Calcularea pensiilor cu acest program se face conform Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii cu modificarile ulterioare.


Imagine 1: Date necesare pentru persoana
o persoana


In sistemul public se acorda urmatoarele categorii de pensii:

Imagine 2: Date necesare pentru fiecare an
un an

Cuantumul pensiei

Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului pensiei cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul pensiei este calculat de catre programul de calcul prin insumarea urmatoarelor componente:
  • punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu punctajul suplimentar corespunzator contributiei la asigurarile sociale
  • punctajul suplimentar corespunzator lucrului in grupele de munca.
  • Punctajul corespunzator perioadelor asimilate: stagiu militar, studii universitare etc

Dupa completare dateleintroduse pe o pagina sunt memorate prin apasarea pe "Continuare".
In paginile anuale de date trebuie sa se completeze rubricile salariul tarifar lunar sau orar (dar nu ambele concomitent), sporuri in % si sporuri fixe si grupa de munca. Trecerea de la un an la altul se face tot prin apasarea pe "Continuare". citeste

In vederea obtinerii unui rezultat corect se impun urmatoarele reguli minime de operare:
  • Salariile tarifare lunare sau orare vor fi luate de preferinta din carnetul de munca pentru ca acolo sunt respectate perioadele de inscriere a salariilor nete sau brute conform legii.
  • Sporurile vor fi luate din adeverintele obtinute de la angajator cu exceptia sporului de vechime inainte de 01 aprilie 2001 care se determina asa cum explicam noi pe forum.
  • Incepand cu septembrie 1992 salariile trecute in carnetul de munca trebuiau incluse si sporurile insa nu toti functionarii au respectat aceasta regula, astfel ca pentru un calcul corect dupa aceasta data se vor completa rubricile sporuri numai dupa ce se incredinteaza ca acestea nu sunt incluse in cifrele inscrise in carnetul de munca
  • Pentru perioada dupa data de 1 aprilie 2001 se tine evidenta sumelor pentru care s-a platit contributie in format electronic la casa de pensii. Aceste sume pot fi completate din instiintarea anuala primita de la casa teritoriala de pensii pana in anul 2005 sau din "Situatia stagiului de cotizare dupa 01 aprilie 2001" care poate fi ceruta la casa de pensii. Din aceasta situatie se vor folosi sumele pentru care s-a platit CAS.
Nota: Corectitudinea rezultatelor obtinute a fost verificata pe cateva zeci de calcule efectuate pe cazuri care ulterior au primit decizia de recalculare sau de iesire la pensie. In aceste cazuri diferentele au fost mici si sunt datorate diferentelor de aproximare la ultima cifra precum si a modului de deducere a sporului de vechime practicat de programul oficial al Caselor de Pensii.

Trebuie deasemenea sa atragem atentia ca rezultatul calculului depinde in principal de corectitudinea introducerii datelor si mai ales daca acestea sunt identice cu cele detinute de Casa teritoriala de pensii.

Din aceste considerente in cazul unei diferente mari intre rezultatul calculului cu acest program si cel din deciziile primite de la Casa teritoriala de pensii trebuie facuta o atenta verificare a datelor si numai dupa aceia poate fi facuta o eventuala contestare. In procesul de verificare va putem ajuta printr-un dialog pe Forumul deschis pe acest site.

Desi am incercat sa tinem cont de toata legislatia referitoare la pensii, rezultatul calculului trebuie considerat informativ si nu poate fi utilizat ca proba in contestatiilor dumneavoastra. Doar Casa de Pensii teritoriala va poate stabili legal pensia cuvenita.