Subiect "pensie pe caz de boala" Deschis de dumitru ecaterina la data: 06/21/2010 8:15am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie pe caz de boala
Scris de: dumitru ecaterina la data: 06/21/2010 8:15am
Gen:f
Data nasterii:16.04.1956
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:buna ziua.am lucrat din 1.05.1973 pana 18.03.1974 si din 20.01.1977 pana in 30.04.1996 avand grupa I-a.am fost diagnosticata cu boala parkinson in anul 2007 dar nu mi s-a putut face dosar de pensionare.ma pot pensiona pe caz de boala si ce acte imi trebuiesc pentru dosar?
Re: pensie pe caz de boala
Scris de: la pensie la data: 06/22/2010 2:29am
Datele prezentate de dv sunt confuze si nu putem sa va determinam clar stagiul de cotizare, daca mai sunteti inca angajata si cauzele pentru care nu ati putut beneficia de pensie de invaliditate in anul 2007.
Va rugam sa reveniti cu clarificarile necesare pentruca in caz contrar suntem obligati sa va dam raspunsul bazandu-ne pe presupuneri.
Scris de: dumitru ecaterina la data: 06/22/2010 6:52am
Gen:f
Data nasterii:16.04.1956
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
nu mai sunt angajata din anul 30.04.1996.in anul 2007 am fost depistata cu boala parkinson,dar nu mi s-a facut dosar de pensionare.vreau sa stiu daca imi pot face dosar de pensionare pe caz de boala "parkinson " si ce acte imi trebuiesc.
Scris de: la pensie la data: 06/23/2010 2:59am
Nici acum nu ati precizat cauzele pentru care nu vi s-a facut dosar de pensionare in anul 2007.
Pentru a va pensiona de invaliditate trebuie sa fiti examinata de medicul expert al asigurarilor sociale de la cabinetele de de expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca de pe langa Casa de pensii din judetul unde aveti domiciliul.
Pentru a fi examinata de acest medic trebuie sa parcurgeti urmatoarele etape :
1 Sa obtineti un formular de examinare medicala pentru pensionare de la medicul curant pe care o trimiteti la Casa de pensii cu actele pe care le cere aceasta pentru a intocmi o documentatie care sa contina : starea civila, ruta profesionala, perioadele de somaj, concedii medicale etc.
2. Medicul expert al asigurarilor sociale dupa primirea si verificarea documentatiei stabileste daca mai sunt necesare alte investigatii medicale si dupa efectuarea acestora va convoaca la expertiza si va incadreaza sau nu intr-un grad de invaliditate elaborand un document de experiza si o decizie medicala
3 In baza deciziei medicale intocmiti un dosar de pensionare care se depune la Casa de pensii in vederea pensionarii.
Scris de: irofte georgel la data: 12/22/2016 3:09am
Gen:
Data nasterii:10 iulie 1953
Stagiul de cotizare:44ani lucrati
Alte date:in luna octombrie 2o16 mi sa implantat un stimulator cardiac
Intrebare: am dreptul la pensie pe caz deboala ,si ceacte sunt necesare
Scris de: la pensie la data: 12/22/2016 3:45am
Pentru Irofte Georgel
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 10 iulie 2018 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pensia de invaliditate (de boala cum spuneti dv) se acorda celor care in urma unor afectiuni li se diminuaza capacitatea de munca sub 50 % si sunt incadrati in unul din cele trei grade de invaliditate.
Expertiza capacitatii de munca si incadrarea in gradele de invaliditate este facuta de o comisie organizata pe langa Casa Teritoriala (Judeteana sau de Sector) de pensii in urma depunerii unei cereri insotita de un dosar medical care trebuie sa contina urmatoarele acte in original sau copie:
-Actul de identitate
-Documente medicale din care sa rezulte afectiunile prezentate si rezultatele investigatiilor necesare pentru sustinerea diagnosticului clinic si functional (forma clinica si stadiul evolutiv al bolii).
-Adeverinta eliberata de angajator care sa ateste numarul de zile de concediu medical, cumulat in ultimile 12/24 de luni,cu mentionarea ultimei zile de concediu medical.
- Documentul din care sa rezulte cauza invaliditatii
- Documentul din care sa ateste data ivirii invaliditatii
Puteti cere lamuriri suplimentare privind aceste acte de la medicul curant sau medicul de familie.
Dupa obtinerea unei decizii de incadrare in una din gradele de invaliditate de la aceasta comisie urmeaza sa depuneti dosarul de pensionare la Casa de pensii.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata, nediminuata insa pensia de invaliditate este mai avantajoasa.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1