Subiect "Sa plătesc sau nu retroactiv?" Deschis de Carmen Bibic la data: 01/22/2021 5:28am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Sa plătesc sau nu retroactiv?
Scris de: Carmen Bibic la data: 01/22/2021 5:28am
Gen:F
Data nasterii: 2 Octombrie 1967
Stagiul de cotizare: 13 ani
Alte date: Ma numesc Carmen Bibic, cetățean roman și canadian. Am emigrat din România in Canada in 2000 și din Ianuarie, 2020, locuiesc in Malaysia, unde soțul meu este cu un contract de munca de 2 ani, deci momentan, nu mai sunt rezident canadian.
In România am lucrat 13 ani și in cei 20 ani petrecuți in Canada, am câteva pauze. (am 2 ani fără servici in Canada, pentru care pot plăti retroactiv pensie in România).
In România am lucrat din 1989 pina in 1995 la Carotaj (am terminat Utilaj Tehnologic in 1994 la seral, la Ploiești), apoi din 1995-2000 am lucrat la proiectare Elconstructia, apoi Pet Communication in Constanța).
Întrebări:
-Este bine sa aplic la pensie din Canada, sa cumulez anii lucrați, România-Canada sau sa plătesc cei 2 ani lipsa, sa iau pensie minima și sa aplic separat in România pentru anii lucrați?
-Dacă totuși aplic cumulat, din Canada, merita sa plătesc cei 2 ani? Sau câți ani ar trebui sa plătesc, sa merite, sa facă o diferența ca bani la pensie?
Re: Sa plătesc sau nu retroactiv?
Scris de: la pensie la data: 01/22/2021 2:54pm
Cei care au lucrat in Romania si in o alta tara cu care Romania are incheiat acord bilateral in domeniul asigurarilor sociale primesc o pensie compusa din doua componente. Romania are incheiate doua acorduri cu Canada si cu autoritatile regionale din Quebec.
Componentele acestei pensii sunt calculate conform legislatiei fiecarei tari si pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepturi la pensie :
Aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 02 octombrie 2030 la varsta standard de pensionare de 63 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru completarea stagiului de cotizare in vederea realizarii stagiului minim de cotizare, de 15 ani, puteti face dovada stagiului de cotizare din Canada, fara a mai cumpara stagiu
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala in data de 02 octombrie 2025 la varsta standard de pensionare de 58 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani, Pentru completarea stagiului de cotizare in vederea realizarii stagiului complet de cotizare, de 35 ani, puteti sa faceti dovada stagiului din Canada numai daca aceasta este prevazut in acordul bilateral.
In prima forma a celor acorduri bilaterale stim ca numai in cel incheiat cu autoritatile regionale din Quebec era prevazut ca stagiile de cotizare de acolo pot fi utilizate la pensie anticipata partiala in Romania.
Nu cunoastem posibilitati dv de a cumpara stagii de cotizare in Canada pe perioada trecuta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1