Subiect "pensionare anticipata partiala cadre mai" Deschis de anton violeta la data: 06/16/2011 9:25am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensionare anticipata partiala cadre mai
Scris de: anton violeta la data: 06/16/2011 9:25am
Gen:m
Data nasterii:mar 1968
Stagiul de cotizare:24ani
Alte date:vechime 24ani/din 1994 cadru mai,grupa 1 din 2001 grupa 0
Intrebare:in cazul disponibilizarilor preconizate in mai pot iesi acum la pensie anticipata partiala?
Re: pensionare anticipata partiala cadre mai
Scris de: anton violeta la data: 06/16/2011 2:04pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
ar fi posibil ,,cu scuzele de rigoare sa se si strecurat o greseala in legatura cu denumirea grupei de munca pt ca nu gasesc nicaieri <<grupa0 )desi noua de la unitate asa ni sa explicat ,deci din 2001 este incadrat in grupa speciala si i s-a spus ca se calculeaza la vechime 1 an in plus pentru fiecare an lucrat ..
deci daca denumirea cu grupa o este gresiat imi cer scuze ,,dar asta e informatia pe care o am si eu .in legatura cu grupa de munca in MAI,
Scris de: la pensie la data: 06/17/2011 8:57am
Datele prezentate de dv sunt confuze si confuzia cea mai mare nu vine de la denumirea grupei de munca.
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca:
- in aprilie 2027 la varsta standard de pensionare de 59 ani si 1 luna, stagiul complet de cotizare de 28 ani si 2 luni si stagiul minim in specialitate (ca militar) de 19 ani si 1 luna daca la data pensionarii este cadru militar activ
- in martie 2033 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani daca daca la data pensionarii nu este cadru militar activ .
Grupa I a fost prevazuta in legislatia in vigoare pana in 1 aprilie 2001 dupa aceasta data stagiile anterioare in grupa I au fost echivalate cu grupele “conditii speciale”, “conditii deosebite” sau ”alte conditii” . Aceasta informatie o obtineti de la angajatorul la care a lucrat stagiul in grupa I de munca.
Deoarece nu ati dat luna din 1994 in care a devenit cadru noi luam in calcul 6 ani in gr I (pana in 01 aprilie 2001) si 10 ani in “alte conditii” dupa aprilie 2001
Pentru stagiul de 16 ani in grupa I si alte conditii de munca beneficiati de un spor de vechime de 8 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizeaza un stagiu de cotizare total de 32 ani.
In functie de prevederile legii unitare a pensiilor 263/2010 pot fi 2 variante de pensionare
1.Daca locul de munca de gr I a fost echivalat cu conditii speciale realizati un stagiu total in conditii speciale de 16 ani pentru care are dreptul la reducerea varstei standard de pensionare cu 8 ani si poate sa se pensioneze cu pensie pentru limita de varsta :
- la varsta de 51 ani si 1 luna adica in aprilie 2019 daca atunci este militar activ
- la varsta de 57 ani adica in martie 2025 daca atunci nu este militar activ.
In cazul cand nu este militar active beneficiaza de reducerea varstei de pensionare daca atunci are stagiul total de cotizare de 35 ani.
2.Daca locul de munca de gr I a fost echivalat cu conditii deosebite pentru un stagiu in aceasta grupa de 6 ani are dreptul la reducerea varstei standard de pensionare cu 1 an iar pentru stagiul de cotizare de 10 ani in alte conditii are dreptul la reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani.
Cumuland cele doua reduceri rezulta o reducere a varstei de pensionare cu 6 ani si iesirea la pensie pentru limita de varsta :
- la varsta de 53 ani si 1 luna adica in aprilie 2021 daca atunci este militar activ
- la varsta de 59 ani adica in martie 2027 daca atunci nu este militar activ.
In cazul cand nu este militar active beneficiaza de reducerea varstei de pensionare daca atunci are stagiul total de cotizare de 35 ani.
Ne pare rau daca si raspunsul nostru devine confuz dar acest lucru nu l-am putut evita.
In toate variantele pensia anticipata partiala nu este avantajoasa fata de acele variante si nu intram in detalii din motive lesne de inteles.
Scris de: anton violeta la data: 06/17/2011 9:19am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:angajat din sept 1986
Intrebare:in oct 1994 sa angajat in cadrul mai <i s-a spus atunci ca la grupa respectiva va avea un spor de 6 luni la an
din 2001 este incadrat in grupa <<conditii speciale. in prezent lucreaza in acelasi loc de munca cu aceeasi grupa
Acum se pune problema disponibilizarilor si de aceea as fi vrut sa stiu daca are vreo sansa sa iasa la pensie anticipata partiala indiferent cat de proasta ar fi aceasta varianta
Scris de: la pensie la data: 06/18/2011 8:58am
Daca citeati cu atentie raspunsul anterior reiese ca problema echivalarii se pune pentru perioada inainte de 01 aprilie 2001 nu dupa aceata data dar presupunand ca a lucrat in acelasi loc de munca credem ca acest stagiu a fost echivalat cu conditii speciale si pensionarea pentru limita de varsta se face conform variantei 2 adica:
- la varsta de 51 ani si 1 luna adica in aprilie 2019 daca atunci este militar activ
- la varsta de 57 ani adica in martie 2025 daca atunci nu este militar activ.
In cazul cand nu este militar activ beneficiaza de reducerea varstei de pensionare daca atunci are stagiul total de cotizare de 35 ani
Din pacate aceasta stare de lucruri nu rezolva o eventuala disponibilizare.
Scris de: anton violeta la data: 06/18/2011 11:09am
cu scuzele de rigoare pentru neatentia mea va multumesc pentru raspunsul detaliat
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1