Subiect "lamurire iesire pensie anticipata" Deschis de Nechifor Ovidiu la data: 07/29/2020 9:29pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
lamurire iesire pensie anticipata
Scris de: Nechifor Ovidiu la data: 07/29/2020 9:29pm
Gen:Masculin
Data nasterii:26.12.1957
Stagiul de cotizare:35+8 = 43 ani
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua.

Am si eu intrebare legata de anul in care este mai convenabil ca tatal meu sa iaasa la pensie

Tatal meu implineste o vechime in munca in iunie 2020 de 35+8=43 ani lucrati(stagiu complet) si ar dori sa iasa anticipat avand in vedere numarul de ani lucrati
Pe surse(in piata) se vorbeste ca este mai convenabil sa depui dosarul de pensionare pana pe 15 august 2020 (datorita indicelui de corectie care s-ar diminua dupa aceasta data), deoarece pensia ar fi mai mare, decat ulterior.
Actual, el lucreaza in domeniul contructiilor si e incadrat cu 3000 lei(nu plateste impozit)
Referior la sporurile care ar trebui mentionate in adeverinta ele trebuie sa fie fixe? Spun asta deoarece tatal meu are sporuri diferite lunar (de noapte,weekend, ore suplimentare)
Am cerut o adeverinta angajatorului si mi-a dat o fisa din revisal si nu sunt specificate sporurile, decat salariul de incadrare. In cazul asta ar trebui sa cer o fisa angajatorului cu venitul brut lunar de cand este el angajat? Ar ajuta asta, casei de pensii avand in vedere ca in adeverinta data de angajator din Revisal nu sunt mentionate toate sporurile?
In final revenind la prima parte, raportandu-ma la salariul tatalui meu si contextul actual legislativ, cand ar fi benefic pt tatal meu sa iasa la pensie? Sa depuna pana pe 15 august cererea de pensionare sau sa o faca ulterior

Multumesc anticipat!
Re: lamurire iesire pensie anticipata
Scris de: mihai la data: 07/30/2020 6:08am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Daca va rog puteti preciza " sursele " ?
Re: lamurire iesire pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 07/30/2020 6:31am
Stirea ca iesirea la pensie dupa 15 august 2020 este dezavantajoasa este falsa.
Indicele de corectie acordat la iesirea la pensie este de 1,41 pe perioada intregului an 2020. Deci tatal dv poate depune dosarul de pensionare pana la sfarsitul anului 2020.
Baza de calcul a punctajului pensiei conform prevederilor legii pensiilor 263/2010 este prezentata de noi pe site la pagina de la adresa :
https://www.lapensie.com/forum/baza-de-calcul-a-punctajului-pensiei.php
De aici trebuie retinut:
Perioada lucrata este tratata in mod diferit in doua semiperioade.
1 In perioada inainte de 01 aprilie 2001 in calculul pensiei intra salariul tarifar si sporurile cu caracter permanent cum ar fi : sporul de vechime, spor de noapte, spor de santier, spor de izolare etc.
Pentru aceste sporuri este nevoie de adeverinta de la angajator deoarece in acea perioada angajatorii nu intocmeau situatia Revisal.
In aceasta perioada nu intra in calculul punctajului pensiei sporurile cu caracter nepermanent cum ar fi cel pentru zilele de weekend, pentru ore suplimentare, prime.
Sporul pentru ore suplimentare pentru cei care au lucrat pe santier cu program prelungit se iau in calcul daca se deschide o actiune in justitie (la tribunal) si se obtine o hotarare judecatoreasca conform deciziei ICCJ nr 5/2010.
2 In perioada dupa 01 aprilie 2001 in calculul pensiei intra sumele pentru care s-a platit contributie de asigurari sociale (CAS). Aceste sume le gasiti si in situatia Revisal in coloana sume pentru care s-a platit CAS, fara a fi defalcate. Situatia data de angajator cu extrase din Revisal va foloseste numai pe dv ca informare deoarece la Casa de pensii nu trebuie sa depuneti o astfel de situatie fiindca situatia Revisal a fost transmisa de angajator la Casa de pensii dupa 01 aprilie 2001 si aceste date sunt inregistrate in arhiva electronica a Casei de pensii. Mai mult, daca doriti aceste date le puteti lua de la Casa de pensii cerand “Situatia stagiului de cotizare dupa 01 aprilie 2001”
Va mai precizam ca este prevazut ca incepand cu 01 septembrie 2021 sa intre in vigoare noua lege a pensiilor 127/2019 care prevede recalcularea tuturor pensiilor cu lurea in calculul punctajului pensiei si a sporurilor cu caracter nepermanent obtinute in perioada inainte de aprilie 2001, daca aceste sporuri sunt dovedite prin adeverinte. Mai este prevazut ca in cazul in care nu se prezinta adeverinta cu sporurile cu caracter nepermanent obtinute inainte de aprilie 2001 sa se majoreze automat cu 10 % punctajele lunare realizate inainte de aprilie 2001. Aceasta majorare insa nu se aplica si celor care au obtinut introducerea in calcul, prin hotrare judecatoreasca, a sumelor pentru orele suplimentare.
Re: lamurire iesire pensie anticipata
Scris de: Nechifor Ovidiu la data: 07/31/2020 9:45pm
Vreau sa va multumesc f mult pentru raspuns. Mi-ati clarificat o gramada de semne de intrebare dar as mai avea cateva.

