Subiect "va rog sa-mi spuneti cind pot iesi la pensie anticipata" Deschis de Cucos Brindusa la data: 06/14/2011 5:14am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
va rog sa-mi spuneti cind pot iesi la pensie anticipata
Scris de: Cucos Brindusa la data: 06/14/2011 5:14am
Gen:feminin
Data nasterii:1957
Stagiul de cotizare:29 ani din care 2ani si 9 luni somer
Alte date:Data nasterii:23.11.1957,Sex feminin, Data angajarii initiale; 02.08.1982 facultate 5 ani cursuri de zi,
Intrebare:As dori sa stiu daca am lucrat 13 ani si 7 luni in grupa II de munca, lucru mentionat in Cartea de munca la plecarea din unitate dar unitatea la care am lucrat din 1982 pina in 1999 nu mai exista iar arhiva nu a fost preluata de nimeni mi se ia in considerare acest lucru adica grupa II si as vrea sa stiu cind as putea iesi la pensie anticipata sau anticipata partial. Va multumesc
Re: va rog sa-mi spuneti cind pot iesi la pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 06/15/2011 2:12am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in 23 octombrie 2018 la varsta standard de pensionare de 60 ani si 11 luni, stagiul complet de cotizare de 30 ani si 11 luni si stagiul minim de 15 ani.
Stagiul in grupa de munca este recunoscut daca prezentati o adeverinta intocmita conform unui model si care trebuie sa contina anumite informatii care nu sunt inscrise in carnetul de munca.
Pentru stagiul de 13 ani (completi) lucrati in gr II vi se acorda un spor de vechime de 3 ani si 3 luni care se adauga la stagiu de cotizare impreuna cu stagiul asimilat pentru studii universitare.
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate cu grupa conditii deosebite si pentru un stagiu in aceasta grupa de 13 ani beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 2 ani si 6 luni conform careia puteti iesi la pensie pentru limita de varsta la varsta de 58 ani si 5 luni adica in 23 aprilie 2016.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala (diminuata cu 45 % pentru 60 luni de anticipare) la varsta de 55 ani si 11 luni adica in 23 octombrie 2013 daca atunci aveti stagiul de cotizare de 30 ani si 11 luni la care se ia in calcul perioada de somaj si sporul de vechime pentru stagiul in grupa de munca insa nu se ia in calcul stagiul asimilat pentru studii universitare.
Pentru pensie anticipata se cere indeplinita conditia de stagiu de 38 ani si 11 luni (fara perioada de studii universitare) pe care nu o puteti realiza pana la pensia pentru limita de varsta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1