Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Ridic o problema cu modul de calcul pt persoanele deja pensionate care au lucrat in conditii de handicap accentuat toata perioda de contrbutivitate. Sotia mea nascuta in 17.09.1961 a lucrat 31 ani si 7 luni in conditii de handicap accentuat.A iesit la pensie cf legii cu 10 ani mai devreme in oct 2013.Punctajul obtinut i s-a impartit la 21,5 ,numitor mai mic decat pt ceilalti datorita handicapului.Eu nu am gasit in lege cum se va recalcula pensia.La puctajul obtinut se vor adauga 0,25 pct anual ,aprox 8pct pt cei aprox 32 ani vechime plus pct de stabilitate sau dvs a-ti gasit alta varianta?
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Ridic o problema cu modul de calcul pt persoanele deja pensionate care au lucrat in conditii de handicap accentuat toata perioda de contrbutivitate. Sotia mea nascuta in 17.09.1961 a lucrat 31 ani si 7 luni in conditii de handicap accentuat.A iesit la pensie cf legii cu 10 ani mai devreme in oct 2013.Punctajul obtinut i s-a impartit la 21,5 ,numitor mai mic decat pt ceilalti datorita handicapului.Eu nu am gasit in lege cum se va recalcula pensia.La puctajul obtinut se vor adauga 0,25 pct anual ,aprox 8pct pt cei aprox 32 ani vechime plus pct de stabilitate sau dvs a-ti gasit alta varianta?
Preotesescu Gabriel :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Lasand la o parte handicapul, punctele de stabilitate se dau peste 25 ani stagiu de cotizare, doar cele necontributive se calculeaza cu 0.25 puncte/an... Dumneavoastră aveti 31,58 ani stagiu, deci: 5x0.5+1,83x0.75=3.685 puncte.
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Dl Gica poate nu m-am facut eu inteles dar eu nu am pus problema pct de stabilitate ci cum se calculeaza pt cei 31 ani de handicap accentuat pt ca in noua lege pt cei cu handicap accentuat se dau 0,25 pct lunar in plus,cf art 88(3),la cei deja pensionati cum se calculeaza?!
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Dl Gica poate nu m-am facut eu inteles dar eu nu am pus problema pct de stabilitate ci cum se calculeaza pt cei 31 ani de handicap accentuat pt ca in noua lege pt cei cu handicap accentuat se dau 0,25 pct lunar in plus,cf art 88(3),la cei deja pensionati cum se calculeaza?!
Preotesescu Gabriel :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Vom vedea ce vor prevedea Normele Metodologice de aplicare a Legii, dar părerea mea este ca prevederile de la art.88(3) se refera la persoanele care se vor pensiona începând cu 01.09.2024.
Impartasim punctul de vedere al domnului Gica adica toate pensiile in plata la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor (inclusiv cele pentru handicap) vor fi calculate prin inmultirea sumei punctelor anuale realizate cu valoarea punctului de referinta. Suma punctelor anuale realizate va fi constituita prin totalul punctelor anuale realizate la iesirea la pensie la care se adauga punctele de stabilitate calculate conform noii legi a pensiilor.
In acelasi timp consideram ca persoanele care au realizat stagii de cotizare in stare de handicap si cele cu deficiente de vedere trebuiau sa beneficieze de o prevedere diferita la calculul punctelor de stabilitate.
In acelasi timp consideram ca persoanele care au realizat stagii de cotizare in stare de handicap si cele cu deficiente de vedere trebuiau sa beneficieze de o prevedere diferita la calculul punctelor de stabilitate.