1.Citind cu atentie mailul as vrea sa va intreb cum ar fi mai bine sa cer adeverinta pentru perioada lucrata inainte de 2001.
Mentionez ca tatal meu a lucrat 27 de ani (pana in anul 2000) la Uzina Mecanica Cugir unde avea un venit destul de bun...
Referitor la cererea catre angajator, pentru a nu face foarte multe drumuri si a castiga timp, ar fi mai bine sa ceara o adeverinta care sa contine salariul brut inainte de impozitare (salariu de incadrare+sporurile, precum si alte venituri+prime bonusuri care nu au caracter permanent) in cazul in care o sa opteze sa iasa la pensie dupa 1 septembre 2021?
2. In cazul in care opteaza sa iasa acum la pensie avand in vedere ca are stagiul complet de cotizare(35+8 ani), dar are doar 63 ani impliniti, va putea sa lucreze in continuare si sa beneficieze si de pensie? Sau, va putea cumula pensia cu salariul doar in momentul in care implineste 65 ani? Anul viitor va mai putea iesi la pensie anticipata partiala avand in vedere ca are stagiul complet de cotizare, dar tinand cont totodata de schimbarea legislatiei?
3. avand in vedere modul de calcul al pensiei si schimbarile legislative, majorare punctului de pensie, salariul mic pe care il are in momentul de fata, salariul mediu brut pe tara care devine tot mai mare, evolutia indicelui de corectie) ar fi mai convenabil sa iasa la pensie anul acesta sau dupa 1 septembrie 2021? Indicele de corectie pe anul viitor va deveni mai mic sau va deveni mai mare?

Mentionez ca tatal meu vrea sa lucreze in continuare dar sa beneficieze si de pensie...

Multumesc inca o data anticipat!
Re: lamurire iesire pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 08/03/2020 7:10am
1 Solutia ca adeverinta sa contina atat sporurile cu caracter permanent cat si cele cu caracter nepermanent si primele este avantajoasa atat pentru cazul in care cere pensia inainte de 01 septembrie 2021 cat si dupa, cu conditia ca ele sa fie evidentiate distict.
Aceasta solutie are un dezavantaj in cazul in care cere pensie inainte de septembrie 2021 deoarece la recalcularea pensiilor acordate inainte de septembrie 2021, conform noii legi a pensiilor 127/2019, este prevazut sa se acorde o majorare cu 10 % a punctajelor anuale realizate inainte de aprilie 2001 daca nu se depune adeverinta cu sporurile nepermanente si primele. Necunoscand modul de efectuare a recalcularii nu cunoastem daca tatal dv cere pensia inainte de septembrie 2021 si depune adeverinta, mai poate opta pentru aceasta majorare in cazul in care aceasta este avantajoasa.
2 In prezent avand stagiul complet de cotizare depasit cu 8 ani are dreptul la pensie anticipata, nediminuata, insa daca o cere inainte de septembrie 2021 nu poate sa cumuleze pensia cu salariu.
In noua lege a pensiilor 127/2019 se prevede ca cei care au stagiul complet de cotizare depasit cu 8 ani si varsta mai mica cu maxim 5 ani fata de varsta standard de pensionare sa li se acorde pensie pentru limita de varsta. Daca aceasta intra in vigoare in septembrie 2021 tatal dv va primi pensie pentru limita de varsta inainte de 65 ani si va putea cumula pensia cu salariul chiar daca s-a pensionat inainte de intrarea in vigoare a acestei legi.
3 In privinta modificarilor legislative care vor urma nu putem face presupuneri deoarece nu avem aceasta calitate, insa va putem preciza ca varianta continuarii activitatii este benefica chiar daca punctajele lunare sau anuale scad.
Re: lamurire iesire pensie anticipata
Scris de: Nechifor Ovidiu la data: 08/03/2020 8:27am
Multumesc inca o data pentru raspunsurI:

