Trecerea de la pensie anticipată parțială la pensie pentru limita de varsta
Scris de: Momoiu Gelu la data: 04/02/2026 8:55am
Scris de: Momoiu Gelu la data: 04/02/2026 8:55am
Gen:m
Data nasterii:07.07.1963
Stagiul de cotizare:36 ani și 3 luni
Alte date:Stagiu contributiv 34 ani și 6 luni
Intrebare:Am ieșit la o pensie in 01.08.2023 anticipat cu penalizare având o reducere de vârstă de 2 ani și 4 luni având 7 ani de Gr 2.Pe decizia din 01.08.2023 scrie că ieșirea la pensie de drept este la 62 de ani și 8 luni.La termenul respectiv mi se spune la casa de pensii Galați că trebuie să aștept până la 65 de ani deoarece nu am 35 de ani contributivi.Este normal?
Data nasterii:07.07.1963
Stagiul de cotizare:36 ani și 3 luni
Alte date:Stagiu contributiv 34 ani și 6 luni
Intrebare:Am ieșit la o pensie in 01.08.2023 anticipat cu penalizare având o reducere de vârstă de 2 ani și 4 luni având 7 ani de Gr 2.Pe decizia din 01.08.2023 scrie că ieșirea la pensie de drept este la 62 de ani și 8 luni.La termenul respectiv mi se spune la casa de pensii Galați că trebuie să aștept până la 65 de ani deoarece nu am 35 de ani contributivi.Este normal?
Re: Trecerea de la pensie anticipată parțială la pensie pentru limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 04/02/2026 11:01am
Scris de: la pensie la data: 04/02/2026 11:01am
Este adevarat, noua lege a pensiilor prevede ca pentru a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare trebuie sa indepliniti conditia ca sa aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani.
Puteti opta intre urmatoarele variante :
- Sa continuati cu pensia anticipata, diminuata pana la varsta de 65 ani
- Sa cumparati un stagiu de cotizare de 6 luni in o perioada dupa varsta de 18 ani in care nu ati realizat stagiu de cotizare contributiv sau asimilat (stagiu militar) dupa care cereti pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.
- Sa cereti suspendarea pensiei anticipate pe o perioada de 6 luni si sa va angajati cu contract de munca chiar si cu timp partial (cu program zilnic mai putin de norma intreag).
Puteti opta intre urmatoarele variante :
- Sa continuati cu pensia anticipata, diminuata pana la varsta de 65 ani
- Sa cumparati un stagiu de cotizare de 6 luni in o perioada dupa varsta de 18 ani in care nu ati realizat stagiu de cotizare contributiv sau asimilat (stagiu militar) dupa care cereti pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.
- Sa cereti suspendarea pensiei anticipate pe o perioada de 6 luni si sa va angajati cu contract de munca chiar si cu timp partial (cu program zilnic mai putin de norma intreag).