Subiect "Cata vechime trebuie sa "cumpar"?" Deschis de Gabriel la data: 01/13/2021 8:17pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Cata vechime trebuie sa "cumpar"?
Scris de: Gabriel la data: 01/13/2021 8:17pm
Gen: M
Data nasterii: 21 iulie 1957
Stagiul de cotizare: 29 ani si 5 luni
Alte date:
- in perioada 1983 - 1993 am lucrat in grupa I de munca, 100%, adica 9 ani si 7 luni.
- in perioada 2013 - 2016 am lucrat ca PFA fara sa fiu obligat legal sa platesc CAS (si nu am platit).
- in prezent sunt angajat la o firma.

Intrebare: cate luni de vechime trebuie sa "cumpar", astfel incat la 1 martie sa indeplinesc conditile pentru depunerea dosarului de pensionare?

Multumesc,

Cate vechime ar trebui sa cumpar ca sa pot iesi la pensie pe 1 martie 2020?
Re: Cata vechime trebuie sa "cumpar"?
Scris de: Nicolae la data: 01/14/2021 9:02am
Gabriel :
Gen: M
Data nasterii: 21 iulie 1957
Stagiul de cotizare: 29 ani si 5 luni
Alte date:
- in perioada 1983 - 1993 am lucrat in grupa I de munca, 100%, adica 9 ani si 7 luni.
- in perioada 2013 - 2016 am lucrat ca PFA fara sa fiu obligat legal sa platesc CAS (si nu am platit).
- in prezent sunt angajat la o firma.
Intrebare: cate luni de vechime trebuie sa "cumpar", astfel incat la 1 martie sa indeplinesc conditile pentru depunerea dosarului de pensionare? Multumesc,
Cate vechime ar trebui sa cumpar ca sa pot iesi la pensie pe 1 martie 2020?


Pensie pentru limita de varsta standard din 21.07.2022, la implinirea a 65 ani. Pt. 9 ani intregi in gr. I se acorda un spor la vechime de 4 ani si 6 luni, care se insumeaza cu stagiul realizat (la 1.03.2021 va fi reflectata si luna ianuarie, curent), incat stagiul total va fi 34 ani. Pentru a beneficia de reducerea varstei standard cu 4 ani si 6 luni, ca sa va puteti pensiona la data indicata, trebuie sa aveti stagiul complet de 35 ani, astfel mai aveti un necesar de 12 luni de stagiu ...
Re: Cata vechime trebuie sa "cumpar"?
Scris de: la pensie la data: 01/14/2021 9:11am
Calculul cerut de dv este dificil a fi facut corect deoarece datele dv sunt incerte pentruca:
- Nu ati precizat ce tip de pensie doriti sa cereti. Presupunem pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca.
- Nu ati precizat daca aveti stagii de cotizare asimilate pentru stagiul militar si pentru facultate si daca acestea au fost incluse in stagiul de cotizare de 29 ani si 5 luni
- In un mesaj anterior ati mentionat alt stagiu de cotizare lucrat in grupa I (7 ani si8 luni) din care un stagiu de 4 ani si 11 luni nu a fost recunoscut de Casa de pensii.
Va mai putem preciza ca daca in stagiul de cotizare de 29 ani si 5 luni si aveti stagiul de cotizare de 9 ani lucrat in gr I de munca este posibil sa nu aveti nevoie de completarea stagiului de cotizare pentruca pentru a beneficia de reducerea varstei de pensionare pentru stagiile in grupa de munca trebuie sa aveti stagiul complet de cotizare de 35 ani cumuland stagiul de cotizare lucrat, stagiiul de cotizare asimilat pentru perioada stagiului militar, stagiul de cotizare asimilat pentru facultate, daca aceasta a fost urmata la zi si stagiul suplimentar de 4 ani si 6 luni pentru stagiul de cotizare de 9 ani lucrat in grupa I de munca, daca este recunoscut acest stagiu.
Cumpararea de stagiu de cotizare pe o perioada anterioara in prezent se face conform OUG 163/2020 care in motivare se precizeaza ca posibilitatea de a cumpara stagii de cotizare pe perioadele anterioare se adreseaza celor care nu au indeplinit stagiul minim de cotizare de 15 ani pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta fara diminuarea varstei de pensionare.
In art II al acestei ordonante se mentioneaza ca stagiul de cotizare cumparat poate fi valorificat pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta fara a fi specificat cu sau fara rducerea varstei de pensionare.
In concluzie noi consideram ca pentru un calcul precis trebuie sa va adresati Casei de pensii.
Re: Cata vechime trebuie sa "cumpar"?
Scris de: Gabriel la data: 01/14/2021 2:02pm
Doamnele de la "relatii cu publicul", de la Casa de Pensii unde sunt arondat, nu stiu (de exemplu) ca, pentru fiecare an lucrat in grupa I, se acorda 6 luni stagiu suplimentar de cotizare.
Pentru orice solicitate/intrebare depusa la registratura sau trimisa prin posta la Casa de Pensii, primesc raspuns in termen de 45 zile lucratoare + perioada de cartare in Casa de pensii - adica 60-70 zile calendaristice.
De aceea am apelat la dvs.

