Trecere de la pensie anticipata penalizata la pensie limita de varsta
Scris de: Cristiana la data: 08/04/2025 4:23pm
Scris de: Cristiana la data: 08/04/2025 4:23pm
Gen:F
Data nasterii:27 decembrie 1965
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Decizie de pensionare anticipata penalizate din noiembrie 2023
- stagiu prevazut de lege 34 ani si 5 luni
- stagiu total realizat de 35 ani 11 luni si 28 zile
din care 24 ani in conditii normale si 9 ani 7 luni si 1 zi grupa II
- 2 ani si 3 luni perioada necontributiva
Prin Decizie a fost stabilita o diminuare de 10,80% pentru 24 luni, adica octombrie 2025.
In luna mai am depus la Casa de pensii Certificatul de nastere al copilului si solicitarea de trecere la pensia de limita de varsta.
Acum, in luna iulie, am primit Decizia prin care mi se respinge cererea pt ca nu sunt respectate prevederile art. 48 si 51 din Legea 360/2023 in sensul ca nu s-a realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevazut de anexa 5 din Legea 360/2023.
Va rog sa imi spuneti cum sa procedez, ca nu inteleg cum daca am fost pensionata pe o Lege si am indeplinit conditiile acesteia, acum mi se aplica alta lege? Cand voi putea trece la pensia de drept cu ridicarea penalizarii?
n Decizia din 2025 nu este prevazut acest lucru.
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Prin Decizie a fost stabilita o diminuare de 10,80% pentru 24 luni, adica octombrie 2025.
In luna mai am depus la Casa de pensii Certificatul de nastere al copilului si solicitarea de trecere la pensia de limita de varsta.
Acum, in luna iulie, am primit Decizia prin care mi se respinge cererea pt ca nu sunt respectate prevederile art. 48 si 51 din Legea 360/2023 in sensul ca nu s-a realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevazut de anexa 5 din Legea 360/2023.
Va rog sa imi spuneti cum sa procedez, ca nu inteleg cum daca am fost pensionata pe o Lege si am indeplinit conditiile acesteia, acum mi se aplica alta lege? Cand voi putea trece la pensia de drept cu ridicarea penalizarii?
Re: Trecere de la pensie anticipata penalizata la pensie limita de varsta
Scris de: GicaH la data: 08/05/2025 12:48am
Scris de: GicaH la data: 08/05/2025 12:48am
Cristiana :
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Pensie limită de vârstă fără reduceri în 27 octombrie 2028.
Pentru cei 9 ani de grupa a doua primiți un stagiu suplimentar de 2 ani și 3 luni și o reducere a vârstei standard de pensionare la limită de vârstă cu 3 ani care nu se cumulează cu reducerea pentru copii. Deci aveți dreptul la pensie limita de vârstă din 27 octombrie 2025 conform legii 360/2013 și datele nu s-au modificat prin schimbarea legii.
Nu beneficiați de prevederile articolului 56 din noua lege a pensiilor deoarece pentru aceasta trebuia ca stagiul complet de cotizare contributiv de 34 ani și 5 luni să îl depășiți cu minim 5 ani, ceea ce nu se întâmplă în cazul dumneavoastră.
Scris de: Cristiana la data: 08/05/2025 9:54am
Scris de: Cristiana la data: 08/05/2025 9:54am
Data nasterii:1965
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc pentru raspuns.
M-a nedumerit faptul ca pe noua Decizie, desi apare numarul total de puncte, nu este precizat nicaieri ca se va mentine diminuarea de 10,80% pana in 27 octombrie 2025 și nici ca aceasta este data de iesire la pensie limita de varsta.
La fel de ciudata este și trimiterea la art.48 din Legea 360 care face referire la conditii / situatii pentru reducerea varstei standard de pensionare, in condițiile in care eu beneficiez deja de reducerea varstei standard de pensionare datorita stagiului suplimentar de la gr II cf Legii anterioare.
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
M-a nedumerit faptul ca pe noua Decizie, desi apare numarul total de puncte, nu este precizat nicaieri ca se va mentine diminuarea de 10,80% pana in 27 octombrie 2025 și nici ca aceasta este data de iesire la pensie limita de varsta.
La fel de ciudata este și trimiterea la art.48 din Legea 360 care face referire la conditii / situatii pentru reducerea varstei standard de pensionare, in condițiile in care eu beneficiez deja de reducerea varstei standard de pensionare datorita stagiului suplimentar de la gr II cf Legii anterioare.
Scris de: GicaH la data: 08/05/2025 3:24pm
Scris de: GicaH la data: 08/05/2025 3:24pm
Cristiana :
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Da, este totul corect.
