Gen:feminin
Data nasterii:30.08.1967
Stagiul de cotizare:39 ani si o luna
Alte date:
Intrebare:in acesti 39 ani, am fost in somaj 8 luni in perioada 1999-2000.Se considera aceasta perioada ca vechime, pentru ca la 01 dec.2025 sa fie 40 de ani de munca?
Alte date:
Intrebare:in acesti 39 ani, am fost in somaj 8 luni in perioada 1999-2000.Se considera aceasta perioada ca vechime, pentru ca la 01 dec.2025 sa fie 40 de ani de munca?
Stoica Adina :
Alte date:
Condiția este că să aveți minim 35 ani stagiu cotizare contributiv din minim 40 ani stagiu de cotizare din care cei peste 35 ani pot fi contributivi, asimilați, șomaj.
Dumneavoastră spuneți că aveți 39 ani și o lună in care sunt incluși și cei 8 luni de șomaj, deci mai aveți de lucrat 11 luni, sau sa cumpărați 11 luni de stagiu de cotizare pentru a vă complecta până în noiembrie când aveți dreptul la pensionare.
Raspunsul domnului Gica este corect.
GicaH :
Stoica Adina :
Alte date:
Condiția este că să aveți minim 35 ani stagiu cotizare contributiv din minim 40 ani stagiu de cotizare din care cei peste 35 ani pot fi contributivi, asimilați, șomaj.
Dumneavoastră spuneți că aveți 39 ani și o lună in care sunt incluși și cei 8 luni de șomaj, deci mai aveți de lucrat 11 luni, sau sa cumpărați 11 luni de stagiu de cotizare pentru a vă complecta până în noiembrie când aveți dreptul la pensionare.
Se poate cumpara stagiul de cotizare pentru perioada in care am fost in somaj prin Legea 1/1991?
Florin Oltean :
GicaH :
Stoica Adina :
Alte date:
Se poate cumpara stagiul de cotizare pentru perioada in care am fost in somaj prin Legea 1/1991?
După părerea mea și după câte cunosc,
nu se poate. Cumpărarea stagiului se face doar pentru perioada cat nu s-a lucrat cu contract de muncă, nu s-a contribuit la CAS și nu a fost asigurat și plătit din fondul de asigurări sociale precum șomajul.
Șomajul de dinainte de 01.04.2001 se calculează cu puncte fiind stagiu necontributiv, nu se ia în calcul că stagiu pentru punctele de stabilitate, dar face parte din total stagiu de cotizare de minim 40 ani, pentru a se putea pensiona la limită de vârstă conform art 56 din noua lege a pensiilor, ca stagiu ce depășește cu minim 5 ani cei 35 ani stagiu de cotizare contributiv
Gen:F
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:SOMAJ CA VECHIME IN MUNCA
buna ziua,
deci,sa inteleg ca somajul pana on 2001 se considera vechime in munca?
Stagiul de cotizare:
Alte date:
buna ziua,
Stoica Adina :
Gen:F
Stagiul de cotizare:
Alte date:
buna ziua,
Se calculează la total stagiu cotizare, se calculează puncte raportând indemnizația de șomaj la salariul mediu brut pe economie din perioada respectivă, dar este considerat stagiu necontributiv după noua lege a pensiilor și nu se ia în calcul la stabilirea punctelor de stabilitate.
Domnul Gica are dreptate perioada in care ati beneficiat de somaj inainte de 01 aprilie 2001 conform art 15 din legea somajului 1/1991 se considera vehime in munca. Aceasta prin art 3 litera q) din legea pensiilor 360/2023 a fost denumita stagiu de cotizare necontributiv.
Conform art 6 alin (3) din legea pensiilor 360/2023 pe perioada anterioara in care s-a realizat stagiu de cotizare necontributiv nu se poate cumpara stagiu de cotizare.
In concluzie in perioada de care ati beneficiat de somaj nu puteti cumpara stagiu de cotizare prin contract de asigurare sociala.
Conform art 6 alin (3) din legea pensiilor 360/2023 pe perioada anterioara in care s-a realizat stagiu de cotizare necontributiv nu se poate cumpara stagiu de cotizare.
In concluzie in perioada de care ati beneficiat de somaj nu puteti cumpara stagiu de cotizare prin contract de asigurare sociala.