Gen:m
Data nasterii:14.05.1959
Stagiul de cotizare:44 ani
Alte date:
Intrebare:Am iesit luna aceasta la pensie pentru limita de varsta.Bonusul de punctaj peste 25 de ani cotizare se va aplica si celor care au iesit la pensie imainte de noua lege ?
Alte date:
Intrebare:Am iesit luna aceasta la pensie pentru limita de varsta.Bonusul de punctaj peste 25 de ani cotizare se va aplica si celor care au iesit la pensie imainte de noua lege ?
Blendea Liviu :
Gen:m
Alte date:
Da, asa se înțelege din lege, de aceea se zice ca vor creste la recalculare dupa noua lege si noua formula pensiile cu 40%, sau chiar cu 80%.
Punctajul suplimentar de stabilitate pentru stagiul contributiv care depaseste 25 ani va fi acordat si celor care au iesit la pensie inainte de intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor.
Majorarea pensiilor in plata dupa recalculare mentionata de domnul Gica este exagerata.
In cazul dv majorarea va fi mult mai mica.
Majorarea pensiilor in plata dupa recalculare mentionata de domnul Gica este exagerata.
In cazul dv majorarea va fi mult mai mica.
Sa vedem daca in forma promulgata a legii va mai ramane acel bonus.
Eu nu cred ca isi vor permite sa intraduca inca aproximativ 10.000.000 de puncte(estimarea imi apartine) de referinta care sunt pe necontributivitate.
In primul rand nu rezolva inechitati, ci din contra introduce altele.
Rezolvarea inechitatilor se poate face doar prin majorarea/cresterea V.P.R.-lui.
Rezolvarea inechitatilor se poate face in 2-3 ani, nu dupa prima recalculare.
Alta solutii nu exista.
Eu nu cred ca isi vor permite sa intraduca inca aproximativ 10.000.000 de puncte(estimarea imi apartine) de referinta care sunt pe necontributivitate.
In primul rand nu rezolva inechitati, ci din contra introduce altele.
Rezolvarea inechitatilor se poate face doar prin majorarea/cresterea V.P.R.-lui.
Rezolvarea inechitatilor se poate face in 2-3 ani, nu dupa prima recalculare.
Alta solutii nu exista.
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Este corect ezolvarea inechitatilor în 2-3 ani dar se rezolvă.
După mine legea este mult mai echitabilă.Exemplu
Între o persoana ieșită la pensie fara indice de corecție care a lucrat în aceleași condiții cu contribuții egale, cu punctaje egale cu o persoană care a ieșit la pensie în 2020 și care a primit indicele de corectie primește o pensie mai mare cu 40%.Vi se pare corect! Mai sunt și alte exemple.
Dacă vrem sa fim corecți pensia de invaliditate este necontributiva. Nu are ce cauta în stabilirea pensiei. Spun asta cu durere pentru ca și eu sunt beneficiar de pensie de invaliditate. Dar trebuie să înțelegem că pensia trebuie să fie numai pe bază de contributivitate. Din păcate suntem subiectivi.
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Este corect ezolvarea inechitatilor în 2-3 ani dar se rezolvă.
După mine legea este mult mai echitabilă.Exemplu
Între o persoana ieșită la pensie fara indice de corecție care a lucrat în aceleași condiții cu contribuții egale, cu punctaje egale cu o persoană care a ieșit la pensie în 2020 și care a primit indicele de corectie primește o pensie mai mare cu 40%.Vi se pare corect! Mai sunt și alte exemple.
Dacă vrem sa fim corecți pensia de invaliditate este necontributiva. Nu are ce cauta în stabilirea pensiei. Spun asta cu durere pentru ca și eu sunt beneficiar de pensie de invaliditate. Dar trebuie să înțelegem că pensia trebuie să fie numai pe bază de contributivitate. Din păcate suntem subiectivi.
Rog sa nu ma luati drept un incepator.Am o ecperenta de peste 20 ani pe acest domeniu.
Expunerea mea:
Inechitati sunt, Inechitati vor ramane!
Toata lumea stie ca misiunea principala a noii legi a pensiilor publice este de a elimina inechitatile.
Adica:
-La total puncte egale pe contributivitate=cuantum pensii egale.
-Sa va fac cateva aplicatii:
- 3 femei au realizat fiecare cate 35 puncte .
Logic ar trebui asa cum se spune, sa aiba cuantum pensii egale.
Prima femeie a realizat cele 35 de puncte in 25 ani.
A doua femeie a realizat cele 35 puncte in 30 de ani.
A treia femeie a realizat cele 35 puncte in 32 ani.
Aplicam:
(1)Prima femeie:
La acest moment are o pensie de 2499 lei(35:25x1785).
La 01/01/2024 va avea 2845(35:25x2032).
La 01/09/2024 va avea 2835(35x2032).Va sta pe loc.
(2)A doua femeie:
La acest moment are 2229(35:30x107%x1785).
