Gen:M
Data nasterii:26.07.1964
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Sa facem un exercițiu de imaginație: sunt în situația în care pot accesa pensie limita de vârstă cu vârsta redusă(35 ani contributivitate+5 ani facultate+armata). Daca mai cumpăr 1 an de vechime mi se punctează suplimentar cu 1 punct de stabilitate? Mulțumesc frumos pentru răspuns!
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Sa facem un exercițiu de imaginație: sunt în situația în care pot accesa pensie limita de vârstă cu vârsta redusă(35 ani contributivitate+5 ani facultate+armata). Daca mai cumpăr 1 an de vechime mi se punctează suplimentar cu 1 punct de stabilitate? Mulțumesc frumos pentru răspuns!
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Un an vechime cumparat la salariul minim de 3700/luna : 3700 x 0,25 = 925 lei ,
925 x 12 = 11.100 lei
Primiti un punct de stabilitate si 0,42 puncte pentru anul in plus de vechime : 1,42 x 81 = 115 lei/luna
11.100 : 115 = 96,52 luni timp in care recuperati investitia .
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Un an vechime cumparat la salariul minim de 3700/luna : 3700 x 0,25 = 925 lei ,
925 x 12 = 11.100 lei
Primiti un punct de stabilitate si 0,42 puncte pentru anul in plus de vechime : 1,42 x 81 = 115 lei/luna
Mihai :
E corecta logica, as mai adauga eu ca acel 81 se va indexa în fiecare an (sa speram) iar cele 96 luni vor fi mai puține.
Pt. cine e mai tinerel și are o sănătate buna, e posibil sa renteze acțiunea.
Dan D :
Gen:M
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Puteți cumpăra 1 an de stagiu pentru o perioadă când nu ați lucrat, dar costă prea mult.
In plus pe Legea 360/2023 primiți 0,25 puncte/an și pentru perioada de stagii asimilate, studii superioare la zi și armata.
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Corect , dar indexarea cu rata inflatiei nu va recupera niciodata pierderea reala .
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Corect , dar indexarea cu rata inflatiei nu va recupera niciodata pierderea reala .
mihai :
Corect , dar indexarea cu rata inflatiei nu va recupera niciodata pierderea reala .
E de discutat aici. Presupunând ca am o suma de bani, pe care în loc sa ii dau pe un sejur pe nu știu unde, ii achit în perspectiva ca voi trai pana la 90 de ani sa zicem. Corect, indexarea sa zicem ca nu acoperă inflația dar eu acum pot sa muncesc sau ma pot dispensa de banii ăștia acum. În viitor poate ca nu mai pot sa ma deplasez și 1 punct (pe care îl voi incasa lunar) ar putea face diferența între a lua medicamentul sau a răbda de foame.
Eu acum dau niște bani dar nu este același lucru cu a pune acești bani într-o banca sau a lua niște acțiuni (cum tot suntem îndemnat de sloganele capitaliste). Eu primesc pe viitor niște puncte, care vor avea valoarea din timpurile acelea, care vor fi ele, în moneda care va fi atunci, cine știe....
Pentru domnul Dan
In primul rand trebuie avut in vedere daca puteti sa incheiati un contract de asigurare sociala pentru o perioada anterioara dupa varsta de 18 ani si in care nu ati realizat stagiu de cotizare contributiv sau asimilat sau ati beneficiat de alte beneficii finenciare. Dupa un calcul simplu aveti o astfel de perioada.
In al doile rand trebuie facut un calcu de rentabilitate avand in vedere suma platita astfel :
-Daca incheiati un contract de asigurare sociala de un an pe perioada anterioara in acest an trebuie sa platiti 11,100 lei iar punctajul contributiv creste cu 1,49 puncte adica 1 punct de stabilitate si 0,49 puncte pentru suma cotizata.
- In aceste conditii daca VPR nu se modifica anual suma platita se recupereaza in cca 92 luni.
In primul rand trebuie avut in vedere daca puteti sa incheiati un contract de asigurare sociala pentru o perioada anterioara dupa varsta de 18 ani si in care nu ati realizat stagiu de cotizare contributiv sau asimilat sau ati beneficiat de alte beneficii finenciare. Dupa un calcul simplu aveti o astfel de perioada.
In al doile rand trebuie facut un calcu de rentabilitate avand in vedere suma platita astfel :
-Daca incheiati un contract de asigurare sociala de un an pe perioada anterioara in acest an trebuie sa platiti 11,100 lei iar punctajul contributiv creste cu 1,49 puncte adica 1 punct de stabilitate si 0,49 puncte pentru suma cotizata.
- In aceste conditii daca VPR nu se modifica anual suma platita se recupereaza in cca 92 luni.