In iulie anul trecut am depus cerere de transfer a Dosarului de pensie de la Casa de pensii sector 1 Bucuresti la Casa de pensii Prahova ca urmare a schimbarii domiciliului. In urma cu cateva zile am primit Decizia de la Casa de pensii Prahova avand punctajul diminuat.La depunerea contestatiei la Casa de pensii Prahova am primit replica cum ca cei de la Bucuresti au gresit, iar dumnealor au calculat corect. Intrebare : este legala deminuarea punctajului in urma transferului in alt judet ?
In legislatie (Legea pensiilor, normele de aplicarea legii pensiilor) nu este prevazuta obligatia recalcularii pensiei cu ocazia transferului dosarului pensiei de la o filiala la alta a Casei de pensii insa functionarii caselor de pensii fac aceasta recalculare si aceasta nu este contrara legii.
Intrebarea este cine de fapt a gresit, cei de la Bucuresti sau cei de la Prahova si pentru aceasta nu trebuie sa adresati contestatia catre Casa de pensii Prahova ci sa procedati astfel :
- Fie sa cereti explicatii Casei de pensii Prahova care este gresala celor de la Bucuresti si sa analizati raspunsul.
- Fie sa adresati o contestatie direct Comisiei Centrale de Contestatii. Aceasta se depune la registratura Casei de pensii Prahova
Intrebarea este cine de fapt a gresit, cei de la Bucuresti sau cei de la Prahova si pentru aceasta nu trebuie sa adresati contestatia catre Casa de pensii Prahova ci sa procedati astfel :
- Fie sa cereti explicatii Casei de pensii Prahova care este gresala celor de la Bucuresti si sa analizati raspunsul.
- Fie sa adresati o contestatie direct Comisiei Centrale de Contestatii. Aceasta se depune la registratura Casei de pensii Prahova
Raspunsul primit mi se pare ambiguu.Pentru a depasi aceasta dilema va rog sa-mi comunicati Aricolul de Lege prin care un drept de pensie odata stabilit poate fi diminuat. Din informatiile aflate se zice ca acest lucru nu este LEGAL Cu multumiri
Art 107 alin (1) din legea pensiilor 263/2010 prevede :
“In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
“In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.