Subiect "ce sa fac?" Deschis de peugen la data: 06/11/2011 1:35am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
ce sa fac?
Scris de: peugen la data: 06/11/2011 1:35am
Gen:M
Data nasterii:26.10.1968
Stagiul de cotizare:pe data de 31.12.2010<cand s-a dat cartea de munca personalului> aveam 18 ani 1 luna si 6 zile vechime in conditii speciale <domeniul minier> si 5 ani 5 luni si 23 zile conditii normale.
Alte date:In prezent sunt inca angajat in conditii speciale <tot in minerit>

Intrebare:In minerit urmeaza o disponibilizare colectiva.Pe o perioada de 2 ani se vor da plati compensatorii cu vechime in munca grupa din care pleaca persoana <cazul meu grupa speciala>.In octombrie 26 anul acesta implinesc 43 ani.
Ce sa fac?????? este vre-un risc daca ies cu disponibilizarea?
Cam cat as putea pierde la pensie?
As putea atasa undeva cartea de munca ptr date mai clare si mai exacte?
Re: ce sa fac?
Scris de: la pensie la data: 06/12/2011 10:28am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea pentru grupa de munca, in 26 octombrie 2033 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Pentru stagiul de 18 ani in gr I si in conditii speciale beneficiati de un spor de vechime de 9 ani si se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul asimilat pentru stagiul militar daca ati satisfacut stagiul militar si realizati un stagiu total de cotizare de 32 ani si 7 luni (fara stagiul militar)
Dupa 01 aprilie 2001 stagiile in gr I din minerit au fost echivalate cu conditii speciale si realizati un stagiu de 18 ani in conditii speciale pentru care aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 9 ani si pensionarea la limita de varsta la varsta de 56 ani adica in 26 octombrie 2024 daca atunci realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani (inclusiv sporul de vechime pentru stagiul in grupa de munca si stagiul militar)
Nu putem sa va dam sfaturi privind alegerea variantei optime si nici nu cunoastem conditiile in care se acorda salariile compensatorii deoarece acestea vor fi continute intr-un act numita ordonanta si difera de la o ordonanta la alta.
Ceiace putem sa va spunem este ca daca prin ordonanta se prevede sa vi se plateasca pentru salariile compensatorii contributia CAS intreaga (31,50%) si vi se recunoaste si grupa de munca acestea sunt avantaje care va ajuta sa indepliniti conditiile de pensionare pentru limita de varsta la varsta de 55 ani.
Nu putem sa estimam ce pierdeti prin acceptarea disponibilizarii (nu cunoastem nici cum ati putea sa o evitati) deoarece nu avem nici un element de analiza privind perioada dupa disponibilizare care dureaza peste 12 ani pana la iesirea la pensie.
Deasemeni nu vedem nici utilitatea trimiterii unei copii de pe carnetul de munca deoarece noi nu facem calculul pensiei ci am pus la dispozitie programul de calcul pentru a fi utilizat de cei interesati.
vechimea in munca
Scris de: Popescu Vasile la data: 04/18/2012 2:44pm
Gen:
Data nasterii:25.07.1950
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Eu am dreptul sa ies la pensie dupa noua lege a pensiilor 1n 2015,stagiul de cotizare aproape 43 ani.
Cum se ia in calcul stagiul militar: prin deducerea din stagiul de cotizare efectiv(42,8 ani+1,4 ani-stagiul militar),sau prin adaugarea la stagiul de cotizare efectiv?
Spre exemplu,ma pot pensiona la indeplinirea stagiului de 42,8 ani?
Va multumesc!
Re: ce sa fac?
Scris de: la pensie la data: 04/23/2012 9:37am
Pentru Popescu Vasile
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in 25 iulie 2020 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata.
Aveti dreptul la pensie anticipata, nediminuata, atunci cand realizati stagiul de cotizare de 43 ani fara a lua in calcul stagiul asimilat pentru stagiul militar.
Stagiul asimilat pentru stagiu militar se ia in calcul prin adaugare la stagiu de cotizare propriu zis dar nu si la pensile anticipate si anticipate partiale.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1