Subiect "Pensie" Deschis de Istrate Iuliana la data: 07/12/2010 5:47am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie
Scris de: Istrate Iuliana la data: 07/12/2010 5:47am
Gen:F
Data nasterii:10.04.1960
Stagiul de cotizare:38
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua!

Din tot sufletul va rog sa imi comunicati si mie la ce data are dreptul o persoana de gen feminin la orice fel de pensie ( lim. de varsta,anticipata sau anticip. partial) a carei situatie se prezinta astfel:
- 13.09.1977 - 01.11.2003 ani lucrati. Din care, 23 ani 6 luni si 18 zile la grupa II ( Lg. 3/1977 )restul in conditii normale. Precizez ca anii de grupa a II=a sunt pana in 2000.
- din 17.XI. 2003 pana in prezent este pensionata pentru invaliditate grad III.
- pe decizia de pensionare scrie stagiul aferent grupei II, -5 ani si 9 luni si o perioada asimilata de 5 luni probabil concediu medical pana la pensionarea pentru invaliditate.
Nu cred ca este chiar corect stagiul complet de cotizare pe care eu l-am trecut deoarece nu sunt sigura daca se pune vechime in munca si pensia de boala.
Va rog Foarte frumos sa ma ajutati asa cum a-ti facut-o de fiecare data deoarece persoana nu are momentan posibilitatea sa va contacteze.
Va multumesc mult, mult de tot!
Cu deosebita consideratie,
Iuliana Istrate
Re: Pensie
Scris de: la pensie la data: 07/13/2010 2:08am
Conform anexei 3 la legea actuala a pensiilor 19/2000 si a anului de nastere are dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, 10 aprilie 2020 la varsta standard de pensionare de 60 ani si stagiul complet de cotizare de 30 ani.
Grupa II a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001.
Pentru stagiul de 23 ani in gr II i se acorda un spor de vechime de 5 ani si 9 luni (consemnat in decizia de pensionare de invaliditate ca stagiu aferent gr II) care se adauga la stagiu de cotizare impreuna cu stagiile asimilate si realizeaza un stagiu total de cotizare de 31 ani si 10 luni fara stagiile asimilat (concediu medical si pensie de invaliditate) si 38 ani si 11 luni cu stagiile asimilate.
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite si pentru un stagiu de cotizare in aceasta grupa de 23 ani beneficiaza de o reducere a varstei standard de pensionare cu 5 ani conform careia poate iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 55 ani adica in 10 aprilie 2015.
De pensie anticipata partiala poate beneficia tot la data de 10 aprilie 2015 dar este dezavantajoasa deoarece aceasta se diminuiaza.

Daca va fi adoptata legea unitara a pensiilor ( noi presupunem din 1 ianuarie 2011) si se vor mentine prevederile din proiect datele de mai sus se modifica astfel.
- Data de iesire la pensie la limita de varsta, fara reducerea de varsta pentru stagiul in gr II de munca, in 10 noiembrie 2022 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 7 luni si stagiul complet de cotizare de 32 ani si 7 luni.
- Data de iesire la pensie la limita de varsta, cu reducerea de varsta pentru stagiul in gr II de munca, in 10 noiembrie 2017. Dar din pacate pentru aceasta se cere sa indeplineasca si conditia sa aiba stagiul de cotizare, fara stagiile asimilate, de 32 ani si 7 luni iar dansei ii lipsesc 9 luni. Pentru a completa acest stagiu poate incheia un Contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii si pentru o contributie lunar isi completeaza acest stagiu sau poate lucra cu contract partial de munca la care are dreptul avand pensie de invaliditate de gr III. Acest contract de asigurare sociala nu trebuie sa-l incheie anterior datei de 10 noiembrie 2017 dar dupa parerea noastra cat mai aproape de aceasta data deoarece pana atunci se mai poate schimba legea pensiilor.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1