In concluzie:
1.Ce acte ar trebui sa duc pentru dosarul de pensionare al tatalui meu?
Sa inteleg ca e de ajuns cartea de munca si adeverintele de la angajator(pt sporuri permanente/neparmanante)pt perioada inainte de 2001, avand in vedere ca “Situatia stagiului de cotizare dupa 01 aprilie 2001” o gasesc la Casa de Pensii? Adica mai trebuie sa duc de la angajator la Casa de Pensii alta situatie pentru perioada de dupa aprilie 2001 avand in vedere ca Casa de Pensii are deja situatia

2. indicele de corectie nu are cum sa scada de la un an la altul (adica anul asta e 1.41, iar la anul nu are cum sa scada sub 1.41)

3 Va dati seama ca tata ar dori sa obtina pensia cat mai mare dar in acelasi timp fiind inca activ, ar dori sa continue in campul muncii ....Avand in vedere faptul ca e vorba doar de 1 an in discutie ...ar alege sistemul cel mai avantajos...nu imi dau seama care ar fi acela? poate ne puteti lumina, va rog?!
Noul mod de calcul al pensiei dupa septembrie 2021 l-ar avantaja? ...aici n-am inteles foarte clar punctul 3 la raspunsul dvs...adica chiar daca scade punctajul(avand in vedere ca are salariu mic, cum l-ar putea avantaja?

4. Data pemionarii se considera data depunerii dosarului de catre tatal meu sau data procesarii/rezolvarii dosarului de catre Casa de Pensii?

Multumesc anticipat!
Re: lamurire iesire pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 08/03/2020 1:50pm
1 Lista generala a actelor care trebuie depuse la dosarul de pensie este prezentata de noi pe site, in cazul pensiei anticipate la adresa :
https://www.lapensie.com/forum/pensia-anticipata2.php
Noi nu putem individualiza lista pe persoane deoarece nu cunoastem datele necesare. Aceasta lista individuala depinde de activitatea persoanei si de continutul actelor depuse.
2 Prevederea ca indicele de corectie sa nu fie mai mic decat cel din anul anterior este prevazut in lege dar aceasta prevedere poate fi modificata.
3 In prezent punctajul mediu al pensiei se calculeaza impartind suma punctajelor anuale la stagiul complet de cotizare care in cazul tatalui dv este de 35 ani.
Pentru a intelege cum creste punctajul mediu daca lucreaza in continuare un an in care realizeaza un punctaj anual mai mic vom da doua exemple :
a)In cazul cand se pensioneaza acum si in cei 43 ani a realizat in fiecare an un punctaj anual de 1,5 puncte adica un total de 64,5 puncte.
In acest caz punctajul mediu va fi de : 64,5 puncte impartit la 35 ani adica de 1,84286 puncte.
b)In cazul cand se pensioneaza peste un an si in acest an realizeaza numai 1 punct va realiza un total de 64,5 + 1 punct adica 65,5 puncte.
In acest caz punctajul mediu va fi de 65,5 puncte impatit la 35 ani adica de 1,87143 puncte.
Si in calculul valorii pensiei conform noii legi a pensiei 127/2019 va rezulta o pensie mai mare deoarece aceasta se calculeaza inmultind suma totala a punctajelor anuale cu valoarea punctului de referinta, adica in cazul in care se pensioneaza acum valoarea punctului de referinta se va inmulti cu 64,5 puncte iar daca mai lucreaza 1 an se va inmulti cu 65,5 puncte.
Atentie calculul numeric facut este unul teoretic si nu trebuie confundat cu calculul pensiei tatalui dv.
4 Data pensionarii se considera data depunerii dosarului de pensionare.
Re: lamurire iesire pensie anticipata
Scris de: Nechifor Ovidiu la data: 08/03/2020 2:10pm
Deci,