Asociați stagiul suplimentar cu reducerea vârstei standard de pensionare la limită de vârstă pentru grupa de muncă, care nu este tocmai în regulă.
În plus reducerile nu se cumulează, de aceea v-au respins cererea, deci rămâneți cu pensionarea conform deciziei inițiale, în 27 octombrie 2025, data de la care vi se va retrage diminuarea (penalizarea).
Scris de: la pensie la data: 08/06/2025 3:09am
Scris de: la pensie la data: 08/06/2025 3:09am
Regretam ca trebuie sa motivam o masura care va este nefavorabila.
Motivarea respingerii dosarului de pensie pentru limita de varsta este legala, deoarece este facuta conform prevederilor legii pensiilor 360/2023, in vigoare la data depunerii dosarului din mai 2025.
Trimiterea la art 48 si 51 din legea pesiilor 360/2023 este corecta. La aceste articole se mentioneaza dreptul de a beneficia de reducerea varstei de pesionare pentru stagiile lucrate in grupele de munca si pentru nasterea si cresterea unui anumit numar de copii daca se realizeaza stagiul complet de cotizare "contributiv", in cazul dv de 34 ani si 5 luni, conditie pe care nu o realizati pentruca stagiul de cotizare suplimentar de 2 ani si 3 luni este necontributiv
In legea veche a pensiilor 263/2010 conform careea ati beneficiat de pensie anticipata partiala si de micsorarea diminuarii acesteea, era prevazuta conditia de realizare a stagiului complet de cotizare la care, in cazul dv, s-a luat in calcul atat stagiul de cotizare contributiv de 33 ani si 7 luni cat si stagiul de cotizare necontributiv de 2 ani si 3 luni.
Afirmatia dv ca ati beneficiat deja de reducerea varstei standard de pensioare pentru stagiile de cotizare lucrate in grupa de munca la primirea pensiei anticipate partiale este gresita. Dv ati beneficiat de reducerea diminuarii pensiei in ipoteza beneficerii de aceasta reducere la trecerea de la pensie anticipata partiala la pensie pentru limita de varsta.
Regretam sa va precizam ca daca nu va completati stagiul de cotizare contributiv si realizati 34 ani si 5 luni, nu veti beneficia de pensie pentru limita de varsta la data de27 octombrie 2025.
Pentru Domnul Gica
Va rugam sa nu mai precizati ca reducerea varstei de pensionare pentru nasterea si cresterea copii (art 51) nu se cumuleaza cu reducerea varstei de pensionare pentru stagiile de cotizare lucrate in grupele de munca (art 48) deoarece afirmatia dv este contrara art 54 alin (2) din legea pensiilor 360/2023.
Motivarea respingerii dosarului de pensie pentru limita de varsta este legala, deoarece este facuta conform prevederilor legii pensiilor 360/2023, in vigoare la data depunerii dosarului din mai 2025.
Trimiterea la art 48 si 51 din legea pesiilor 360/2023 este corecta. La aceste articole se mentioneaza dreptul de a beneficia de reducerea varstei de pesionare pentru stagiile lucrate in grupele de munca si pentru nasterea si cresterea unui anumit numar de copii daca se realizeaza stagiul complet de cotizare "contributiv", in cazul dv de 34 ani si 5 luni, conditie pe care nu o realizati pentruca stagiul de cotizare suplimentar de 2 ani si 3 luni este necontributiv
In legea veche a pensiilor 263/2010 conform careea ati beneficiat de pensie anticipata partiala si de micsorarea diminuarii acesteea, era prevazuta conditia de realizare a stagiului complet de cotizare la care, in cazul dv, s-a luat in calcul atat stagiul de cotizare contributiv de 33 ani si 7 luni cat si stagiul de cotizare necontributiv de 2 ani si 3 luni.
Afirmatia dv ca ati beneficiat deja de reducerea varstei standard de pensioare pentru stagiile de cotizare lucrate in grupa de munca la primirea pensiei anticipate partiale este gresita. Dv ati beneficiat de reducerea diminuarii pensiei in ipoteza beneficerii de aceasta reducere la trecerea de la pensie anticipata partiala la pensie pentru limita de varsta.
Regretam sa va precizam ca daca nu va completati stagiul de cotizare contributiv si realizati 34 ani si 5 luni, nu veti beneficia de pensie pentru limita de varsta la data de27 octombrie 2025.
Pentru Domnul Gica
Va rugam sa nu mai precizati ca reducerea varstei de pensionare pentru nasterea si cresterea copii (art 51) nu se cumuleaza cu reducerea varstei de pensionare pentru stagiile de cotizare lucrate in grupele de munca (art 48) deoarece afirmatia dv este contrara art 54 alin (2) din legea pensiilor 360/2023.
