Subiect "Când ma pot pensiona?" Deschis de Fasui Danut la data: 04/07/2021 8:25am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Când ma pot pensiona?
Scris de: Fasui Danut la data: 04/07/2021 8:25am
Gen:M
Data nasterii:05/06/1959
Stagiul de cotizare:19 ani, 10 luni în România și 16 ani în Italia
Alte date:6 ani și 7 luni grupa a2a / 4 ani și 8 luni grupa 1
Intrebare: Când ma pot pensiona la limita de vârsta?
Re: Când ma pot pensiona?
Scris de: la pensie la data: 04/07/2021 10:38am
Cei care au lucrat in doua tari din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente, calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al vechimii daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepturi la pensie:
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 05 iunie 2024 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Pentru aceasta pensie nu trebuie sa faceti dovada stagiului de cotizare din Italia.
Pentru stagiul de 4 ani intregi lucrati in gr I de munca si stagiul de 7 ani intregi lucrat in grupa II de munca (completat cu 5 luni nefolosite la grupa I) beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 3 ani si 9 luni ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare de 23 ani si 7 luni.
Stagiul in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 4 ani intregi lucrati in conditii speciale si stagiul de 7 ani intregi lucrat in grupa conditii deosebite de munca (completat cu 5 luni nefolosite la conditii speciale) beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 4 ani si 4 luni si va puteti pensiona imediat cu pensie pentru limita de varsta daca faceti dovada stagiului de cotizare din Italia, pentru a realiza stagiul complet de cotizatre de 35 ani necesar acordarii acestei pensii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1