Gen:F
Data nasterii:SEPT.1967
Stagiul de cotizare:37 ANI stagiu contributiv din care
Alte date:2 ANI GR. II DE MUNCA
Intrebare:POT CUMPARA VECHIME RETROACTIV CA APOI SA BENEFICIEZ DE PREVEDERILE ART.56 din Legea 360/2024, respectiv pensionare limita de varsta cu 5 ani reducerea varstei si 40 stagiu ( din care 1 an vechima cumparata retroactiv).
Multumesc.
Intrebare:POT CUMPARA VECHIME RETROACTIV CA APOI SA BENEFICIEZ DE PREVEDERILE ART.56 din Legea 360/2024, respectiv pensionare limita de varsta cu 5 ani reducerea varstei si 40 stagiu ( din care 1 an vechima cumparata retroactiv).
Multumesc.
Re: Pensie limita de varsta cu reducerea varstei de 5 ani
Scris de: la pensie la data: 10/29/2024 9:06am
Scris de: la pensie la data: 10/29/2024 9:06am
Perioada cumparata prin contract de asigurare sociala incheiat cu CNPP este considerat stagiu de cotizare contributiv pentru obtinerea pensiei pentru limita de varstac onform art 56 din legea 360/2023.
Scris de: GicaH la data: 10/29/2024 11:00am
Scris de: GicaH la data: 10/29/2024 11:00am
Daniela :
Multumesc.
O problema este că dacă cei 2 ani de grupa a doua sunt incluși în
cei 37 ani de stagiu nu îndepliniți condițiile art 56 din noua lege a pensiilor cu 1 an de stagiu cumparat și reducerea de 8 luni pentru grupa a doua, decât în aprilie 2025, pentru că vârsta standard de pensionare pentru data nașterii dumneavoastră este ianuarie 2031
Scris de: Daniela la data: 10/29/2024 12:11pm
Scris de: Daniela la data: 10/29/2024 12:11pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare în cei 37 ani stagiu contributiv sunt incluși și cei 2 ani în grupa a II de munca.
Momentan sunt încă în activitate
Dacă mai lucrez încă 1 an și cumpăr 1 an vechime pot ieși la pensie limita de vârstă cu reducerea vârstei de 5 ani și 40 ani stagiu total.
Menționez ca am 1 copil
Vă rog să mi spuneți la ce data aș putea să ies la pensie în condițiile art 56 din noua lege
Vă mulțumesc.
Cu stima pentru tot ajutorul care l acordați tuturor care au nevoie
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare în cei 37 ani stagiu contributiv sunt incluși și cei 2 ani în grupa a II de munca.
Momentan sunt încă în activitate
Dacă mai lucrez încă 1 an și cumpăr 1 an vechime pot ieși la pensie limita de vârstă cu reducerea vârstei de 5 ani și 40 ani stagiu total.
Menționez ca am 1 copil
Vă rog să mi spuneți la ce data aș putea să ies la pensie în condițiile art 56 din noua lege
Vă mulțumesc.
Cu stima pentru tot ajutorul care l acordați tuturor care au nevoie
Scris de: Daniela la data: 10/29/2024 12:44pm
Scris de: Daniela la data: 10/29/2024 12:44pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Rectific dacă mai lucrez 1 an și 6 luni plus 1 an cumpărat vechime retroactiv plus 6 luni spor gr Ii de munca plus cei 37 stagiu contributiv pot ieși în condițiile art 56
Multumesc
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Rectific dacă mai lucrez 1 an și 6 luni plus 1 an cumpărat vechime retroactiv plus 6 luni spor gr Ii de munca plus cei 37 stagiu contributiv pot ieși în condițiile art 56
Multumesc
Scris de: GicaH la data: 10/29/2024 2:09pm
Scris de: GicaH la data: 10/29/2024 2:09pm
Daniela :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc
Aveți dreptul la pensie limita de vârstă în ianuarie 2031 cu stagiul complet de cotizare de 35 ani. Scazand 5 ani, aveți dreptul conform art 56 din noua lege a pensiilor la pensie limita de vârstă în ianuarie 2016.
