Gen:M
Data nasterii:4.08.1958
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:La o citire a noii legi se pare ca cei cu facultate si grupe de munca vor fi pagubiti la punctaj.Fata de calculul de pe site-ul dvs la mine cu armata si 5 ani de facultate sunt aproximativ 3,4 pct daca aplicam legea noua 1,43 pct pt ca nu se mai ia in calcul 25% din salariul brut ca pana acum ci 0,25 pct pe luna ,adica cu totul altceva.
La fel la grupele de munca ,inainte se marea punctajul lunar cu 50%,gr I,adica daca aveai 2 pct ,calculul se facea cu 3 pct,acum se adauga 0,5 pct ,nu conteaza ce salariu ai avut.Eu as pierde aprox 2pct la studii si armata si 3 la grupa,total 5. Tinand cont ca am cotizat aproape 36 ani asa zisa marire pt stabilitate aproape se anuleaza. Dvs ce parere aveti ?
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:La o citire a noii legi se pare ca cei cu facultate si grupe de munca vor fi pagubiti la punctaj.Fata de calculul de pe site-ul dvs la mine cu armata si 5 ani de facultate sunt aproximativ 3,4 pct daca aplicam legea noua 1,43 pct pt ca nu se mai ia in calcul 25% din salariul brut ca pana acum ci 0,25 pct pe luna ,adica cu totul altceva.
La fel la grupele de munca ,inainte se marea punctajul lunar cu 50%,gr I,adica daca aveai 2 pct ,calculul se facea cu 3 pct,acum se adauga 0,5 pct ,nu conteaza ce salariu ai avut.Eu as pierde aprox 2pct la studii si armata si 3 la grupa,total 5. Tinand cont ca am cotizat aproape 36 ani asa zisa marire pt stabilitate aproape se anuleaza. Dvs ce parere aveti ?
Preotesescu Gabriel :
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebarea este daca dumneata esti deja pensionat, sau nu. Daca esti deja pensionat nu te afectează, ii afecteaza decat pe cei ce se vor pensiona dupa 1 septembrie 2024, data la care intra legea noua a pensiilor in vigoare.
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Da ,sunt pensionat din 2020,sa inteleg ca punctajul avut de noi cei pensionati nu se recalculeaza cf noilor reglementari ci doar se adauga punctele de stabilitate ?!
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Da ,sunt pensionat din 2020,sa inteleg ca punctajul avut de noi cei pensionati nu se recalculeaza cf noilor reglementari ci doar se adauga punctele de stabilitate ?!
Preotesescu Gabriel :
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Da. Sper că așa va fi și după elaborarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii 360/2023.
GicaH :
Preotesescu Gabriel :
…Daca esti deja pensionat nu te afectează, ii afecteaza decat pe cei ce se vor pensiona dupa 1 septembrie 2024, data la care intra legea noua a pensiilor in vigoare.
Dacă ar trebui ca la recalculare să modifice și punctajul pt facultate, armată ar fi fost un dezastru pentru cei care lucrează la casele de pensii. Așa se preiau din deciziile de pensionare punctajul și se stabilește punctele de stabilitate se scoate indicele de corecție și se calculeaza pensia simplu.
Și așa nu știu ce au făcut de 1 an, 2, efectiv cei de la casele de pensii neavând legea și nici normele de aplicare. Adică spuneau că intruduc date în calculator, dar știu că pensionarii aveau datele deja pe calculator.
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Pentru pensionari in plata pentru limita de varsta dupa legea 360/2023 puctul de pensie este= Nr total de puncte din decizia de pensionare + nr de puncte de stabilitate cf art. 85 (3) inmultit cu valoare puctului de referinta care in 2024 este de 81 .
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Pentru pensionari in plata pentru limita de varsta dupa legea 360/2023 puctul de pensie este= Nr total de puncte din decizia de pensionare + nr de puncte de stabilitate cf art. 85 (3) inmultit cu valoare puctului de referinta care in 2024 este de 81 .
Suntem de acord cu raspunsurile date de domnii Gica si Stere.
