Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna ziua,dupa decesul tatului am depus dosarul la casa de pensii pentru pensiea de urmas,acum urmez cursurile liceale,apoi voi studia mai departe,Intrebarea mea este:
-cum se calculeaza pensia de urmas,este o suma fixa pentru toti cei care beneficiaza de ea?
Multumesc!
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna ziua,dupa decesul tatului am depus dosarul la casa de pensii pentru pensiea de urmas,acum urmez cursurile liceale,apoi voi studia mai departe,Intrebarea mea este:
-cum se calculeaza pensia de urmas,este o suma fixa pentru toti cei care beneficiaza de ea?
Multumesc!
ilie :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Multumesc!
ART. 89 din Legea pensiilor
(1) Pensia de urmaş se stabileşte, după caz, din:
a) pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;
(2) Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinător, aferent pensiei prevăzute la alin. (1), în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmaÅŸ;
b) 75% - pentru 2 urmaÅŸi;
c) 100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.
Raspunsul domnului blueM este corect
Cat timp va continuati studiile, dar nu dupa varsta de 26 ani, aveti dreptul la pensie de urmas in functie de punctajului pensiei tatalului dv decedat, daca era pensionar sau a punctajului pensiei (de invaliditate de gr I) la care ar fi avut dreptul daca nu era pensionar.
Cuantumul pensiei de urmas se calculeaza pentru toti urmasii conform articolului din legea pensiilor citat de domnul blueM.
Cat timp va continuati studiile, dar nu dupa varsta de 26 ani, aveti dreptul la pensie de urmas in functie de punctajului pensiei tatalului dv decedat, daca era pensionar sau a punctajului pensiei (de invaliditate de gr I) la care ar fi avut dreptul daca nu era pensionar.
Cuantumul pensiei de urmas se calculeaza pentru toti urmasii conform articolului din legea pensiilor citat de domnul blueM.