Gen:f
Data nasterii:1967
Stagiul de cotizare:38.8
Alte date:GRUPA II 5 ANI
Intrebare: doresc sa stiu daca pentru realizarea celor 40 de ani se socoteste vechime atat stadiul suplimentar pentru grupa de munca cat si perioada asimilata , deoarece am o perioada de 9 luni somaj inainte de 2001.
Data nasterii:1967
Stagiul de cotizare:38.8
Alte date:GRUPA II 5 ANI
Intrebare: doresc sa stiu daca pentru realizarea celor 40 de ani se socoteste vechime atat stadiul suplimentar pentru grupa de munca cat si perioada asimilata , deoarece am o perioada de 9 luni somaj inainte de 2001.
Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform art 56 din legea pensiilor 360/2023 trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani depasit cu 5 ani.
Depasirea de 5 ani poate fi constituita din :
1.- Stagiu de cotizare contributiv ce depaseste 35 ani
2.- Stagiu de cotizare asimilat conform art 14 din legea pensiilor 360/2023
3.- Stagiu de cotizare suplimentar acordat pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa de munca . In cazul dv pentru un stagiu de 5 ani lucrati in grupa II vi se acorda un stagiu de cotizare suplimentar de 1 an si 3 luni.
4.- Perioade necontributive care au constituitvechime in munca in baza legislatiei in vigoare pana la data de 01 aprilie 2001. In cazul dv perioada de somaj se incadreaza in aceasta pozitie
Depasirea de 5 ani poate fi constituita din :
1.- Stagiu de cotizare contributiv ce depaseste 35 ani
2.- Stagiu de cotizare asimilat conform art 14 din legea pensiilor 360/2023
3.- Stagiu de cotizare suplimentar acordat pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa de munca . In cazul dv pentru un stagiu de 5 ani lucrati in grupa II vi se acorda un stagiu de cotizare suplimentar de 1 an si 3 luni.
4.- Perioade necontributive care au constituitvechime in munca in baza legislatiei in vigoare pana la data de 01 aprilie 2001. In cazul dv perioada de somaj se incadreaza in aceasta pozitie