Subiect "Pensie caz boala" Deschis de Codrut la data: 11/16/2009 1:54pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie caz boala
Scris de: Codrut la data: 11/16/2009 1:54pm
Gen:M
Data nasterii:1953
Stagiul de cotizare:38 ani
Alte date:
Intrebare:In acest an am suferit o operatie de hernie de disc, motiv pentru care sunt in incapacitatea de a munci pentru o perioada de cel putin 1 an. In aceste conditii pot depune dosarul de pensie pe caz de boala? In ce conditii ma pot pensiona definitiv? Acest diagnostic imi permite pensionarea definitiva? Unde pot gasi o lista a bolilor care permit pensionarea? Ce acte sunt necesare pentru depunerea dosarului de pensie in acest caz (pe langa actele medicale)?
Va multumesc anticipat!
Re: Pensie caz boala
Scris de: la pensie la data: 11/17/2009 8:07am
Nu intelegem la ce va referiti prin pensionare definitiva, daca va referiti la pensie la limita de varsta aceasta o puteti cere la varsta de 65 ani adica in anul 2018.
Nu cunoastem o lista a bolilor care permit pensionarea de invaliditate si presupunem ca o asemenea lista o poseda medicii care au dreptul sa faca propunerea de pensionare sau medicii specialisti de la Comisia de Expertiza.
Pentru a cere pensie de invaliditate trebuie sa parcurgeti cateva estape si anume :
1. Medicul specialist sau medicul curant face propunerea de pensionare de invaliditate.
2. Avizarea propunerii de pensionare de catre medicul expert al Casei de Pensii.
3. De la data acestui aviz se mai poate plati indemnizatie pentru incapacitate de munca pana la sfarsitul lunii urmatoare lunii in care s-a dat avizul .
4.Eliberarea de catre medicul expert a certificatului medical si a formularului de examinare medicala
5 Intocmarea dosarului medical de pensionare de invalidate de catre angajator si stabilirea datei de prezintare la comisia de expertiza in timp de 10 zile de la data primirii unui exemplar din certificatul medical.
6 Verificarea de catre medicul expert al Casei de Pensii a dosarului medical si convocarea bolnavului la comisie.
7. Examinarea bolnavului si emiterea deciziei de incadrare in gradul de invaliditate.
8 Transmiterea catre angajator a unui exemplar din decizia de incadrare in gradul de invaliditate in 3 zile de la data emiterii acesteia.
9 Angajatorul intocmeste dosarul administrativ de pensionare in timp de 10 zile de la data primirii deciziei de incadrare in gradul de invaliditate
10. Dosarul administrativ de pensionare trebuie sa contina si adeverinta de incetarea platii indemnizatiei de incapacitate de munca.
In acest caz daca toate aceste etape pana la depunerea dosarului administrative se incadreaza in termenul specificat la punctual 2 pensia se plateste de la data incetarii indemnizatiei de incapacitate de munca.
Deci dosarul administrative intra in obligatia angajatorului si pe langa actele medicale trebuie sa contina actele necesare unei pensii la limita de varsta si pe care le gasiti pe site-ul fiesarei Case Judetene de Pensiidin care trebuie sa extrageti numai cele care se refera la situatia dv.
Reproducem si noi lista de pe situl CJP Prahova cu comentarile care credem ca va va ajuta:
-cerere pentru înscrierea la pensie pentru limita de varsta (cerere tip)
-carnetul de munca (original si copie);
-alte acte prevazute de lege privind vechimea în munca sau vechimea în serviciu realizata în alte sectoare de activitate (agricultura, sistemul militar de pensii)
-livretul militar (original si copie)
-diploma de studii universitare (original si copie) si foaie matricola (original si copie) din care sa rezulte durata normala si perioada anilor de studii absolviti la zi, sau adeverinta privind certificarea absolvirii acestora;
-pentru persoanele care au urmat cursurile unor institutii de învatamânt universitar în strainatate este necesara dovada recunoasterii acestora de catre statul român;
-adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca
-adeverinta privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite ( grupele de munca I si II si cu ce grupe au fost echivalate dupa aprilie 2001)
-procura speciala pentru mandatar (unde este cazul); (in cazul cand mandatati o alta persoana sa va depuna dosarul. Procura in afara tarii poate fi obtinuta la ambasada sau consulatul Romaniei)
-alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie (unde este cazul).
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1