Subiect "Recalculare pensie" Deschis de Elena la data: 07/20/2011 4:57am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Recalculare pensie
Scris de: Elena la data: 07/20/2011 4:57am
Gen:F
Data nasterii:07.1953
Stagiul de cotizare:39
Alte date:-
Intrebare:
Buna ziua,
Mi s-a aprobat cererea pentru pensie la limita de varsta (redusa) si drepturile de pensie le-am primit incepand cu data de 1.10.2010.In perioada 1.10.2010-31.12.2010 am mai lucrat. Am luat adeverinta pentru aceasta perioada, dar inca nu am depus cerere de recalculare.
Nu inteleg art.89(2) din Legea nr.19/2000 si va rog sa-mi spuneti daca drepturile de pensie trebuiau revizuite din oficiu de catre CJP si pensia noua sa o primesc de la 1.1.2011 sau daca pensia recalculata o primesc incepand cu luna urmatoare celei in care depun cererea si adeverinta respectiva?
Multumesc anticipat pentru ajutor.
Re: Recalculare pensie
Scris de: la pensie la data: 07/21/2011 1:43am
Recalcularea pensiei dv inainte de 31 decembrie 2010 nu se putea face conform art 89 din legea 19/2000 ci art 95 din aceiasi lege si conform prevederilor acestui articol nu aveti dreptul sa cereti recalcularea deoarece nu aveati lucrate 12 luni.
Incepand cu 01 ianuarie 2011 se aplica legea pensiilor 263/2000 care prevede la art 107 ca puteti cere recalcularea pensiei pentru stagiile nevalorificate (fara limita de stagiu) aducand dovezile necesare. Pensia recalculate se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care s-a depus cererea.
Scris de: Elena la data: 07/22/2011 1:59pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna seara,
As mai avea o intrebare. Dupa cum am spus mi s-a dat adeverinta de salariat pana la data de 31.12.2010, cand mi-a incetat CIM.Dar ulterior, in luna ianuarie mi-au intrat in cont niste restante salariale, pentru care mi s-a retinut CAS.In aceste conditii, CJP imi va recalcula pensia avand in vedere si sumele din declaratia nominala pe luna ianuarie,sau e necesar sa solicit angajatorului rectificarea, pentru ca sumele respective sa apara in luna decembrie?
Multumesc.
Scris de: la pensie la data: 07/25/2011 2:01am
Nu are importanta luna in care au intrat in cotul dv sumele restante ci luna in care au fost inregistrate financiar aceste sume la angajator.
In plus recalcularea pensiei pentru limita de varsta nu se limiteaza la data de 31 decembrie 2010 ci daca va mai angajati si obtineti sume pentru care platiti CAS aveti dreptul sa cereti recalcularea pensiei pentru aceste sume.
Deci daca sumele au fost iregistrate in luna decembrie atunci nu trebuie sa faceti nicio modificare iar daca sunt inregistrate in ianuarie credem ca este suficient ca in cererea de recalculare sa precizati si luna ianuarie 2011.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1