La 01/01/2024 va vea 2537(35:30x107%2032).
La 01/09/2024 va avea 3038(37,5x2032).
(3)A treia femeie:
La acest moment are 2753(35:32x141%x1785)
La 01/01/2024 va avea 3134(35:32x141%x2032)
La 01/09/2024 va avea 3159(39x81).Va sta pe loc.
In concluzie:
3 femei care au realizat acelasi numar de pencte (35)pe contributivitate nu vor avea cuantumul pensiiloir egale asa cum s-a dorit prin noua lege a se realiza.
Dupa recalculare:
-Prima femeie va avea 2835, dar va sta pe loc cu 2845.
-A doua femeie va avea 3038 lei
-A treia femeie va avea 3159 lei.
Asa se rezolva inechitatile in Romania.
Nu mai raspund nimanui pe aceasta tema.
Expunerea mea:
Inechitati sunt, Inechitati vor ramane!
Toata lumea stie ca misiunea principala a noii legi a pensiilor publice este de a elimina inechitatile.
Adica:
-La total puncte egale pe contributivitate=cuantum pensii egale.
-Sa va fac cateva aplicatii:
- 3 femei au realizat fiecare cate 35 puncte .
Logic ar trebui asa cum se spune, sa aiba cuantum pensii egale.
Prima femeie a realizat cele 35 de puncte in 25 ani.
A doua femeie a realizat cele 35 puncte in 30 de ani.
A treia femeie a realizat cele 35 puncte in 32 ani.
Aplicam:
(1)Prima femeie:
La acest moment are o pensie de 2499 lei(35:25x1785).
La 01/01/2024 va avea 2845(35:25x2032).
La 01/09/2024 va avea 2835(35x2032).Va sta pe loc.
(2)A doua femeie:
La acest moment are 2229(35:30x107%x1785).
La 01/01/2024 va vea 2537(35:30x107%2032).
La 01/09/2024 va avea 3038(37,5x2032).
(3)A treia femeie:
La acest moment are 2753(35:32x141%x1785)
La 01/01/2024 va avea 3134(35:32x141%x2032)
La 01/09/2024 va avea 3159(39x81).Va sta pe loc.
In concluzie:
3 femei care au realizat acelasi numar de pencte (35)pe contributivitate nu vor avea cuantumul pensiiloir egale asa cum s-a dorit prin noua lege a se realiza.
Dupa recalculare:
-Prima femeie va avea 2835, dar va sta pe loc cu 2845.
-A doua femeie va avea 3038 lei
-A treia femeie va avea 3159 lei.
Asa se rezolva inechitatile in Romania.
Nu mai raspund nimanui pe aceasta tema.
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:nu se compară mere cu pere
Eliminarea inechitatilor înseamnă că la același punctaj Și aceeași ani de activitate pensiile sa fie egale.Ceea ce nu este cazul acum datorită indicelui de corecție și altor inechitati.
Acestă lege încurajează să muncești mai mult, din această cauză sau introdus puncte de stabilitate care fac diferența între cei care au muncit mai mult fata de cei care au muncit mai puțin.
Dacă cele trei femei au aceeași ani de activitate pensiile vor fi egale. Din păcate nu sunt bani și sunt promisiuni electorale.
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Eliminarea inechitatilor înseamnă că la același punctaj Și aceeași ani de activitate pensiile sa fie egale.Ceea ce nu este cazul acum datorită indicelui de corecție și altor inechitati.
Acestă lege încurajează să muncești mai mult, din această cauză sau introdus puncte de stabilitate care fac diferența între cei care au muncit mai mult fata de cei care au muncit mai puțin.
Dacă cele trei femei au aceeași ani de activitate pensiile vor fi egale. Din păcate nu sunt bani și sunt promisiuni electorale.
Ion :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Nu este așa.
Pensia o primești pentru cât ai cotizat!
Și nici nu este adevărat că se încurajează munca! Oricum omul nu poate ieși la pensie înainte de vârsta de pensionare pentru că pentru a se întreține trebuie să muncească.
Prin bonusul pe vechime se încurajează munca la negru și evaziunea fiscală.
Plătești contribuția la pensie pe salariul minim, dar obții același bonus ca și altcineva care a plătit contribuția la un salariu corect înregistrat și pentru care s-au plătit contribuții.
Dacă omul a fost de acord să aibă salariul minim înregistrat și să primească la negru diferența, îi creezi un avantaj față de cel care a contribuit în mod corect.
În plus, nu se acordă bonus pe vechime în muncă dacă în același timp cu toate că ai contribuit, ai beneficiat de pensie. Pensia ai primit-o pe dreptul tău! Pentru că ai cotizat.
Unde este echitatea???
De unde bani pentru bonusuri pe vechime dacă nu se plătesc contribuții?!
Doar din măriri de taxe pentru cei care le plătesc și sunt corecți!
Dl. Carp are dreptate. Se creează alte inechități.