Gen:M
Data nasterii:13.01.1965
Stagiul de cotizare:35 ANI
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Daca am 35 ani vechime din care 8luni sunt de somaj cf. legii 1/1991 trebuie sa mai lucrez inca 8 luni sau acele luni sunt considerate perioade asimilate stagilui de cotizare? Perioada de somaj este considerata stagiu de cotizare
Multumesc
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Daca am 35 ani vechime din care 8luni sunt de somaj cf. legii 1/1991 trebuie sa mai lucrez inca 8 luni sau acele luni sunt considerate perioade asimilate stagilui de cotizare? Perioada de somaj este considerata stagiu de cotizare
Multumesc
OPREA FLORIN :
Gen:M
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Multumesc
Stagiul asimilat (precum armata și studii superioare) și șomajul de dinainte de 01.04.2001 nu se pun in calcul că stagiu complet de cotizare contributiv(efectiv lucrați) așa că dacă aveți și armata in cei 35 ani și șomajul nu se pun că stagiu contributiv pentru a ieși la pensie anticipata, căci doar asta cred că ați dori după împlinirea vârstei de 60 ani.Pentru pensie limita de vârstă după împlinirea vârstei de 60 ani trebuie să aveți minim 40 de ani din care 35 ani stagiul complet de cotizare contributiv(efectiv lucrat), conform art 56 din noua lege a pensiilor.
Raspunsul domnului Gica este corect.
Perioada de somaj anterioara datei de 01 aprilie 2001 nu este considerata contributiva.
Perioada de somaj anterioara datei de 01 aprilie 2001 nu este considerata contributiva.
la pensie :
Îl rog pe dl. Gica sa ne precizeze in căre punct din legea nouă a pensiilor se face referire la contributivitate de 35 ani "efectiv lucrați" . Mulțumesc!
Dan :
la pensie :
Îl rog pe dl. Gica sa ne precizeze in căre punct din legea nouă a pensiilor se face referire la contributivitate de 35 ani "efectiv lucrați" . Mulțumesc!
În lege se spune 35 ani contributivi, care în mod normal sunt cei efectiv lucrați, dar și cei pentru care s-a plătit efectiv contribuție CAS.
Stagiu de cotizare contributiv: Art.3 litera r.