Subiect "Trecere de la pensia de invaliditate la pensia pentru limita de varsta" Deschis de Lunga Aurelia la data: 01/11/2021 1:41pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Trecere de la pensia de invaliditate la pensia pentru limita de varsta
Scris de: Lunga Aurelia la data: 01/11/2021 1:41pm
Gen: F
Data nasterii: 16. Februarie 1960
Stagiul de cotizare: 25 ani
Alte date: 12 ani in grupa a 2-a, pensie de invaliditate gr. 3 din 2001 pana in prezent.
Intrebare: Cand am dreptul la pensie pentru limita de vârsta? Trecerea la pensia pentru limita de vârsta se face automat sau trebuie depusă cerere? Va rămâne in plata cuantumul pensiei cu valoare mai mare? Perioada de pensie de invaliditate se va lua in considerare la calculul pensiei pentru limita de vârsta in sensul ca se va considera vechime sau stagiu de cotizare? Va multumesc!
Re: Trecere de la pensia de invaliditate la pensia pentru limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 01/12/2021 2:34am
Conform legii actuale a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare in data de 16 octombrie 2021 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 8 luni, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 8 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 12 ani intregi lucrat in gr II de munca beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 3 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate
Grupa II de munca a fost asimilata cu conditii deosebite
Pentru stagiul de 12 ani lucrat in conditii deosebite beneficiati de reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani si aveti dreptul sa va pensionati imediat cu pensie pentru limita de varsta.
Trecerea de la pensia de invaliditate la pensie pentru limita de varsta se face din oficiu (fara cerere) atunci cand se deschide dreptul la pensie pentru limita de varsta.
In cazul dv daca ati avut depusa dovada stagiului de cotizare de 12 ani lucrati in grupa II de munca si a fost acceptata de Casa de pensii, trebuia sa vi se deschida dreptul la pensie pentru limita de varsta din data de 16 octombrie 2017.
La trecerea de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta pensia se recalculeaza luandu-se in calcul perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate, ca stagiu de cotizare asimilat. Daca la recalculare rezulta o pensie mai mica decat cea de invaliditate se mentine cuantumul si punctajul avantajos.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1