Subiect "Iesire la pensie" Deschis de Achirei Constantin la data: 11/06/2011 1:38am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Iesire la pensie
Scris de: Achirei Constantin la data: 11/06/2011 1:38am
Gen:masculin
Data nasterii:13 05 1955
Stagiul de cotizare:38 ani si 6 luni fara armata
Alte date:Am lucrat 28 de ani in grupa a II a de munca din august 1972 pina 1n iunie 1974 si din noiembrie 1975 pina in martie 2001,31 de ani in schimburi cu ore de noapte fiind absolvent de studii universitare
Intrebare:In cazul meu care ar fi cea mai avantajoasa varianta de iesire la pensie: anticipata partial sau anticipata si de cind am dreptul?
Re: Iesire la pensie
Scris de: la pensie la data: 11/07/2011 1:36am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in 13 mai 2020 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Calculul dv pentru stagiul in gr II este gresit aveti numai 27 ani completi in gr II
Pentru stagiul de 27 ani lucrati in grupa II beneficiati de un spor de vechime de 6 ani si 9 luni care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul asimilat pentru studii universitare.
Stagiul de gr II a fost echivalat cu conditii deosebite si pentru un stagiu in aceasta grupa de 27 ani beneficiati de o reducere a varstei de pensionare cu 6 ani conform careia aveti dreptul la iesirea la pensie pentru limita de varsta la varsta de 59 ani adica in 13 mai 2014.
Pensiile anticipata sau anticipata partiala nu sunt avantajoase pentru dv deoarece le puteti obtine la varsta de 60 ani din cauza ca anticiparea de 5 ani nu se cumuleaza cu reducere varstei de pensionare pentru stagiile in grupa de munca.
Daca ati lucrat in schimburi trebuie sa prezentati o adeverinta de la angajator cu sporurile pentru orele de noapte si aceste sporuri vor fi luate in calculul punctajului pensiei.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1