplicarea, fie a vechii reglementări - dacă ea există, fie a noii reglementări."
Fisierul PDF de pe site-ul CCR:
https://www.ccr.ro/wp-content/uploads/2021/01/puskas_ro.pdf

Gen: M
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Re: Indice corectie
Scris de: Ion la data: 02/10/2021 10:51pm
Pe site-ul Universitatii din Craiova (www.ucv.ro), se poate citi in cursul de Teoria Generala a Dreptului, de lect. univ. dr. BARAN NICOLAE:
http://cis01.central.ucv.ro/csv/curs/tgd/c5.html
Ca exista cateva exceptii de la principiul neretroactivitatii legilor, dintre care unul este "In cazul legilor interpretative care clarifica întelesul unor norme juridice si care se aplica de la data intrarii în vigoare a normei interpretate, în cazul când ele apar ulterior acestora".
Decizia CCR este una interpretativa ci clarifica intelesul articolului referitor la indicele de corectie din legea pensiei. Decizia CCR nu modifica legea pensiei, nu spune ca legea este neconstitutionala si trebuie schimbata, nu impune o modificare a legii de la o anumita data.
In baza acestei exceptii, norma juridica din lege care a fost interpretata de catre decizia CCR trebuie aplicata de la data intrarii in vigoare a normei din lege, nu de la data interpretarii care clarifica legea.
Cu alte cuvinte, Casa nationala de pensii a interpretat gresit legea, apoi CCR a clarificat ca legea este buna asa cum este, si ca nu trebuie modificata, dar ca ea trebuie interpretata corect. Iar legea ramanand nemodificata spune totusi ca indicele de corectie trebuie aplicat de la inscrierea initiala la pensie, deci conform principiilor CCR si conform teoriei generale a dreptului Casa nationala de pensii trebuie sa recalculeze pensiile de la inscrierea initiala la pensie, din momentul intrarii in vigoare a legii, nu de la momentul publicarii deciziei CCR.
Iata citatul din teoria generala a dreptului:
"""
Sub aspectul actiunii în timp a normelor juridice actioneaza principiul neretroactivitatii legii, ceea ce presupune stabilirea momentului initial si a momentului final al actiunii legii.
In principiu, în România, normele juridice intra în vigoare în momentul publicarii lor în Monitorul Oficial, sau la data aducerii lor la cunostinta celor carora li se adreseaza. Conform principiului NEMO CENSITUR IGNORARE LEGEM (Nimeni nu se poate prevala de necunoasterea legii), legile se presupun cunoscute de la data aducerii lor la cunostinta conform principiului publicitatii. Uneori, în cuprinsul actelor normative se prevede o alta data, ulterioara datei publicarii normei, pentru intrarea în vigoare. Se acorda astfel un termen necesar pentru cunoasterea noii norme.
Principiul neretroactivitatii legii este consacrat în art.1 din Codul civil, în art.10-11 din Codul penal.
De la aplicarea principiului neretroactivitatii legii exista însa si unele exceptii, cand legile se aplica retroactiv, si anume:
" În situatia când legea prevede expres ca se aplica unor fapte petrecute anterior, fara ca prin aceasta sa se îngradeasca drepturile fundamentale garantate prin Constitutie;
" In cazul când este necesara înlaturarea unor piedici care frâneaza procesul transformarilor sociale;
" In cazul legilor interpretative care clarifica întelesul unor norme juridice si care se aplica de la data intrarii în vigoare a normei interpretate, în cazul când ele apar ulterior acestora;
" In cazul legii penale mai favorabile, adica daca de la data savârsirii unei infractiuni si pâna la data ultimului act de executare au aparut mai multe legi care sanctioneaza diferit aceeasi fapta, se va aplica legea penala cu sanctiunea mai blânda.
"""
Gen: M
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1