Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:La trecerea la pensia limita varsta,martie 2024,au vreo pondere financiara anii lucrati in gr II de munca?
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:La trecerea la pensia limita varsta,martie 2024,au vreo pondere financiara anii lucrati in gr II de munca?
Adyna :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Dacă ați depus între timp, sau depuneți când îndepliniți condițiile de pensionare la limită de vârstă, adeverințe cu perioade lucrate în grupe de munca, acestea se vor valorifica odată cu emiterea deciziei de pensionare la limită de vârstă, dacă respectă condițiile legale.
Re: de la pensie anticipata partial la limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 02/14/2024 3:47am
Scris de: la pensie la data: 02/14/2024 3:47am
Daca va pensionati in acest an inainte de intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor beneficiati de majorarea cu 25 % a punctajelor lunare pe perioada lucrata in grupa II de munca.
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Multumesc ptr raspunsuri.
As vrea sa mai intreb ceva,fara legatura cu problema initiala.
O pensionara vaduva poate sa aiba pe langa pensia ei si 1/2 din pensia sotului mort?
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
O pensionara vaduva poate sa aiba pe langa pensia ei si 1/2 din pensia sotului mort?
Scris de: la pensie la data: 02/14/2024 6:21am
Scris de: la pensie la data: 02/14/2024 6:21am
Nu exista asemenea prevedere nici in actuala lege a pensiilor 263/2010 si nici in noua lege a pensiilor 360/2023.
Scris de: nicolae la data: 02/14/2024 6:39am
Scris de: nicolae la data: 02/14/2024 6:39am
Adyna :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
L. 263/2010 prevede la art.85, alin.(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani., iar la alin.(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus. La art.89 - (1) Pensia de urmaş se stabileşte, după caz, din:a) pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.(2) Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinător, aferent pensiei prevăzute la alin. (1), în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:a) 50% - pentru un singur urmaş; si la art.92 - 92Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.
In concluzie, daca 50% din pensia sotului decedat e mai avantajos decat pensia urmasului, acesta poate opta pentru cele 50%...
Scris de: la pensie la data: 02/14/2024 7:07am
Scris de: la pensie la data: 02/14/2024 7:07am
Doamna Adyna a intrebat daca sotia supravietuitoare poate beneficia si de propria pensie si de jumatate din pensia sotului decedat.
Scris de: nicolae la data: 02/14/2024 9:02am
Scris de: nicolae la data: 02/14/2024 9:02am
la pensie :
Doamna Adyna a intrebat daca sotia supravietuitoare poate beneficia si de propria pensie si de jumatate din pensia sotului decedat.
Am inteles intrebarea, i-am explicat mai pe larg ...
Scris de: luciana la data: 02/15/2024 6:08am
Scris de: luciana la data: 02/15/2024 6:08am
Ce spune doamna era prevazut in legea pensiilor 127/2019 care nu a fost pusa in aplicare niciodat si care a fost abrogata.
Aceasta prevedea:
Articolul 113(1) Soțul supraviețuitor, pensionar pentru limită de vârstă, poate beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar, dacă la data solicitării acestuia îndeplinește următoarele condiții:
a) a realizat stagiul complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5;
b) a împlinit vârsta standard de pensionare, prevăzută în anexa nr. 5;
c) nu s-a recăsătorit;
d) durata căsătoriei a fost de cel puțin 10 ani.
(2) Ajutorul lunar prevăzut la alin. (1) se calculează prin aplicarea procentului de 25% asupra cuantumului pensiei susținătorului decedat, aflat în plată sau cuvenit la data decesului, actualizat la data solicitării, după caz.
Aceasta prevedea:
Articolul 113(1) Soțul supraviețuitor, pensionar pentru limită de vârstă, poate beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar, dacă la data solicitării acestuia îndeplinește următoarele condiții:
a) a realizat stagiul complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5;
b) a împlinit vârsta standard de pensionare, prevăzută în anexa nr. 5;
c) nu s-a recăsătorit;
d) durata căsătoriei a fost de cel puțin 10 ani.
(2) Ajutorul lunar prevăzut la alin. (1) se calculează prin aplicarea procentului de 25% asupra cuantumului pensiei susținătorului decedat, aflat în plată sau cuvenit la data decesului, actualizat la data solicitării, după caz.