Avand in vedere modul actual de calcul actual (indice de corectie) versus ce se va intampla de la 1 septembrie 2021, dvs spuneti ca este mai convenabil/benefic sa se pensioneze anul viitor dupa, 1 septembrie corect?
Re: lamurire iesire pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 08/03/2020 5:04pm
Noi nu am tras asemenea concluzii pentruca pentru a hotara care varianta este avantajoasa pentru tatal dv trebuie sa avem in vedere si alte circumstante pe care numai tatal dv le cunoaste.
Noi am afirmat numai ca daca lucreaza in continuare pensia nu va scadea ci din contra va creste.
Re: lamurire iesire pensie anticipata
Scris de: Nechifor Ovidiu la data: 08/04/2020 7:20am
Nu stiu ce circumstante ar trebui sa fie, nu are nimic uau ca si salariu si nici ca vechime...salariul lui e undeva pe la 3000 lei...eu citeam in paralel un articol zilele trecute prin care se zice legat de pesnie si ca noua lege va avantaja pei ce cu stagiu cumplet si multi ani lucrati

https://www.contributors.ro/noua-formula-de-calcul-a-pensiei-de-stat-%c8%99i-implica%c8%9biile-acesteia/

Avand in vedere experienta dvs, ma gandeam ca ne puteti indruma spre cea mai buna varianta (varianta cu indice de corectie vs legea noua din sept.2021
Re: lamurire iesire pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 08/04/2020 12:44pm
Circumstantele la care faceam referire sunt urmatoarele :
- De obicei cei care cer pensie anticipata sunt cei care au probleme cu locul de munca, cu sanatatea, cei care care isi schimba domiciliu, cei care castiga un salariu mai mic decat pensia si altele.
- Consideram ca cei care cer pensie anticipata in acest an pentru faptul ca indicele de corectie este mare risca sa se insele deoarece daca noua lege a pensiilor 127/2019 intra in vigoare in septembrie 2021 si se recalculeaza pensiile pierd avantajul acestui indice de corectie numai dupa cca 1 an de la pensionare.
Cunoastem noua formula de calcul a pensiei conform noii legi a pensiilor care in principal are doua mari modificare fata de actuala lege a pensiilor care sunt urmatoarele :
1 Introducerea in calculul punctajelor lunare, in perioada inainte de 01 aprilie 2001, a salariilor brute (inclusiv sporurilor cu caracter nepermanent si a primelor).
2 Calculul valorii pensiei prin introducerea conceptului de valoare a punctului de referinta, o inventie care sa ascunda faptul ca se calculeaza valoarea pensiei echivalent cu luarea in calcul pentru toti pensionarii a stagiului complet de cotizare de 25 ani.
Re: lamurire iesire pensie anticipata
Scris de: Nechifor Ovidiu la data: 08/04/2020 7:27pm
Deci, in concluzie e mai convenabil ca tatal meu sa iasa la pensie pe nnoua lege din septembrie 2021 (el fiind perfect sanatos)

Multumesc tare mult pt raspunsuri si pt rabdare.

Va respect si apreciez f mult pentru ceea ce faceti!

Sunteti adevarati profesionisti!

Numai bine va doresc!
Re: lamurire iesire pensie anticipata
Scris de: Nechifor Ovidiu la data: 08/05/2020 11:25am
o ultima intrebare...

calcul pensiei pe noua lege (de la 1 sept 2021) mai poate suferi modificari in dezavantajul pensionarului pana la aplicarea ei?....ma refer atat la varsta de pensionare (sa nu mai poti iesi anticipat), la modul de calcul si la sporuri (sa nu mai fie incluse in baza de calcul a pensiei)?
Re: lamurire iesire pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 08/05/2020 1:06pm
Multumim pentru cuvintele frumoase spuse la adresa noastra, pe care le consideram exagerate.
In privinta ultimei intrebari va sfatuim sa nu o luati ca o promisiune si daca aveti nelamuriri reveniti.
Ultima intrebare este usoara pentruca suntem siguri ca prevederile legii 127/2019 vor fi modificate chiar in cursul acestei luni prin stabilirea unei valori a punctului de pensie mai mic de 1775 lei incepand cu 01 septembrie 2020.
Insa va rugam sa nu mai puneti asemenea intrebari pentruca nu avem calitati de prezicatori.
Re: lamurire iesire pensie anticipata
Scris de: Nechifor Ovidiu la data: 08/05/2020 2:35pm
Nu e nimic batut in cuie si orice se poate modifica oricand...

Luand in calcul impactul major al pensiilor in buget avand in vederea recacularea, fara a lua in calcul majorarea punctului de pensie, ma astept sa mai modifice cateva articole in dezavantajul pensionarilor

Punctul de pensie se va majora cel mai probabil cu max 14%(nicidecum 1775)
Re: lamurire iesire pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 08/05/2020 2:41pm
Aveti perfecta dreptate
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1