Subiect "Pensie anticipata partiala" Deschis de Dan la data: 05/22/2020 9:00am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie anticipata partiala
Scris de: Dan la data: 05/22/2020 9:00am
Gen: M
Data nasterii: 2 iunie 1960
Stagiul de cotizare:
-in Romania 29 ani si 3 luni din care 2 ani si 11 luni in grupa II 90% si 12 ani si 8 luni in grupa II 75%
-in Turcia 5 ani si 7 luni
Alte date:
-stagiu militar 9 luni (termen redus)
-facultate 5 ani la zi cu diploma
Intrebare:
-Cand pot sa ies la pensie pentru limita de varsta? Dar anticipat partial?
-La dosarul de pensie trebuie sa folosesc anumite formulare (RO202, E207)?
-Ce document trebuie sa prezint pentru perioada lucrata in Turcia? O adeverinta de la firma este suficient?
-Cum se calculeaza pensia? Pensia pentru perioada lucrata in Romania se cumuleaza cu cea pentru perioada lucrata in Turcia si se plateste in Romania in lei? Sau pentru perioada lucrata in Turcia se plateste in Turcia in moneda Turciei? Pot sa optez?
-Daca ma pensionez anticipat partial pot sa continui sa lucrez in Turcia?

Multumesc,
Re: Pensie anticipata partiala
Scris de: la pensie la data: 05/22/2020 10:53am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 02 iunie 2025 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 15 ani intregi lucrat in gr II de munca (nu se ia in calcul procentul lucrat in grupa de munca) beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 3 ani si 9 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar si studii universiotare si realizati un stagiu total de cotizare de 38 ani si 9 luni.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 12 ani intregi lucrat in conditii deosebite (se ia in calcul procentul lucrat in grupa de munca) beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 4 ani si va puteati pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 61 ani adica in data de 02 iunie 2021.
Pentru cele doua tipuri de pensie pentru limita de varsta indepliniti conditiile de stagiu de cotizare (15 ani la pensia pentru limita de varsta fara reducerea varstei de pensionare si 35 ani la pensia pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare) si nu este nevoie sa faceti dovada stagiului de cotizare lucrat in Turcia.
Nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala incepand cu 02 iunie 2020 deoarece pentru aceasta trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani fara a lua in calcul :
- Stagiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar si studii universitare deoarece asa prevede legea pensiilor 263/2010.
- Stagiul de cotizare lucrat in Turcia deoarece asa prevede acordul bilateral incheiat intre Romania si Turcia privind asigurarile sociale.
Re: Pensie anticipata partiala
Scris de: Dan la data: 06/21/2021 12:08am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Cum pot sa beneficiez de sumele cotizate in Turcia?

Multumesc,
Re: Pensie anticipata partiala
Scris de: la pensie la data: 06/22/2021 4:41am
Cei care au lucrat in Romania si in o alta tara cu care Romania are incheiat acord bilateral in domeniul asistentei sociale primesc o pensie compusa din doua componente, calculate conform legislatiei fiecarei tari in care a lucrat si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului. Romania are incheiat un asemenea acord cu Turcia.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al vechimii daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepturi la pensie:
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare, probabil 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Pentru aceasta pensie nu este necesar sa faceti dovada stagiului de cotizare lucrat in Turcia.
Pentru stagiul de cotizare lucrat in grupele de munca aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 4 ani si beneficiati de pensie pentru limita de varsta la varsta de 61 ani. Pentru aceasta reducere a varstei de pensionare trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare, probabil 35 ani, care il realizati luand in calcul stagiul de cotizare lucrat in Romania, stagiul de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca (cca 3 ani) si stagiul de cotizare lucrat in Turcia.
Pentru a afla cum puteti sa beneficiati de dovada stagiului de cotizare lucrat in Turcia, pentru completarea stagiului de cotizare din Romania precum si de componenta pensiei din Turcia adresati-va Casei de pensie teritoriale de care apartine domiciliul dv din Romania daca locuiti in Romania.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1