Cat % reprezinta penalizarea pt iesirea la pensie anticipata mai devreme cu 1 an si 6 luni (18 luni) ?
Scris de: STEFANACHE SPERANTA la data: 01/07/2012 5:32am
Scris de: STEFANACHE SPERANTA la data: 01/07/2012 5:32am
Gen: F
Data nasterii: 14.07.1956
Stagiul de cotizare: 37 ani pe 01.03.2012
Alte date: -
Intrebare: La 31.08.2013, adica la o vechime de 38 ani si 6 luni as putea iesi la pensie anticipata (fara penalizare).Daca as dori sa ies mai devreme, adica la 01.03.2012,cand implinesc 37 de ani de vechime,pt 1 an si 6 luni(18 luni) cat as mai avea pana la realizarea vechimii de 38 ani si 6 luni, cat % reprezinta penalizarea? Va multumesc!
Data nasterii: 14.07.1956
Stagiul de cotizare: 37 ani pe 01.03.2012
Alte date: -
Intrebare: La 31.08.2013, adica la o vechime de 38 ani si 6 luni as putea iesi la pensie anticipata (fara penalizare).Daca as dori sa ies mai devreme, adica la 01.03.2012,cand implinesc 37 de ani de vechime,pt 1 an si 6 luni(18 luni) cat as mai avea pana la realizarea vechimii de 38 ani si 6 luni, cat % reprezinta penalizarea? Va multumesc!
Re: Cat % reprezinta penalizarea pt iesirea la pensie anticipata mai devreme cu 1 an si 6 luni (18 luni) ?
Scris de: Carp Mircea la data: 01/07/2012 1:47pm
Scris de: Carp Mircea la data: 01/07/2012 1:47pm
Penalizarea va fi de 44,25% pentru cele 59 de luni de anticipare(01/03/2012-14/01/2017).Lunile de anticipare sunt pana la implinirea varstei standard(60 de ani si 6 luni).
Re: Cat % reprezinta penalizarea pt iesirea la pensie anticipata mai devreme cu 1 an si 6 luni (18 luni) ?
Scris de: la pensie la data: 01/09/2012 3:14am
Scris de: la pensie la data: 01/09/2012 3:14am
Confirmam exactitatea raspunsului domnului Carp caruia ii multumim pentru promtitudine.
Precizam ca diminuarea pensiei anticipate partiale, conform prevederilor actualei legi a pensiilor, nu depinde de numarul de ani cu care depasiti stagiul complet de cotizare (30 ani si 6 luni) daca aceasta depasire este mai mica de 8 ani.
Precizam ca diminuarea pensiei anticipate partiale, conform prevederilor actualei legi a pensiilor, nu depinde de numarul de ani cu care depasiti stagiul complet de cotizare (30 ani si 6 luni) daca aceasta depasire este mai mica de 8 ani.
Scris de: eu la data: 01/09/2012 1:05pm
Scris de: eu la data: 01/09/2012 1:05pm
avand in vedere intrebarea dnei stefanache, as dori sa stiu daca penalizarile se aplica in cazul PA, sau numai PAP, pentru ca am dus un dosar de pensionare LV in luna iulie, si mi-au zis ca daca incetez CIM chiar si cu 2 zile inainte de ziua de nastere a persoanei respective, se considera pensie anticipata si vor percepe penalizari. mentionez ca persoana in cauza avea un stagiu de cotizare de ~ 42 ani, deci nu putea fi vorba de PAP. Asa incat, am revazut legea, si la anticipate mentioneaza ca au acelasi regim ca pensiile LV, asta ce inseamna mai exact? ca daca eu trebuie sa ma pensionez cu data de 1.02.2015 LV, dar am un stagiu de cotizare de 38 ani si aplic la pensie anticipata, se percep sau nu penalizari, si daca da, de ce natura? multumesc,
Scris de: la pensie la data: 01/10/2012 1:41pm
Scris de: la pensie la data: 01/10/2012 1:41pm
Pentru anonima care se ascunde sub pseudonim
Sunteti foarte confuza si folositi multe prescurtari care desi sunt cunoscute de noi este preferabil sa le evitati.
Vom incerca noi sa fim mai clari in raspuns.
Pensia anticipata si cea anticipata partiala din punct de vedere al datei de acordare nu au nicio diferenta adica ele se acorda in conditii identice daca cel care o cere are o varsta mai mica decat varsta standard de pensionare cu maxim 5 ani. Ceia ce le deosebeste este stagiul de cotizare in momentul pensionarii.
Pensia anticipata partiala se acorda daca cel care o cere are un stagiu de cotizare mai mare decat stagiul complet de cotizare.
Pensia anticipata se acorda daca cel care o cere are un stagiu de cotizare mai mare cu minim 8 ani decat stagiul complet de cotizare.
Numai pensia anticipata partiala este diminuata (de aceia se numeste partiala)
In conditiile prezentate de dv aveti dreptul la pensie anticipata, nediminuata deoarece :
Daca aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in 01 februarie 2015 cu varsta standard de cotizare de 60 ani si stagiul complet de cotizare de 30 ani, sunteti nascuta in 01 februarie 1955.
Deci aveti varsta mai mare de 55 ani (deci mai putin de 5 ani pana la 60 ani) si stagiul de cotizare cu 8 ani mai mare de 30 de ani.
Sunteti foarte confuza si folositi multe prescurtari care desi sunt cunoscute de noi este preferabil sa le evitati.
Vom incerca noi sa fim mai clari in raspuns.
Pensia anticipata si cea anticipata partiala din punct de vedere al datei de acordare nu au nicio diferenta adica ele se acorda in conditii identice daca cel care o cere are o varsta mai mica decat varsta standard de pensionare cu maxim 5 ani. Ceia ce le deosebeste este stagiul de cotizare in momentul pensionarii.
Pensia anticipata partiala se acorda daca cel care o cere are un stagiu de cotizare mai mare decat stagiul complet de cotizare.
Pensia anticipata se acorda daca cel care o cere are un stagiu de cotizare mai mare cu minim 8 ani decat stagiul complet de cotizare.
Numai pensia anticipata partiala este diminuata (de aceia se numeste partiala)
In conditiile prezentate de dv aveti dreptul la pensie anticipata, nediminuata deoarece :
Daca aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in 01 februarie 2015 cu varsta standard de cotizare de 60 ani si stagiul complet de cotizare de 30 ani, sunteti nascuta in 01 februarie 1955.
Deci aveti varsta mai mare de 55 ani (deci mai putin de 5 ani pana la 60 ani) si stagiul de cotizare cu 8 ani mai mare de 30 de ani.