In subiectul anterior deschis pe forum m-am referit la faptul ca nu mi-a fost recunoscuta grupa I de munca decat partial (din 7 ani si 8 luni), desi am lucrat toata perioada in acelasi loc de munca. Separat, am lucrat doi ani in alt loc de munca la grupa I si acea periada mi-a fost recunoscuta.
In total am 9 ani si 8 luni lucrati in grupa I. Din acestia, casa de pensii mi-a recunoscut doar 4 ani si 8 luni.
Ramane de vazut daca o sa-mi recunoasca toata perioada lucrata la grupa I.

Revin cu informatii mai clare:
Stagiul total de cotizare: 29 ani si 5 luni in care sunt incluse urmatoarele perioade:
- armata + facultate la zi: 5 ani si 8 luni
- lucrul in grupa I de munca: 9 ani si 8 luni
- lucrul in conditii normale de munca: 14 ani si 1 luna.
Total: 29 ani si 5 luni.

Mi-am facut urmatoarele calcule:
- pentru 9 ani si 8 luni la grupa I, varsta de pensionare se reduce cu 4 ani si 6 luni (acum am 63 ani si 6 luni).
Din punct de vedere al varstei, pot sa ies la pensie.

- pentru 9 ani si 8 luni la grupa I primesc stagiu de cotizare suplimentar 4 ani si 6 luni.
29 ani 5 luni + 4 ani 6 luni = 33 ani si 11 luni stagiu de cotizare in prezent.
Pentru a avea stagiul de cotizare complet trebuie sa mai cumpar vechime pentru: 35ani - 33 ani 11 luni = 1 an si o luna.

Daca se poate, va rog sa-mi spuneti daca sunt corecte calculele de mai sus.

Multumesc,
Re: Cata vechime trebuie sa "cumpar"?
Scris de: la pensie la data: 01/14/2021 5:59pm
Calculele dv sunt corecte cu conditia ca sa fie recunoscut, de catre Casa de pensii, stagiul de cotizare lucrat in grupa I de munca de 9 ani. Insa ati vazut ca aceasta ipoteza nu e realista.
Daca faceti aceleasi calcule pentru stagiu de cotizare in gr I recunoscut de Casa de pensii de 4 ani rezulta o reducere a varstei de pensionare de 2 ani, suficient pentru pensionare in 1 martie 2021, ca varsta si un stagiu de cotizare suplimentar de 2 ani si un stagiu de cotizare total de 31 ani si 5 luni. In acest caz mai trebuie sa va completati stagiul de cotizare cu 3 ani si 7 luni si apare o noua intrebare aceea daca in perioada 2013 - 2016 aveti o perioada neasigurata de 3 ani si 7 luni
Aceasta intrebare se adauga altor doua adica :
1- Daca stagiul de cotizare cumparat este luat in calcul pentru pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca.
2- In OUG 163/2020 se specifica prevederea "se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului de asigurare". Unele persoane interpreteaza ca aceste perioade pot fi in orice perioada inaintea datei de incheierii contractului iar noi credem ca ar trebui interpretat ca se pot cumpara stagii numai in ultimii 6 ani inaintea "lunii incheierii contractului de asigurare"
Rugam vizitatorii acestui site care au cumparat stagii de cotizare conform OUG 163/2020 sa ne comunice cum interpreteaza functiunarii Casei de pensii prevederile prezentate in intrebarile 1 si 2 de mai sus.
Re: Cata vechime trebuie sa "cumpar"?
Scris de: Nicolae la data: 01/15/2021 8:49am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
CNPP precizeaza aici: https://www.cnpp.ro/web/guest/-/precizari-referitoare-la-aplicarea-prevederilor-oug-nr-163-2020-cumparare-de-vechime-
3. Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.
Contractul de asigurare socială (model) se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei interesate ori, după caz, a mandatarului.

