Gen:f
Data nasterii:9.12.1958
Stagiul de cotizare:42ani,10luni
Alte date:09.2021,decizie pensie limita de varsta
Intrebare:
Bună ziua!
Am lucrat 3 ani după primirea deciziei de PLV, având pensia suspendată.
Primesc puncte de stabilitate pentru acești 3 ani în care am încasat doar salariul?(dacă da/nu, art.lege, vă rog)
Mulțumesc frumos pentru răspuns!
Data nasterii:9.12.1958
Stagiul de cotizare:42ani,10luni
Alte date:09.2021,decizie pensie limita de varsta
Intrebare:
Bună ziua!
Am lucrat 3 ani după primirea deciziei de PLV, având pensia suspendată.
Primesc puncte de stabilitate pentru acești 3 ani în care am încasat doar salariul?(dacă da/nu, art.lege, vă rog)
Mulțumesc frumos pentru răspuns!
Exista cazuri in care statutul angajatilor din anumite sectoare nu admite cumularea pensiei cu salariu cum ar fi acela de cadru didactic in care pentru a activa in aceasta functie dupa primirea deciziei de pensie pentru limita de varsta trebuie suspendata pensia.
Deci dv ati lucrat si ati platit contributie de asigurari sociale in perioada in care pensia a fost suspendata si pe aceasta perioada veti primi puncte de stabilitate.
Nu primesc puncte de stabilitate conform art 85 alin (6) din legea pensiilor 360/2023 pensionarii care cumuleaza pensia din sistemul public de pensii sau din alt sistem de pensii (militar de exemplu) cu venituri castigate pentru care s-a platit contributie de asigurari sociale in sistemul public de pensii.
Deci dv ati lucrat si ati platit contributie de asigurari sociale in perioada in care pensia a fost suspendata si pe aceasta perioada veti primi puncte de stabilitate.
Nu primesc puncte de stabilitate conform art 85 alin (6) din legea pensiilor 360/2023 pensionarii care cumuleaza pensia din sistemul public de pensii sau din alt sistem de pensii (militar de exemplu) cu venituri castigate pentru care s-a platit contributie de asigurari sociale in sistemul public de pensii.
la pensie :
Exista cazuri in care statutul angajatilor din anumite sectoare nu admite cumularea pensiei cu salariu cum ar fi acela de cadru didactic in care pentru a activa in aceasta functie dupa primirea deciziei de pensie pentru limita de varsta trebuie suspendata pensia.
Nu primesc puncte de stabilitate conform art 85 alin (6) din legea pensiilor 360/2023 pensionarii care cumuleaza pensia din
sistemul public de pensii sau din alt sistem de pensii (militar de exemplu) cu venituri castigate pentru care s-a platit contributie de asigurari sociale in sistemul public de pensii.
Am lucrat/ lucrez în invatamant. Nu am primit decizia de recalculare , nu pot cere recalculare ( încă lucrez) și am înțeles ca mi se va recalcula pensia când o voi pune în plată.
In această situație, eu rămân cu decizie pe o lege care nu mai este în vigoare?
Cum as putea afla actuala valoare a pensiei? Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
- Recalcularea prevazuta la punctul 1 poate fi ceruta conform art 94 alin (6) din legea noua a pensiilor 360/2023 dar este posibil sa fie aplicata norma interna a Casei de pensii privind recalcularea la data intrarii in plata. Aceasta recalculare o puteti face si de catre dv cu programul de calcul de pe site-ul nostru care calculeaza inca conform prevederilor vechii legi. Daca va hotarati va putem indruma in utilizarea acestui program.
- Recalcularea prevazuta la punctul 2 poate fi facuta astfel :
Se calculeaza punctele de stabilitate pe site-ul nostru in functie de stagiul de cotizare contributiv. Pentru aceasta faceti click pe "Puncte de stabilitate" din partea superioara a paginii de forum unde introduceti stagiul de cotizare contributiv realizat de catre dv pana la data de 01 septembrie 2021. Exemplu pentru un stagiu de cotizare contributiv de 42 ani si 10 luni aveti dreptul la 14,08333 puncte.
Adunati punctajul anual total de pe decizia din anul 2021 cu punctele de stabilitate si rezultatul il inmultiti cu 81 lei si aflati care este pensia dv recalculata conform noii legi a pensiilor fara cei 3 ani lucrati dupa pensionare.
- Recalcularea prevazuta la punctul 3 poate fi facuta astfel :
Se cumuleaza punctajul pensiei recalculate cu cei 3 ani lucrati dupa pensionare, calculat la punctul 1, cu punctele de stabilitate calculate ca la punctul 2 insa pentru stagiu de cotizare contributiv realizat pana la data de 01 septembrie 2024 si suma se inmulteste cu 81 lei.
- Recalcularea prevazuta la punctul 2 poate fi facuta astfel :
Se calculeaza punctele de stabilitate pe site-ul nostru in functie de stagiul de cotizare contributiv. Pentru aceasta faceti click pe "Puncte de stabilitate" din partea superioara a paginii de forum unde introduceti stagiul de cotizare contributiv realizat de catre dv pana la data de 01 septembrie 2021. Exemplu pentru un stagiu de cotizare contributiv de 42 ani si 10 luni aveti dreptul la 14,08333 puncte.
Adunati punctajul anual total de pe decizia din anul 2021 cu punctele de stabilitate si rezultatul il inmultiti cu 81 lei si aflati care este pensia dv recalculata conform noii legi a pensiilor fara cei 3 ani lucrati dupa pensionare.
- Recalcularea prevazuta la punctul 3 poate fi facuta astfel :
Se cumuleaza punctajul pensiei recalculate cu cei 3 ani lucrati dupa pensionare, calculat la punctul 1, cu punctele de stabilitate calculate ca la punctul 2 insa pentru stagiu de cotizare contributiv realizat pana la data de 01 septembrie 2024 si suma se inmulteste cu 81 lei.