Subiect "plata contributiei la pensie in tara" Deschis de rotarescu radu la data: 10/22/2010 12:55pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
plata contributiei la pensie in tara
Scris de: rotarescu radu la data: 10/22/2010 12:55pm
Gen:m
Data nasterii:13.10.1975
Stagiul de cotizare:8 ani
Alte date:In prezent fiul meu lucreaza cu contract de munca in strainatate.Va scriu in numele lui mentionand ca este medic dermatolog si in Anglia unde are postul isi plateste impozitele si contributia de asgurari sociale. Doreste sa plateasca contributia pentru pensie si in tara la nivelul salariului minim pe economie.Unde trebuie sa se adreseze si ce demersuri trebuie sa faca.Doresc sa va multumesc si sa va spun ca benefciind de sfaturile Dvs. am reusit sa obtin o decizie de pensionare corecta.
Re: plata contributiei la pensie in tara
Scris de: la pensie la data: 10/23/2010 4:36am
Fiul dv conform anexei 3 la legea 19/2000 si a anului de nastere are dreptul la pensie la limita de varsta in 13 octombrie 2040 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Daca se adopta legea unitara a pensiilor (noi presupunem cu 1 ianuarie 2011) si se mentin prevederile din proiect data de mai sus nu se modifica.
Perioada studiilor universitare este considerata stagiul asimilat si se aduna la stagiul de cotizare.
In vederea protectiei sociale a emigrantilor, Romania are incheiate Acorduri Bilaterale atat cu tarile din UE (cu toate) precum si cu tari din afara UE.
Aceste acorduri sunt incheiate conform prevederilor regulamentelor nr. 1408/71/CEE cu privire la coordonarea sistemelor de securitate sociala pentru persoanele angajate, lucratorii independenti si membrii familiilor acestora care se deplasează in Comunitatea Europeană si nr. 574/72/CEE cu privire la procedurile de implementare a Regulamentului 1408/71/CEE.
Conform acestor acorduri bilaterale stagiile lucrate si cotizate in tarile respective sunt recunoscute reciproc ca stagiu de cotizare pentru deschiderea dreptului la pensie in cealalta tara. Deci fiul dv are dreptul la pensia care i se cuvine pentru stagiul de cotizare din Romania fara sa mai cotizeze aici, prin recunoasterea stagiului cotizat in Marea Britanie care este membra UE.
Pensiile sunt calculate conform legislatiei fiecarei tari si pot fi transferate in tara de domiciliu.
Completarea stagiului de cotizare in Romania se poate face prin incheierea unui Contract de Asigurare Sociala cu Casa de Pensii insa in prezent acest contract se poate incheia numai cu cei care au domiciliul in Romania (cetateni romani, cetateni straini sau apatrizi)
Dupa 1 ianuarie 2011 asa cum am precizat mai sus presupunem ca va fi adoptata legea unitara a pensiilor care da posibilitatea incheierii contractelor de asigurare sociala si celor care au domiciliul in tarile cu care Romania are acorduri in acest domeniu.
Inainte de a incheia un astfel de contract sa analizeze aceasta oportunitate si din punct de vedere al eficientei unei astfel de investitie.Opinia noastra este ca daca nu are nevoie de completarea stagiului de cotizare din considerentele de mai sus, eficienta este mai mica decat a unui depozit bancar.
Poate obtine informatii suplimentare acesand site-ul CNPAS la adresa http://www.cnpas.org/portal/ facand click pe:
“Pensionari cu domiciliul in strainatate”
“Acorduri bilaterale”
“Integrare Europeana”
“Relatii europene”
Re: plata contributiei la pensie in tara
Scris de: la pensie la data: 10/24/2010 8:50am
Revenm cu sfatul sa cititi pe pagina principala a site-ului nostru "Comunicat al Casei Nationale de Pensii"
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1