Pentru cei doi ani de grupa a doua primiti reducere de 8 luni, dar nu și stagiu suplimentar pentru că nu aveți minim 5 ani de grupă,iar pentru un copil 6 luni reducere.
Reducerea pentru grupa nu se cumulează cu alte reduceri.
Deci după iulie 2025 puteți cere pensionare conform art 56 din noua lege a pensiilor, atunci cand aveți minim 40 ani stagiu cotizare din care minim 35 ani stagiu complet de cotizare contibutiv cu cei cumpărați.
Scris de: GicaH la data: 10/29/2024 2:20pm
Scris de: GicaH la data: 10/29/2024 2:20pm
GicaH :
Daniela :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc
Aveți dreptul la pensie limita de vârstă în ianuarie 2031 cu stagiul complet de cotizare de 35 ani. Scazand 5 ani, aveți dreptul conform art 56 din noua lege a pensiilor la pensie limita de vârstă în ianuarie 2016.
Pentru cei doi ani de grupa a doua primiti reducere de 8 luni, dar nu și stagiu suplimentar pentru că nu aveți minim 5 ani de grupă,iar pentru un copil 6 luni reducere.
Reducerea pentru grupa nu se cumulează cu alte reduceri.
Deci după iulie 2025 puteți cere pensionare conform art 56 din noua lege a pensiilor, atunci cand aveți minim 40 ani stagiu cotizare din care minim 35 ani stagiu complet de cotizare contibutiv cu cei cumpărați.
Deci 37+1an cumpărat+1,5ani lucrați=39,5ani. Vă lipsesc 6 luni.
Deci ori lucrați 2ani, ori cumpărați 1 an și 6 luni, dar trebuie să aveți la data depunerii dosarului conform art.56 din legea nouă minim 40 ani stagiul de cotizare, asta este sigur.
Știu că v-ați făcut calculul cu stagiul suplimentar de 6 luni pentru grupa a doua, dar acesta
este condiționat de o perioadă
minimă de 5 ani.
Scris de: Daniela la data: 10/30/2024 12:47am
Scris de: Daniela la data: 10/30/2024 12:47am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Puteți sa mi spuneți art din leg 360/2023 unde spune ca pentru minim 5 ani de gr se acorda spor
Eu știu ca în leg 263 era valabil minim 5 ani.
Mulțumesc
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Puteți sa mi spuneți art din leg 360/2023 unde spune ca pentru minim 5 ani de gr se acorda spor
Eu știu ca în leg 263 era valabil minim 5 ani.
Mulțumesc
Scris de: luciana la data: 10/30/2024 3:41am
Scris de: luciana la data: 10/30/2024 3:41am
Data nasterii:1965
Alte date:3 ani grupa 2
Daca ati lucrat in conditii de grupa a 2 a,in perioada respectiva era aplicabila
LEGEA nr. 3 din 30 iunie 1977privind pensiile de asigurări sociale de stat şi asistenţa socială
care prevede ca:
Articolul 16.
Persoanele care au lucrat cel puţin 5 ani în grupele I şi II de muncă au dreptul sa li ia în calculul vechimii în munca, pentru fiecare an lucrat în aceste grupe: un an şi şase luni pentru grupa I sau un an şi trei luni pentru grupa II. În aceste cazuri nu se reduce limita virstei de pensionare.
Sunt in aceeasi situatie cu a dvs si am primit acest raspuns din mai multe surse, inclusiv de la adiministratorul acestui site.
Multa sanatate si putere tutror!
Data nasterii:1965
Alte date:3 ani grupa 2
Daca ati lucrat in conditii de grupa a 2 a,in perioada respectiva era aplicabila
LEGEA nr. 3 din 30 iunie 1977privind pensiile de asigurări sociale de stat şi asistenţa socială
care prevede ca:
Articolul 16.
Persoanele care au lucrat cel puţin 5 ani în grupele I şi II de muncă au dreptul sa li ia în calculul vechimii în munca, pentru fiecare an lucrat în aceste grupe: un an şi şase luni pentru grupa I sau un an şi trei luni pentru grupa II. În aceste cazuri nu se reduce limita virstei de pensionare.
