Subiect "Re: Pensia de invaliditate" Deschis de la pensie la data: 09/02/2009 2:36am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Re: Pensia de invaliditate
Scris de: la pensie la data: 09/02/2009 2:36am
Pentru Roszrobi
1. In deciziile de pensionare cu cativa ani in urma a fost specificat ca “Buletinul de calcul face parte din prezenta decizie” apoi acest text a fost eliminat insa toti pensionarii care au cerut buletinul de calcul si au motivat ca au nevoie de el pentru a verifica corectitudinea calculului, l-au primit dupa o perioada de timp rezonabila.
2.Pentru a calcula valoarea pensiei la limita de varsta deschideti un alt program si pe perioada stagiului potential trece schimbati codul “P2” cu “L” iar in coloana salariu treceti valoarea pensiei de invaliditate. Este posibil ca prin aceasta modificare punctajul realizat sa scada deoarece pe perioada stagiului potential pentru gradul 2 de invaliditate se acorda 0,6 puncte iar dupa inlocuire, deoarece punctajul se face prin impartirea cu salariul mediu pe economie care este de cca trei ori mai mare decat valoarea punctului de pensie, punctajul va fi de cca trei ori mai mic decat punctajul pe care il aveti la pensia de invaliditate.
Astfel daca ati fi avut pensie de invaliditate in mai 2009 cu punctajul dv (1,42137) si in loc de P2 puneti pensia de 1022 lei punctajul rezultat ar fi fost de 0,55 (in mai cunoastem ultimul salariu mediu pe economie comunicat de Institutul Nationatl de Statistica)
Din aceasta cauza cei care au stagii potentiale mari si pensii mai mici de 1,5 puncte pot avea pensia la limita de varsta mai mica decat pensia de invaliditate si in acest caz legea le da posibilitatea sa opteze pentru cea mai mare din cele doua pensii. In cazul dv credem ca nu va fi acest caz deoarecece aveti stagiul potential mic si pensia se apropie de 1,5 puncte.
3. Din pacate acestea sunt prevederile legislatiei si nu putem sa facem aproape nimic pentru a imbunatatii situatia. Aparent exista posibilitatea sa incheiati un Contract de Asigurare Sociala cu Casa de Pensii si in anul 2009 pentru o contributie lunara de minim 133 lei va asigurati o suma de 423 lei pentru care ati obtine un punctaj lunar de 0,228. Dupa parerea noastra aceasta investitie nu este avantajoasa deoarece aceiasi bani depusi in banca dau un randament mai bun. Randamentul acestei investitii il puteti calcula si singur. Insa trebuie sa stiti ca acesta suma minima se modifica anual iar punctajul anual care se adauga la punctajul realizat este sub 0,228.
4. Ne cerem scuze pentru intarzierea raspunsului dar aceasta se datoreaza faptului ca dv cereti analize care consuma mult timp si prin aceasta intarziem mult raspunsurile simple la alti vizitatori.
Puteti reveni oricand si raspunsul va fi prompt daca intrebarea este scurta si la obiect.
Preferam sa va raspundem pe site in ideea ca poate folosi si altor vizitatori.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1