Scris de: GicaH la data: 08/06/2025 6:45am
Scris de: GicaH la data: 08/06/2025 6:45am
la pensie :
Pentru Domnul Gica
Da, aveți dreptate, dar nu găsesc în art.54 decât referiri la punctele de stabilitate.
Eu am judecat logic, deoarece nu am găsit articolul în legea 360/2023 care sa specifice acest lucru.
O să iau aminte și nu o sa mai răspund de acum încolo.
Scris de: la pensie la data: 08/06/2025 7:27am
Scris de: la pensie la data: 08/06/2025 7:27am
Pentru Domnul Gica
Art 54 alin (2) din legea pensiilor 360/2023 :
Reducerile varstelor standard de pensionare acordate asiguratilor sistemului public de pensii, prevazute la art 48 si art 51 si de alte acte normative cu caracter special pot fi cumulate fara ca reducerea totala sa fie mai mare de 11 ani.
Reducerile varstelor standard de pensionare acordate asiguratilor sistemului public de pensii, prevazute la art 48 si art 51 si de alte acte normative cu caracter special pot fi cumulate fara ca reducerea totala sa fie mai mare de 11 ani.
Scris de: Cristiana la data: 08/06/2025 7:40am
Scris de: Cristiana la data: 08/06/2025 7:40am
Data nasterii: 27 decembrie 1965
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare
Multumesc pentru lamuriri, ramasese ceva neclar la trimiterea la art.48 referitor la reducere varsta de pensionare datorita gr II de munca.
Sa inteleg din raspunsul dumneavoastra ca la 62 ani si 10 luni, adica in 2027 luna octombrie imi va fi ridicata penalizarea de 10% si atunci voi trece la pensia la limita de varsta?
Data nasterii: 27 decembrie 1965
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare
Multumesc pentru lamuriri, ramasese ceva neclar la trimiterea la art.48 referitor la reducere varsta de pensionare datorita gr II de munca.
Sa inteleg din raspunsul dumneavoastra ca la 62 ani si 10 luni, adica in 2027 luna octombrie imi va fi ridicata penalizarea de 10% si atunci voi trece la pensia la limita de varsta?
Scris de: Cristiana la data: 08/06/2025 8:03am
Scris de: Cristiana la data: 08/06/2025 8:03am
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Va rog sa imi spuneti daca am inteles corect ca am doua variante:
1. suspend pensia anticipata, lucrez 10 luni si am stagiul complet si trec la pensia la limita de varsta
2. astept cu pensia diminuata pana in octombrie 2027 cand voi implini 62 ani și 10 luni, varsta standard de pensionare si atunci voi incasa pensia intreaga, nediminuata
Multumesc anticipat!!
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
1. suspend pensia anticipata, lucrez 10 luni si am stagiul complet si trec la pensia la limita de varsta
2. astept cu pensia diminuata pana in octombrie 2027 cand voi implini 62 ani și 10 luni, varsta standard de pensionare si atunci voi incasa pensia intreaga, nediminuata
Multumesc anticipat!!
Scris de: GicaH la data: 08/06/2025 9:22am
Scris de: GicaH la data: 08/06/2025 9:22am
la pensie :
Pentru Domnul Gica
Da, eu aveam in față Normele.... Scuze.
Scris de: Cristiana la data: 08/07/2025 1:15am
Scris de: Cristiana la data: 08/07/2025 1:15am
la pensie :
Pentru Domnul Gica
Am fost ieri si la casa de pensii, iar raspunsul nu a fost foarte clar, insa tot cam in cele doua situatii m au dus, cu precizarea insa ca in octombrie 2027 , se vor raporta la minim 15 ani lucrati si nu la 34 ani si 5 luni...
Va rog sa imi raspundeti, cred ca nu sunt singura in aceasta situatie si foarte multe persoane care au lucrat in grupa de munca și asteapta trecerea de la pensia anticipata diminuata la pensia la limita de varsta, vor avea aceasta surpriza. Daca mai este si alta solutie va rog sa imi precizati.
Multumesc anticipat!!
Scris de: la pensie la data: 08/07/2025 1:44am
Scris de: la pensie la data: 08/07/2025 1:44am
Ati inteles corect aveti de ales intre cele doua variante cu urmatoarele observatii :
1 Sa depuneti o cerere de suspendare a pensiei anticipate inainte de angajare si sa dati mare atentie la stabilirea perioadei lucrate.
2 Dv impliniti varsta standard de pensionare de 62 ani si 10 luni in data de 27 octombrie 2028 nu 2027.
1 Sa depuneti o cerere de suspendare a pensiei anticipate inainte de angajare si sa dati mare atentie la stabilirea perioadei lucrate.
