Subiect "pensie de urmas" Deschis de Stefan Rotaru la data: 08/29/2011 9:09am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie de urmas
Scris de: Stefan Rotaru la data: 08/29/2011 9:09am
Gen:
Data nașterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Daca sunt indeplinite toate conditiile (adica sotul decedat avea drept la pensie iar sotia supravietuitoare a trecut de varsta de pensionare) pensia de urmas se poate obține retroactiv de la data decesului?
Re: pensie de urmas
Scris de: la pensie la data: 08/30/2011 7:17am
Daca cererea de pensie de urmas s-a depus in intervalul de 30 zile de la data decesului pensia se acorda de la data decesului daca decedatul nu a fost pensionar si din prima zi a luni urmatoare decesului daca decedatul a fost pensionar.
Daca cererea a fost depusa cu o intarziere mai mare de 30 zile de la data decesului pensia de urmas se acorda de la data depunerii cererii.
Scris de: iasi la data: 08/31/2011 4:12am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Revin cu o rugaminte,daca se poate.Va rog frumos sa-mi spuneti si mie,care este articolul de lege unde scrie ca persoanele cu gradul 3 (mediu)au dreptul la pensie de urmas(50% din pensia parintelui).Ca un sfat,ce creddeti,pe viitor ,sunt sanse sa se schimbe legea?adica sa fie scoase persoanele de la plata pensiei de urmas?multumesc anticipat.
Scris de: la pensie la data: 09/01/2011 1:22am
Modul de calcul a pensiei de urmas din pensia sustinatorului decedat nu depinde de gradul de invaliditate ci de numarul de urmasi.
Acest mod de calcul este stabilit prin articolul 89 alin (2) din legea pensiilor 263/2010 care prevede
“Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu annual realizat de sustinator ….in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel :
a) 50 % - pentru un singur urmas
b) 75 %- pentru doi urmasi
c) 100 % - pentru 3 sau mai multi urmasi
Referitor la modificariea prevederilor legale privind acordarea pensiei de urmas nu credem ca aceasta se va face in viitorul apropiat. Este posibila insa o crestere a exigentei comisiilor de expertiza a capacitatii de munca la incadrarea in gradele de invaliditate inclusiv pentru cei cu pensie de urmas datorita invaliditatii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1