Sunt in aceeasi situatie cu a dvs si am primit acest raspuns din mai multe surse, inclusiv de la adiministratorul acestui site.
Multa sanatate si putere tutror!
Scris de: daniela la data: 10/30/2024 4:17am
Scris de: daniela la data: 10/30/2024 4:17am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Vă rog sa-mi spuneti atunci prevederile art.15, alin.(2) din Legea 360/2023, respectiv "Constituie stagiu de cotizare în condiții normale și perioadele suplimentare la vechimea în muncă acordată în baza legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I și II de muncă" cum se aplică?
Din punctul meu de vedere conform art.15 din lege ar trebui acordat petru fiecare an lucrat în grupa I și II de muncă sporul de vechime de 6 luni respectiv 3 luni, nu condiționat să ai minim 5 ani lucrat în aceste condiții.
Mulțumesc și aștept răspunsul dvs.
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Vă rog sa-mi spuneti atunci prevederile art.15, alin.(2) din Legea 360/2023, respectiv "Constituie stagiu de cotizare în condiții normale și perioadele suplimentare la vechimea în muncă acordată în baza legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I și II de muncă" cum se aplică?
Din punctul meu de vedere conform art.15 din lege ar trebui acordat petru fiecare an lucrat în grupa I și II de muncă sporul de vechime de 6 luni respectiv 3 luni, nu condiționat să ai minim 5 ani lucrat în aceste condiții.
Scris de: GicaH la data: 10/30/2024 5:55am
Scris de: GicaH la data: 10/30/2024 5:55am
daniela :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Condiționarea de 5 ani este doar pentru grupe de muncă, deci anterior datei de 1 aprilie 2001.
Pentru condiții deosebite, după dată de 01.04.2001 aceasta condiționare nu mai exista, conform legii 215/2019.
Scris de: luciana la data: 10/30/2024 8:05am
Scris de: luciana la data: 10/30/2024 8:05am
daniela :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Adica, este vorba de perioadele suplimentare acordate la vechimea in munca, ce a fost ACORDATA IN BAZA LEGISLATIEI ANTERIOaRE datei de 1 apr 2001= cum am scris anterior, se acordau trei luni suplimentare pentru un an lucrat in gupa a 2a, cu conditia sa fi lucrat minim 5 ani in grupa a 2 a.
Dvs. vi s-a recunoscut acest drept la vremea respectiva cf legii de atunci si vi s-a trecut in cartea de munca ori ati primit adeverinta pentru perioada in care ati lucrat in aceste conditii.
Dreptul este castigat in baza legislatiei de atunci si se valorifica in prezent in baza legislatiei in vigoare.
Scris de: la pensie la data: 10/30/2024 10:25am
Scris de: la pensie la data: 10/30/2024 10:25am
Pentru doamna Daniela
Prevederile art 15 alin (2) din legea 360/2023 mentionate de dv sunt clare si se refera la stagiul suplimentar acordat conform legislatiei anterioare datei de 01 aprilie 2001, adica legii 3/1977, pentru perioadele lucrate in grupele I si II de munca.
Dar in art 16 din legea 3/1977 se mentioneaza ca acest stagiu suplimentar se acorda numai pentru un stagiu minim de 5 ani lucrat in grupele I si II de munca asa cum mentioneaza doamna Luciana.
In concluzie dv nu beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa II de munca pentruca asa a fost prevazut in legislatia de atunci si eliminarea acestei prevederi prin legea 19/2000 nu poate fi aplicata retroactiv.
Prevederile art 15 alin (2) din legea 360/2023 mentionate de dv sunt clare si se refera la stagiul suplimentar acordat conform legislatiei anterioare datei de 01 aprilie 2001, adica legii 3/1977, pentru perioadele lucrate in grupele I si II de munca.
Dar in art 16 din legea 3/1977 se mentioneaza ca acest stagiu suplimentar se acorda numai pentru un stagiu minim de 5 ani lucrat in grupele I si II de munca asa cum mentioneaza doamna Luciana.
In concluzie dv nu beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa II de munca pentruca asa a fost prevazut in legislatia de atunci si eliminarea acestei prevederi prin legea 19/2000 nu poate fi aplicata retroactiv.