Subiect "activitate dupa pensionarea anticipata" Deschis de ANTONESCU ANA la data: 02/26/2010 4:01am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
activitate dupa pensionarea anticipata
Scris de: ANTONESCU ANA la data: 02/26/2010 4:01am
Gen:FEMININ
Data nasterii:05.10.1954
Stagiul de cotizare:36 ANI SI 7 LUNI
Alte date:
Intrebare:
As vrea sa stiu ce modalitati legale exista pentru desfasurarea unei activitati dupa pensionarea anticipata. Este posibil sa lucrez cateva ore pe saptamana pe baza unui contract de prestari servicii?
Va multumesc.
Re: activitate dupa pensionarea anticipata
Scris de: la pensie la data: 03/02/2010 7:06am
In prvinta posibilitatilor legale de desfasurare a unei activitati situatia este complexa pe care noi am putea sa o sistematizam astfel:
Beneficiarii de pensie anticipata partiala sau pensie anticipata pot cumula pensia cu veniturile din o activitate profesionala daca :
- pentru aceste venituri nu este obligat sa plateasca contributie de asigurari sociale (CAS) .
- poate cumula pensia anticipata partiala sau anticipata cu venituri castigate ca : asociat unic, asociat, comanditar sau actionar si persoane autorizate sa desfasoare activitati independente, activitati pentru care este obligat sa plateasca contributie de asigurari sociale (CAS).
Pentru acestea nu se prevede nici obligatia de a depune dovada incetarii activitatii la intrarea in plata a pensiei anticipate (art 83 alin 2 legea 19/2000) si nici suspendarea acesteia (art 92 alin.1 legea 19/2000).
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1