Subiect "calcul pensie" Deschis de Inisconi Vasile la data: 02/25/2011 2:17pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
calcul pensie
Scris de: Inisconi Vasile la data: 02/25/2011 2:17pm
Gen:M
Data nasterii:1956
Stagiul de cotizare:18ani 10luni si 12zilegr I de munca inainte de 2001 si 7 ani 2luni gr.I de munca dupa 2001 cistigata prin Hotarire Judecatoreasca in octombrie 2010.
Alte date
Intrebare:Va rog sa/mi spuneti daca la calculul pensiei dupa Legea 19/2000trebuia sa/mi imparta punctajul la 25conform stagiului pentru conditii speciale sau conform Anexei 3. Va rog sa/mi spuneti daca se imparte la 25punctajul mai beneficiezi de cele 0.5 pc conf. OUG 100 din 2008.
Va multumesc!
Re: calcul pensie
Scris de: la pensie la data: 02/27/2011 8:37am
Sunteti intr-o mare confuzie privind grupele de munca si desi noi am repetat incontinuu celor care pun intrebari privind reducerea varstei de pensionare pentru stagiile in grupele de munca se pare ca dv nu ati citit niciunul din aceste raspunsuri.
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea pentru grupele de munca, in anul 2021 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Grupele I si II au fost prevazute in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001 iar dupa aceasta data grupele de munca s-au numit conditii deosebite sau conditii speciale si stagiile anterioare in grupa I au fost echivalate cu grupele conditii speciale sau conditii deosebite iar stagiile in gr II au fost echivalate cu conditii deosebite. Pentru a afla aceasta trebuie sa va informati la intreprinderea la care ati lucrat de unde ati obtinut adeverinta cu acest stagiu si mai corect era ca aceasta echivalare sa fie consemnata in adeverinta.
Calcularea pensiei prin impartirea punctajului total la 25 (reducerea cu 10 ani a stagiului complet de cotizare) putea fi facut daca prin adeverintele in grupele de munca era specificat ca stagiul de gr I lucrat inainte de aprilie 2001 a fost echivalat cu conditii speciale conform prevederilor legii 19/2000 sau a legii 226/2006 si daca stagiul de 7 ani lucrat dupa 2001 a fost incadrat in grupa conditii speciale (nici in gr II si nici in gr I asa cum precizati in al doilea mesaj). Dar cam multi daca.
Recalcularea pensii conform vechii legi a pensiilor 19/2000 dupa opinia noastra nu mai este posibila deoarece aceasta lege a fost abrogata de catre legea unitara a pensiilor 263/2010. Credem ca ar trebui sa verificati mai intai daca adeverintele privind stagiile in grupele de munca sunt intocmite corect si din ele rezulta ca dv cumulati 25 ani de conditii speciale si apoi sa va adresati unui jurist sa va raspunda daca deschizand o noua actiune in justitie puteti obtine aplicarea retroactiva a unei legi abrogate.
Dar ar trebui sa faceti si o analiza a avantajului pe care il obtineti prin calculul pensiei cu stagiul complet de cotizare de 25 ani care creste valoarea pensiei cu 40 % si pierderea dreptului la majorarea cu 50 % a punctajelor anuale pe perioada grupelor I si conditii speciale conform OU 209/2008 care se produce la cei al caror stagiu complet de cotizare se reduce.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1