Subiect "cánd am drept la pensie románá" Deschis de Szabó Ferenc la data: 11/29/2009 12:42pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
cánd am drept la pensie románá
Scris de: Szabó Ferenc la data: 11/29/2009 12:42pm
Gen:F
Data nasterii:16.03.1955
Stagiul de cotizare:31 ani(cumulat in Románia si Ungaria)
Alte date: tráim in Ungaria din anul 1990
Intrebare: Nevasta mea indeplineste dupá 2010 luna martie conditiile pensionárii anticipate partiale calculat pe site-ul Dvs. Poate cere acest tip de pensie in Románia, dacá in Ungaria incá nu indeplineste conditiile de iesire la pensie si trebuie sá lucreze mai departe.
Astept ráspunsul Dvs.cu stimá Szabó Ferenc Ungaria
Re: cánd am drept la pensie románá
Scris de: la pensie la data: 12/01/2009 8:26am
Sotia dv are dreptul la pensie la limita de varsta in 16 martie 2015 iar daca se adopta noua lege a pensiilor unitare in 16 aprilie 2015.
Dreptul la pensie anticipata partiala are dreptul cu o anticipare de 5 ani fata de datele de mai sus adica din 16 martie 2010 daca pana atunci nu se modifica actuala lege a pensiilor si din 16 aprilie 2010 daca se modifica legea pensiilor. Pentru pensia anticipata partiala se cere conditia sa aiba stagiul de cotizare de 30 ani (30 ani si 1 luna dupa noua lege a pensiilor). Conditia de stagiu o indeplineste cu recunoasterea stagiului lucrat in Ungaria. Insa nu poate cere pensie anticipata partiala in Romania decat daca inceteaza activitatea, adica nu mai lucreaza nici in Romania nici in Ungaria. Deci trebuie sa opteze fie sa ceara pensie anticipata partiala si sa nu mai lucreze fie sa lucreze in continuare si sa astepte pana iese la pensie in Ungaria si atunci poate sa ceara pensie anticipata partiala daca este inainte de 16 aprilie 2015 fie pensie la limita de varsta dupa aceasta data.
Re: cánd am drept la pensie románá
Scris de: Szabó Ferenc la data: 12/01/2009 2:47pm
Multumesc pentru ráspunsul Dvs. prompt si rapid.
As avea douá intrebári:
1/ Ce inseamná "incetarea activitátii" ?
2/ Ca pensionar sau particular nu are dreptul sá lucreze mai departe in Ungaria si sá primeascá in acelasi timp pensia anticipatá partialá románá,páná la implinirea várstei de pensionare anticipatá conform legii maghiare a pensiilor deci in anul 2016 ?

Asteptán ráspunsul Dvs. vá ureazá toate cele bune Szabó Ferenc Ungaria
Re: cánd am drept la pensie románá
Scris de: la pensie la data: 12/02/2009 5:14am
Prin incetarea activitatii in spiritul legii se intelege incetarea calitatii de asigurat adica adica nu mai castiga venituri din o activitate profesionala si nu mai plateste contributie pentru pensie.
Exista si unele mici exceptii de la aceste prevederi in sensul ca pensia anticipata poate fi cumulata cu indemnizatia de somaj si cu venituri obtinute ca : asociat unic, asociat, comanditar sau actionar.
In orice alta situatie decat exceptiile de mai sus pensionarul de pensie anticipata sau anticipata partiala trebuie sa anunte Casa de Pensii pentru a-i fi suspendata pensia iar in caz contrar aceasta se considera contraventie si se amendeaza.
In lege nu sunt prevazute exceptii pentru lucrul in strainatate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1