Din aceasta precizare rezulta ca poate fi luata oricare perioada neasigurata de max. 6 ani anteriori din data implinirii varstei de majorat pana la varsta standard de pensionare ...
Re: Cata vechime trebuie sa "cumpar"?
Scris de: anonim la data: 01/15/2021 12:37pm
La intrebarea nr 2 raspunsul este fara dubiu: perioada trebuie sa fie (i) dupa implinirea a 18 ani, (ii) anterioara implinirii varstei standard de pensionare si (iii) anterioara incheierii contractului. Acest lucru este prevazut explicit in OUG 263/2020 art. I alin (2) (pentru primele doua) si (1) (pentru cel de al treilea punct).

La intrebarea nr. 1 cred la pensiile cu reducere de varsta pentru grupe de munca ar trebui luate in calcul aceste contracte pe OUG 263/2020. Ordonanta se refera la ‘pensii pentru limita de varsta’, or cel putin in noua Lege a Pensiilor acestea includ si varianta reducerii de varsta pentru grupe de munca/ conditii deosebite/speciale - a se vedea art. 49 din lege.

Ce nu e foarte clar este daca acest stagiu ‘cumparat’ se ia in considerare pentru pensia anticipata si/sau cea anticipata partiala. Probabil pentru pensia anticipata partiala nu: in proiectul de OUG erau mentionate toate trei, dar in varianta finala a ramas doar pensia pentru limita de varsta. Pentru a complica si mai mult situatia, notiunea de ‘pensie pentru limita de varsta’ isi schimba semnificatia intre actuala si noua (viitoarea) lege a pensiilor, dupa care vor iesi la pensie unii dintre beneficiarii acestor contracte: acum nu include dar va include actuala pensie anticipata fara penalizare (cazul stagiului integral + 8 ani sau mai mult).
Re: Cata vechime trebuie sa "cumpar"?
Scris de: Gabriel la data: 01/15/2021 12:38pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

@ nicolae si @ lapensie: va multumesc pentru raspunsuri.

1) Intre 2006 si 2017 am activat ca PFA.
- Intre 2006 si 2012 am platit CAS.
- Intre 2013 si 2017 (5ani) nu am fost obligat (legal) si nu am platit CAS (cf. decizilor de impunere de la ANAF).

In aceste conditii si conform calculelor mele de mai sus, pot beneficia de reducerea varstei de pensionare datorita grupei I si de completarea stagiului de cotizare (pana la 35 ani), prin cumpararea de vechime?

2) M-am inscris la o audienta (telefonica!) la d-na directoare a Casei de Pensii, pentru a discuta nerecunoasterea grupei I de munca ca cercetator stiintific.
Nu imi pun mari sperante in audienta, dar mi-am zis sa incerc...

Va multumesc inca o data pentru suport si consiliere.
Cu stima,
Re: Cata vechime trebuie sa "cumpar"?
Scris de: Gabriel la data: 01/15/2021 12:44pm
@ anonim: multumesc.
Re: Cata vechime trebuie sa "cumpar"?
Scris de: Carp Mircea la data: 01/18/2021 9:02am
..................
........pot beneficia de reducerea varstei de pensionare datorita grupei I si de completarea stagiului de cotizare (pana la 35 ani), prin cumpararea de vechime?
Raspunsul meu este:
Da.
Este vorba despre pensionarea la limita de varsta(cu reducere).
Re: Cata vechime trebuie sa "cumpar"?
Scris de: Gabriel la data: 01/18/2021 8:08pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Multumesc pentru raspunsuri.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1