Subiect "Perioade asimilate" Deschis de Vasile Bujder la data: 02/21/2021 1:25pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Perioade asimilate
Scris de: Vasile Bujder la data: 02/21/2021 1:25pm
Gen: M
Data nasterii: 16.11.1960
Stagiul de cotizare: 35 ani
Alte date:
Intrebare: In ce fel influenteaza punctajul pentru pensie perioadele asimilate, cum ar fi stagiul militar si studiile superioare urmate la zi? Cum am inteles eu, se acordă punctele aferente unui procent de 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective. Dar asta ar insemna că acele perioade contribuie la scăderea punctajului mediu general calculat pentru perioada de contributivitate. In acest caz, ce beneficiu aduce luarea in considerare a acelor perioade la calculul pensiei?
Re: Perioade asimilate
Scris de: Aurel la data: 02/21/2021 2:43pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

In primul rand luarea in calcul a acestor perioade creste stagiul de cotizare.

In al doilea rand orice punctaj, cat de mic, influenteaza pozitiv punctajul mediu anual pentru ca acesta se determina prin insumarea punctajelor anuale impartite la 35, in cazul barbatilor. Acest mod de calcul a fost gandit pentru a aplica principiul contributivitatii si a stimula ramanerea cat mai indelungata in activitate.

Indiferent de perioada lucrata, suma punctajelor anuale ale asiguratului se va imparti la 35, deci cu cat avem o perioada mai lunga de activitate cu atat ne creste punctajul mediu anual.

Pensia va fi infuentata si de indicele de corectie

Legea 263 din 2010

Articolul 94
(1)Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Articolul 95
(1)Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5.

Articolul 96
(1)Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv.
Re: Perioade asimilate
Scris de: la pensie la data: 02/22/2021 4:15am
Ati inteles gresit modul de calcul al punctajului mediu al pensiilor.
1 Pe perioada stagiilor de cotizare asimilate pentru perioada stagiului militar si studiilor universitare se iau in calculul punctajului lunar :
- salariile minime pe economie daca acestea au fost in perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 conform art 164 alin (2) din legea pensiilor 263/2010
- 25 % din salariul mediu pe economie daca acestea au fost in perioada dupa data de 01 aprilie 2001 conform art 97 alin (1) litera b) din legea pensiilor 263/2010
2 Daca ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani fara a lua in calcul stagiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar si studii universitare, la calculul pensiei pentru limita de varsta la care se ia in calculul punctajului pensiei si aceste stagii, acestea nu diminuiaza punctajul mediu. Aceasta deoarece, asa cum precizeaza domnul Aurel, punctajul mediu se calculeaza impartind sumele punctajelor anuale la stagiul complet de cotizare nu la perioada de contributivitate cum ati inteles dv.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1