Gen:feminin
Data nasterii:1957
Stagiul de cotizare:complet
Alte date:pensionat limită de vârstă
Intrebare:
După ieșirea la pensie, am făcut un master. În tinerețe am făcut o facultate de 5 ani. Acest master poate fi introdus la calculul pensiei conform legiilor actuale?
Intrebare:
După ieșirea la pensie, am făcut un master. În tinerețe am făcut o facultate de 5 ani. Acest master poate fi introdus la calculul pensiei conform legiilor actuale?
Perioada studiilor universitare este asimilata stagiului de cotizare conform art 49 alin (1) litera b) din legea pensiilor 263/2010 daca "a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, PE DURATA NORMALA A STUDIILOR RESPECTIVE, cu conditia absolvirii acestora cu diploma".
Deci daca in perioada in care ati urmat cursurile facultatii masterul nu facea parte din "durata normala a studiilor" aceasta perioada nu se asimileaza stagiului de cotizare si nu se ia in calculul pensiei.
Deci daca in perioada in care ati urmat cursurile facultatii masterul nu facea parte din "durata normala a studiilor" aceasta perioada nu se asimileaza stagiului de cotizare si nu se ia in calculul pensiei.
Irina :
Gen:feminin
Intrebare:
Masteratul şi doctoratul au fost introduse ca perioade asimilate stagiului de cotizare prin L. 127/2019, art. 14 al.(1) lit.b), insa aceasta Lege e tot amanata, acum pana la 01.01.2024