2 Dv impliniti varsta standard de pensionare de 62 ani si 10 luni in data de 27 octombrie 2028 nu 2027.
Scris de: Cristiana la data: 08/07/2025 2:34am
Scris de: Cristiana la data: 08/07/2025 2:34am
la pensie :
Ati inteles corect aveti de ales intre cele doua variante cu urmatoarele observatii :
Inteleg ca în cazul meu:
- varsta standard de pensionare este de 62 ani si 10 luni
- data trecerii la pensie limita de varsta este octombrie 2028
- stagiul complet de cotizare este de 34 ani si 5 luni
- stagiu de cotizare contributiv este de 33 ani 7 luni si 26 zile
Reiese ca dupa noul calcul/ in conditiile Legii 360/2023 imi lipsesc 9 luni si 5 zile. Este corect cum am calculat?
Aceste 9 luni si 5 zile pot fi lucrate fragmentat? Adica suspend pensia anticipata, lucrez 4 luni, reiau pensia si lucrez din nou diferenta?
Trebuie sa lucrez cu program intreg de 8 ore/zi, sau poate fi program redus (de la 2 ore/zi spre 8 ore/zi) si este luata in consideratie zi de munca?
In 2028 cand se va face trecerea la pensie limita de varsta, daca nu voi lucra cele 9 luni si 5 zile, deci nu voi avea stagiul complet de cotizare de 34 ani si 5 luni, ma va afecta la punctaj? Mentionez ca nu au fost luati in calcul cei 5 ani de facultate la zi si nici luna octombrie si noiembrie lucrate ulterior depunerii cererii de pensionare.
Deasemeni la calcul punctaj au fost luati in consideratie cei 9 ani 7 luni si 1 zi grupa II de munca.
Va multumesc pentru bunavointa, amabilitate si profesionalism!!
Scris de: Cristiana la data: 08/07/2025 2:36am
Scris de: Cristiana la data: 08/07/2025 2:36am
Cristiana :
la pensie :
Am corectat ceva la ***
Inteleg ca în cazul meu:
- varsta standard de pensionare este de 62 ani si 10 luni
- data trecerii la pensie limita de varsta este octombrie 2028
- stagiul complet de cotizare este de 34 ani si 5 luni
- stagiu de cotizare contributiv este de 33 ani 7 luni si 26 zile
Reiese ca dupa noul calcul/ in conditiile Legii 360/2023 imi lipsesc 9 luni si 5 zile. Este corect cum am calculat?
***Aceste 9 luni si 5 zile pot fi lucrate fragmentat? Adica suspend pensia anticipata, lucrez 4 luni, reiau pensia, suspend pensia si lucrez din nou diferenta, reiau din nou pensia si solicit trecerea la pensie limita de varsta?
Trebuie sa lucrez cu program intreg de 8 ore/zi, sau poate fi program redus (de la 2 ore/zi spre 8 ore/zi) si este luata in consideratie zi de munca?
In 2028 cand se va face trecerea la pensie limita de varsta, daca nu voi lucra cele 9 luni si 5 zile, deci nu voi avea stagiul complet de cotizare de 34 ani si 5 luni, ma va afecta la punctaj? Mentionez ca nu au fost luati in calcul cei 5 ani de facultate la zi si nici luna octombrie si noiembrie lucrate ulterior depunerii cererii de pensionare.
Deasemeni la calcul punctaj au fost luati in consideratie cei 9 ani 7 luni si 1 zi grupa II de munca.
Va multumesc pentru bunavointa, amabilitate si profesionalism!!
Scris de: la pensie la data: 08/07/2025 4:36am
Scris de: la pensie la data: 08/07/2025 4:36am
Completarea stagiului complet de cotizare contributiv poate fi facut :
- in mai multe etape cu conditia sa fie facut cu stagiul de cotizare contributiv necesar
- lucrand cu timp partial chiar si cu 2 ore zilnic si este luat in calcul ca stagiu de cotizare cu norma intreaga.
Daca nu va completati stagiul complet de cotizare contributiv nu beneficiati de reducerea varstei standard de pensionare iar la trecerea la pensie pentru limita de varsta punctajul calculat nu va fi afectat de acest fapt.
- in mai multe etape cu conditia sa fie facut cu stagiul de cotizare contributiv necesar
- lucrand cu timp partial chiar si cu 2 ore zilnic si este luat in calcul ca stagiu de cotizare cu norma intreaga.
Daca nu va completati stagiul complet de cotizare contributiv nu beneficiati de reducerea varstei standard de pensionare iar la trecerea la pensie pentru limita de varsta punctajul calculat nu va fi afectat de acest fapt.