Gen:M
Data nasterii: 13.12.1957
Stagiul de cotizare:27 ani si 6 luni cu C.I.M.(include si cei 18 ani si 10 luni de gr.II)
Alte date:1 an si 4 luni armata; 11 luni si 29 zile somaj.
Grupa II (sofer masina de mare tonaj): 1 an si 6 luni, dupa care am facut armata,dupa armata am reluat activitatea tot in grupa II inca 17 ani si 4 luni.
Intrebare:1)Care ar fi data de pensionare anticipata partiala?
2)Care ar fi data de pensionare pentru limita de varsta cu reducerea acordata pentru activitatea desfasurata in gr.II?
3)La pensia pentru limita de varsta stagiul complet de cotizare (35 ani) cuprinde si perioada suplimentara acordata pentru gr. II, sau NU? Adica, stagiul complet de cotizare trebuie sa fie 35 ani cu perioada suplimentara acordata pentru gr. II, sau 35 ani + perioada suplimentara?
4)Am plecat in armata de la Autobaza 3 BV, unde desfasuram activitatea in gr. II, si dupa armata tot la Autobaza 3 BV am reluat activitatea, tot in gr. II. In cazul acesta pentru perioada cat am facut armata se acorda gr. II?
Va multumesc anticipat.
Stagiul de cotizare:27 ani si 6 luni cu C.I.M.(include si cei 18 ani si 10 luni de gr.II)
Grupa II (sofer masina de mare tonaj): 1 an si 6 luni, dupa care am facut armata,dupa armata am reluat activitatea tot in grupa II inca 17 ani si 4 luni.
2)Care ar fi data de pensionare pentru limita de varsta cu reducerea acordata pentru activitatea desfasurata in gr.II?
3)La pensia pentru limita de varsta stagiul complet de cotizare (35 ani) cuprinde si perioada suplimentara acordata pentru gr. II, sau NU? Adica, stagiul complet de cotizare trebuie sa fie 35 ani cu perioada suplimentara acordata pentru gr. II, sau 35 ani + perioada suplimentara?
4)Am plecat in armata de la Autobaza 3 BV, unde desfasuram activitatea in gr. II, si dupa armata tot la Autobaza 3 BV am reluat activitatea, tot in gr. II. In cazul acesta pentru perioada cat am facut armata se acorda gr. II?
Va multumesc anticipat.
Csorik Istvan :
Va multumesc anticipat.
R 1. - Pensie anticipata partiala = 13.12.2017 daca la aceasta data realizati un stagiu de 35 ani (fara armata)
R 2. - Pensie limita varsta = 13.12.2018 - reducerea varstei de pensionare cu 4 ani urmare celor 18 ani de gr. II. Stagiu complet trebuier sa fie 35 ani (care include si armata)
R 3. - Stagiul de 35 ani cerut de lege cuprinde si perioada suplimentara.
Dva aveti:
* 8 ani, 8 luni, 0 zile = conditii normalE
* 1 an, 4 luni, 0 zile = stagiu militar
* 0 ani, 11 luni, 29 zile = somaj
* 18 ani, 10 luni, 0 zile = Grupa II
* 4 ani ,6 luni, 0 zile = Spor suplimentar grupa
-------------------------------------------------
--34 ANI, 3 LUNI, 29 ZILE = TOTAL GENERAL
-------------------------------------------------
R 4. - Perioada stagiului militar nu este considerata activitate in grupa II de munca, intrucat stagiul militar este stagiu asimilat.
Raspunsul domnului blueM este corect
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 13 decembrie 2022 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Nu se acorda grupa de munca pe perioada stagiului militar
Pentru stagiul de 18 ani in gr II beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 4 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar si somaj si realizati un stagiu de cotizare total de 34 ani 3 luni si 29 zile .
Pentru stagiul de 18 ani in gr II echivalata cu conditii deosebite aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 4 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 61 ani adica in 13 decembrie 2018 daca pana atunci va completati stagiul de cotizare cu 8 luni si 1 zi si realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani incluzand si stagiul de cotizare aferent grupei de munca si stagiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar si somaj.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala diminuata cu 9 % la varsta de 60 ani adica in 13 decembrie 2017 daca pana atunci va completati stagiul de cotizare cu 2 ani si 1 zi si realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani incluzand si stagiul de cotizare aferent grupei de munca si stagiul de cotizare asimilat pentru si somaj dar fara stagiul de cotizare asimilat pentru stagiul militar.
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 13 decembrie 2022 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Nu se acorda grupa de munca pe perioada stagiului militar
Pentru stagiul de 18 ani in gr II beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 4 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar si somaj si realizati un stagiu de cotizare total de 34 ani 3 luni si 29 zile .
