Perioada suplimentara aferenta grupelor 1 si 2 de munca
Scris de: Georgiana la data: 08/21/2014 10:04pm
Scris de: Georgiana la data: 08/21/2014 10:04pm
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o parere in ceea ce priveste calculul unei vechimi in munca. Am o cunostinta care vrea sa iasa la pensie conform art. 58 din Legea 263 si cei de la comisie ii cer un buletin de calcul al vechimii in munca semnat de un inspector RU din care sa reiasa ca are stagiu de cotizatie complet. Din calculele mele ar avea stagiu complet doar in situatia in care i se aplica majorarea aceea de 3 luni pentru fiecare an lucrat in grupa a II a si 6 luni pentru fiecare an lucrat in grupa a I a. Angajatorul lui nu stie ca este posibila aceasta majorare si ma intraba conform carui art din lege se poate aplica aceasta majorare la vechimea in munca efectiva. Va rog sa ma ajutati si sa imi indicati art din lege care precizeaza acest lucru. Eu am gasit ceva la art.100 dar este vorba de majorarea punctajului la pensie si nu de majorarea vechimii (stagiului de cotizatie) . Va multumesc!
Re: Perioada suplimentara aferenta grupelor 1 si 2 de munca
Scris de: blueM la data: 08/22/2014 12:40am
Scris de: blueM la data: 08/22/2014 12:40am
Georgiana :
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o parere in ceea ce priveste calculul unei vechimi in munca. Am o cunostinta care vrea sa iasa la pensie conform art. 58 din Legea 263 si cei de la comisie ii cer un buletin de calcul al vechimii in munca semnat de un inspector RU din care sa reiasa ca are stagiu de cotizatie complet. Din calculele mele ar avea stagiu complet doar in situatia in care i se aplica majorarea aceea de 3 luni pentru fiecare an lucrat in grupa a II a si 6 luni pentru fiecare an lucrat in grupa a I a. Angajatorul lui nu stie ca este posibila aceasta majorare si ma intraba conform carui art din lege se poate aplica aceasta majorare la vechimea in munca efectiva. Va rog sa ma ajutati si sa imi indicati art din lege care precizeaza acest lucru. Eu am gasit ceva la art.100 dar este vorba de majorarea punctajului la pensie si nu de majorarea vechimii (stagiului de cotizatie) . Va multumesc!
- Art 17 si 18 din Legea 263/2010 - Legea pensiilor
- Art 37 alin.(1)lit (d)din - Normele de aplicare a Lg 263/2010
EXEMPLU:
Daca o persoana are un stagiu de 25 ani din care:
- grupa I = 8 ani
- grupa II = 12 ani
va totaliza:
- 5 ani conditii normale
- 8 ani grupa I
- 12 ani grupa
- 4 ani spor grupa I (8 ani x 6 luni = 48 luni= 4 ani)
- 3 ani spor grupa II(12 ani x 3 luni = 36 luni = 3 ani)
TOTAL GENERAL = 32 ani
--------------------------
ATENTIE! Sporul suplimentar de 3 luni si respectiv 6 luni se aplica numai la anii intregi de gr I sau de Gr II
Re: Perioada suplimentara aferenta grupelor 1 si 2 de munca
Scris de: la pensie la data: 08/25/2014 4:33am
Scris de: la pensie la data: 08/25/2014 4:33am
Raspunsul domnului blueM este corect dar noi consideram ca in cazul celor care au stagii de cotizre lucrate in gr I si II de munca mai concrete sunt urmatoarele prevederi legale :
Art 16 litera a) si art 17 alin (1) din legea pensiilor 263/2010 coroborate cu art 16 din legea pensiilor 19/2000.
Art 16 litera a) si art 17 alin (1) din legea pensiilor 263/2010 coroborate cu art 16 din legea pensiilor 19/2000.