Gen: Feminin
Data nasterii: 16.06.1966
Stagiul de cotizare: 35 ani și 3 luni. contributivi
Alte date: 3 ani stagiu suplimentar gr 2. și șomaj 9 luni înainte de 2001
Intrebare:La data de 01.09 .2024 voi avea stagiul contributiv de 35 ani și 3 luni.
Voi avea și 3 ani stagiu suplimentar gr 2 + șomaj 9 luni înainte de 2001
Conform art 56. și a accesa pensie de limita de vârstă trebuie să am după 01.09.2024. 39 ani și 8 luni. stagiu. cotizare. din care 34 ani și 8 luni stagiu contributiv. și restul stagiu cotizare .
Întrebare. Pot să cumpăr 8 luni de zile stagiu cotizare pentru a avea 39 ani și 8 luni și să accesez pentru pensie limita de vârstă conform articolul 56 din legea nouă ??
Mulțumesc anticipat pt răspuns
Data nasterii: 16.06.1966
Stagiul de cotizare: 35 ani și 3 luni. contributivi
Alte date: 3 ani stagiu suplimentar gr 2. și șomaj 9 luni înainte de 2001
Intrebare:La data de 01.09 .2024 voi avea stagiul contributiv de 35 ani și 3 luni.
Voi avea și 3 ani stagiu suplimentar gr 2 + șomaj 9 luni înainte de 2001
Conform art 56. și a accesa pensie de limita de vârstă trebuie să am după 01.09.2024. 39 ani și 8 luni. stagiu. cotizare. din care 34 ani și 8 luni stagiu contributiv. și restul stagiu cotizare .
Întrebare. Pot să cumpăr 8 luni de zile stagiu cotizare pentru a avea 39 ani și 8 luni și să accesez pentru pensie limita de vârstă conform articolul 56 din legea nouă ??
Mulțumesc anticipat pt răspuns
Stagiu de cotizare suplimentar acordat pentru stagiul de cotizare lucrat in grupele de munca este considerat stagiu de cotizare necontributiv
Art 56 din legea 360/2023 nu este clar in privinta stagiului de cotizare de 5 ani care este necesar sa depaseasca stagiul complet de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani. Adica nu este clar daca acesta trebuie sa fie contributiv sau necontributiv.
Asteptam ca aceasta sa fie lamurita prin Normele de aplicare ale legii 360/2023, insa nu s-a lamurit.
Noi consideram ca depasirea stagiului complet de cotizare contributiv trebuie sa se faca cu 5 ani contributivi si deci stagiu de cotizare suplimentar acordat pentru stagiul de cotizare lucrat in grupele de munca nu poate fi luat in calcul.
Stagiu de cotizare cumparat prin contract de asigurare sociala cu Casa de pensii este considerat stagiu de cotizare contributiv insa perioada cumparata nu trebuie sa se suprapuna cu o perioada in care s-a realizat stagiu de cotizare.
Art 56 din legea 360/2023 nu este clar in privinta stagiului de cotizare de 5 ani care este necesar sa depaseasca stagiul complet de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani. Adica nu este clar daca acesta trebuie sa fie contributiv sau necontributiv.
Asteptam ca aceasta sa fie lamurita prin Normele de aplicare ale legii 360/2023, insa nu s-a lamurit.
Noi consideram ca depasirea stagiului complet de cotizare contributiv trebuie sa se faca cu 5 ani contributivi si deci stagiu de cotizare suplimentar acordat pentru stagiul de cotizare lucrat in grupele de munca nu poate fi luat in calcul.
Stagiu de cotizare cumparat prin contract de asigurare sociala cu Casa de pensii este considerat stagiu de cotizare contributiv insa perioada cumparata nu trebuie sa se suprapuna cu o perioada in care s-a realizat stagiu de cotizare.
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
BUNA ZIUA
Depasirea stagiului contributiv cu 5 ani spune clar in lege este stagiu de cotizare conform legii nu contributiv .
Pentru grupa de munca vedeti art de mai jos :
(4) Constituie stagiu de cotizare în condiții normale de muncă, necontributiv,
perioadele suplimentare la vechimea în muncă/stagiu de cotizare prevăzute la art.
15 din lege.
Acum cu normele aparute se intelege bine art 56 dar eu atat nu am inteles pot sa cumpar vechime sa accesez acest tip de pensie conform art 56
cu stima
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
BUNA ZIUA
Depasirea stagiului contributiv cu 5 ani spune clar in lege este stagiu de cotizare conform legii nu contributiv .
perioadele suplimentare la vechimea în muncă/stagiu de cotizare prevăzute la art.
15 din lege.
Acum cu normele aparute se intelege bine art 56 dar eu atat nu am inteles pot sa cumpar vechime sa accesez acest tip de pensie conform art 56
cu stima
costea viorel :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
BUNA ZIUA
15 din lege.
cu stima
De cumparat puteti cumpara in conformitate cu legea.
Stagiul cumparat va fi valorificat doar cind indepliniti conditiile de pensionare la limita de virsta.Cu alte cuvinte nu puteti adauga stagiul cumparat pt a putea iesi in pensie.Stagiul cumparat va fi valorificat ca si puncte/bani in locul perioadei lipsa din activitate.Nu stiu daca m-am facut inteles.Nu puteti accesa pensie prin cumparare de stagiu.
Nicu :
costea viorel :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
BUNA ZIUA
15 din lege.
cu stima
Stagiul cumparat nu va va ajuta in sensul in care doriti.Cel putin asa inteleg legea si normele aparute pe site-ul MM care inca nu sint definitive( la aceasta ora)