Gen:m
Data nasterii:4.06.1953
Stagiul de cotizare:34ani
Alte date:
Intrebare: buna ziua,
Deoarece îmi lipsește 1 an pt a avea 35 de ani vechime și acum nu mai am niciun venit, se poate plăti din mâna contribuția pt salariu minim la Casa de pensii, pentru 1 an lipsă , pentru a putea beneficia de pensia anticipată parțială?
Cu mulțumiri,
Alte date:
Deoarece îmi lipsește 1 an pt a avea 35 de ani vechime și acum nu mai am niciun venit, se poate plăti din mâna contribuția pt salariu minim la Casa de pensii, pentru 1 an lipsă , pentru a putea beneficia de pensia anticipată parțială?
Cu mulțumiri,
Completarea stagiului de cotizare se poate face prin incheierea unui contract de asigurare sociala cu Casa de pensii in cadrul caruia platiti o contributie lunara.
Contributia lunara minima se stabiliste anual. In anul 2014 aceasta contributie minima este de 252 lei.
Contributia lunara minima se stabiliste anual. In anul 2014 aceasta contributie minima este de 252 lei.
la pensie :
Completarea stagiului de cotizare se poate face prin incheierea unui contract de asigurare sociala cu Casa de pensii in cadrul caruia platiti o contributie lunara.
Am întrebat acum câteva zile un functionar de la ghișeu la Casa de pensii a sect 1 și spunea că nu se poate contribui pentru completarea vechimii în cazul pensiei anticipate parțial.
Sper ca dvs să aveți dreptate.
Nu exista o asemenea prevedere.
Daca mai sustine asa ceva sa va comunice prevederea legala.
la pensie :
Nu exista o asemenea prevedere.
Sau mergeti la functionarii respectivi si le dati spre studiu aceste prevederi din legea pensiilor:
ART. 3/ Legea 263/2010 – Legea pensiilor
(1) În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
c) contract de asigurare socială - contractul încheiat voluntar între persoane fizice şi casele teritoriale de pensii în scopul asigurării în sistemul public de pensii;
d) contribuabil - persoana fizică sau juridică ce plăteşte contribuţii de asigurări sociale sistemului public de pensii, conform prezentei legi;
p) stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii.
ART. 6/Legea 263/2010 – Legea pensiilor
(1) ÃŽn sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
………….
(2) Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.
Nicko :
Gen:m
Alte date:
Cu mulțumiri,
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Eu cred ca nu aveti nevoie sa va completati vechimea pentru a solicita pensie anticipata partial.
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Eu cred ca nu aveti nevoie sa va completati vechimea pentru a solicita pensie anticipata partial.
Pentru Aura
Daca nu cunoasteti prevederile legale din domeniul pensiilor va rugam sa nu mai interveniti raspunzand pe site.
Conform art. 65 alin (1) pentru beneficia de pensie anticipata partiala asiguratii trebuie sa aiba stagiul complet de cotizare si varsta cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
Conform anexei 5 la legea pensiilor 263/2010 barbatii nascuti dupa 01 ianuarie 1950 au varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani .
Deci penntru a beneficia de pensie anticipata partiala domnul Nicko trebuie sa aiba varsta de minimum 60 ani (are peste 61) si stagiul de cotizare de minim 35 ani.
Daca nu cunoasteti prevederile legale din domeniul pensiilor va rugam sa nu mai interveniti raspunzand pe site.
Conform art. 65 alin (1) pentru beneficia de pensie anticipata partiala asiguratii trebuie sa aiba stagiul complet de cotizare si varsta cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
Conform anexei 5 la legea pensiilor 263/2010 barbatii nascuti dupa 01 ianuarie 1950 au varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani .
Deci penntru a beneficia de pensie anticipata partiala domnul Nicko trebuie sa aiba varsta de minimum 60 ani (are peste 61) si stagiul de cotizare de minim 35 ani.