Nico :
GicaH :
Preotesescu Gabriel :
…Daca esti deja pensionat nu te afectează, ii afecteaza decat pe cei ce se vor pensiona dupa 1 septembrie 2024, data la care intra legea noua a pensiilor in vigoare.
Dacă ar trebui ca la recalculare să modifice și punctajul pt facultate, armată ar fi fost un dezastru pentru cei care lucrează la casele de pensii. Așa se preiau din deciziile de pensionare punctajul și se stabilește punctele de stabilitate se scoate indicele de corecție și se calculeaza pensia simplu.
Și așa nu știu ce au făcut de 1 an, 2, efectiv cei de la casele de pensii neavând legea și nici normele de aplicare. Adică spuneau că intruduc date în calculator, dar știu că pensionarii aveau datele deja pe calculator.
Pey,"reevaluează" pensiile !
Articolul 2
Pensiile din sistemul public de pensii cuvenite sau aflate în plată sau care urmează a fi stabilite în condițiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, până la data de 1 septembrie 2023, sunt evaluate în baza art. 157 alin. (2) din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, cu modificările și completările ulterioare.
Articolul 3
Procedura de evaluare se realizează prin casele teritoriale de pensii și constă în:
a) identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate și stagiilor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată la data de 31 august 2023;
b) crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care, conform dispozițiilor legale în vigoare la data stabilirii/recalculării drepturilor de pensie, nu au fost valorificate/nu se valorifică la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.
Potrivit ORDIN nr. 487 din 31 mai 2021
privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023
Adică, în primul rând identifică stagiile pe componente! Nu au nici o treabă cu recalcularea punctajelor.
Ei știu de mult despre cum trebuia să apară legea! Ca dovadă apariția punctajelor bonus. Când mai aud pe la TV cum discută despre câte dosare au mai "recalculat" mă apucă râsu'. Doar se dă impresia că este mult de "recalculat" pentru a trage de timp ca să amâne intrarea în vigoare a legii din cauză că noua lege "costă mult" bugetul.
Da' na! Nu toată lumea care privește la TV citește și legislația.
"Pensiile din sistemul public de pensii cuvenite sau aflate în plată sau care urmează a fi stabilite în condițiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, până la data de 1 septembrie 2023, sunt evaluate în baza art. 157 alin. (2) din Legea nr. 127/2019"
Mă întreb în baza a ce mai evaluează pensiile stabilite după data de 1 septembrie 2023 până la 1 septembrie 2024, dacă legea 127/2019 se abrogă la 1 ianuarie 2024?
Deci, cum mai e cu "recalcularea" dacă baza legală a obiectului muncii se abrogă?
Mă întreb în baza a ce mai evaluează pensiile stabilite după data de 1 septembrie 2023 până la 1 septembrie 2024, dacă legea 127/2019 se abrogă la 1 ianuarie 2024?
Deci, cum mai e cu "recalcularea" dacă baza legală a obiectului muncii se abrogă?
Extras din Legea Nouă a pensiilor
Art. 167. -
Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 septembrie 2024, cu excepţia art. 46 alin. (2), art. 84 alin. (6), art. 127, art. 168 alin. (2) şi art. 169, care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.
Art. 168. -
(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă:
...
i) Ordinul nr. 487/2021 al ministrului muncii şi protecţiei sociale privind efectuarea operaţiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 609 din 18 iunie 2021;
j) orice alte dispoziţii contrare prezentei legi.
(2) Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 563 din 9 iulie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă la data de 1 ianuarie 2024.
Art. 167. -
Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 septembrie 2024, cu excepţia art. 46 alin. (2), art. 84 alin. (6), art. 127, art. 168 alin. (2) şi art. 169, care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.
Art. 168. -
(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă:
...
i) Ordinul nr. 487/2021 al ministrului muncii şi protecţiei sociale privind efectuarea operaţiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 609 din 18 iunie 2021;
j) orice alte dispoziţii contrare prezentei legi.
(2) Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 563 din 9 iulie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă la data de 1 ianuarie 2024.