Pentru stagiul de 18 ani in gr II echivalata cu conditii deosebite aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 4 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 61 ani adica in 13 decembrie 2018 daca pana atunci va completati stagiul de cotizare cu 8 luni si 1 zi si realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani incluzand si stagiul de cotizare aferent grupei de munca si stagiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar si somaj.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala diminuata cu 9 % la varsta de 60 ani adica in 13 decembrie 2017 daca pana atunci va completati stagiul de cotizare cu 2 ani si 1 zi si realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani incluzand si stagiul de cotizare aferent grupei de munca si stagiul de cotizare asimilat pentru si somaj dar fara stagiul de cotizare asimilat pentru stagiul militar.
Data nasterii:13.12.1957
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua
Referitor la: 18 ani, 10 luni, 0 zile = grupa II
-la R2.: reducerea varstei de pensionare cu 4 ani urmare celor 18 ani de gr. II.
- la total general se ia in calcul: * 4 ani ,6 luni, 0 zile = Spor suplimentar grupa
Eu inteleg urmatoarele:
1-se reduce varsta de pensionare cu 4 ani, iar la stagiul de 35 ani se ia in calcul 4 ani si 6 luni. Este corect? Nu ar trebui sa fie 4 ani si la reducerea varstei de pensionare si la stagiul de 35 ani?
2- pentru pensie limita de varsta cu stagiu complet de 35 ani, pentru a beneficia de reducerea varstei de pensionare cu 4 ani, ar trebui sa lucrez in baza unui C.I.M. cel putin inca 8 luni si 2 zile. Este corect?
Va doresc o zi frumoasa.
Va multumesc anticipat.
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua
-la R2.: reducerea varstei de pensionare cu 4 ani urmare celor 18 ani de gr. II.
- la total general se ia in calcul: * 4 ani ,6 luni, 0 zile = Spor suplimentar grupa
Eu inteleg urmatoarele:
1-se reduce varsta de pensionare cu 4 ani, iar la stagiul de 35 ani se ia in calcul 4 ani si 6 luni. Este corect? Nu ar trebui sa fie 4 ani si la reducerea varstei de pensionare si la stagiul de 35 ani?
2- pentru pensie limita de varsta cu stagiu complet de 35 ani, pentru a beneficia de reducerea varstei de pensionare cu 4 ani, ar trebui sa lucrez in baza unui C.I.M. cel putin inca 8 luni si 2 zile. Este corect?
Va doresc o zi frumoasa.
Va multumesc anticipat.
Stagiul de cotizare:
Alte date: Referitor la grupa II: perioada 24.07.1976-01.02.1978 (1an, 6 luni, 8 zile); 1979.06.25-1996.10.18 (17ani, 3luni, 23zile), in total 18 ani, 10 luni. Intre cele doua perioade am fost in armata.
Va doresc o zi frumoasa.
Va multumesc anticipat.
Intrebare:
Stagiile de grupa II se calculeaza diferit in functie de perioade?
Stagiul de cotizare:
Alte date: Referitor la grupa II: perioada 24.07.1976-01.02.1978 (1an, 6 luni, 8 zile); 1979.06.25-1996.10.18 (17ani, 3luni, 23zile), in total 18 ani, 10 luni. Intre cele doua perioade am fost in armata.
Va doresc o zi frumoasa.
Va multumesc anticipat.
Intrebare:
Csorik Istvan :
Stagiul de cotizare:
Va doresc o zi frumoasa.
Va multumesc anticipat.
Intrebare:
Grupa II de munca confera:
1) Reducerea varstei de pensionare in functie de nr de ani intregi lucrati in grupa:
- 6 ani in grupa II ==>reducerea este de 1 an
- 8 ani in grupa II ==>reducerea este de 1 an si 6 luni
- 10 ani in grupa II ==>reducerea este de 2 ani
s.a.m.d. din doi in doi ani ajungeti :
- 18 in grupa II ==>reducerea este de 4 ani
2)Se acorda un spor suplimentar la vech in munca de 3 luni la an:
18 ani X 3 luni = 54 luni = 4 ani si 6 luni
!!! Sporul suplimentar NU este egal cu Reducerea varstei.
3) Punctajul obtinut in perioadele de grupa se majoreaza cu 25%.
Ex: daca in perioada lucrata in grupa II ati realizat 1 pct, faptul ca activitatea s-a desfasurat in gr. II, veti avea 1,25 puncte.
Csorik Istvan :
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua
Eu inteleg urmatoarele:
Va doresc o zi frumoasa.
Va multumesc anticipat.
Cele 8 luni si 2 zile le puteti realiza:
- fie prin CIM (nu neaparat cu 8 ore/zi) mai avantajos este un CIM cu 1 ora/zi, retinerile lunare fiind mai mici.
- fie prin incheierea unui Contract de asigurare cu Casa de pensii de care apartineti cu domiciliul si care presupune o plata lunara de 211 lei.
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc pentru raspunsurile acordate, sunt foarte utile.
Va doresc o zi cat mai frumoasa.
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc pentru raspunsurile acordate, sunt foarte utile.
Va doresc o zi cat mai frumoasa.