Subiect "spor vechime" Deschis de urs marcela la data: 01/09/2012 7:45am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
spor vechime
Scris de: urs marcela la data: 01/09/2012 7:45am
Gen:f
Data nasterii:12.08.1956
Stagiul de cotizare:35 ani
Alte date:
Intrebare: V-as ruga sa-mi spuneti daca programul d-voastra de calcul pensii adauga automat sporul de vechime in munca pana in anul 1991 ,sau trbuie sa-l introduc eu ?
Va multumesc
Re: spor vechime
Scris de: la pensie la data: 01/10/2012 7:09am
1. Programul de calcul pensie de pe site calculeaza automat punctajul suplimentar pentru contributia la pensie suplimentara platita inainte de 01 aprilie 2001.
2. Programul de calcul pensie de pe site nu calculeaza automat sporul de vechime . Acest spor este determinat asa cum explicam noi pe site la pagina de la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/spor-de-vechime.php
Pentru dv am determinat acest spor care este :
Intre noiembrie 1980 – august 1983 3 %
Intre septembrie 1983 – septembrie 1985 6 %
Intre octombrie 1985 – septembrie 1990 9 %
Intre octombrie 1990 – martie 1992 12 %
Am observat ca ati completat si dv acest spor dar nu pe toata perioada calculate de noi iar pe perioada calculate ati completat gresit deoarece ati completat acelasi spor si in % si in suma fixa ceiace este gresit.
Sporul de vechime nu mai trebuie sa-l calculate dv in suma fixa deoarece acest calcul este facut de program. Sporul in suma fixa se refera la alte sporuri care erau acordate in suma fixa cum ar fi unele compensari acordate salariatilor.
3 Dupa aprilie 1992 sporurile in % si suma fixa sunt luate in calcul numai daca prezentati o adeverinta de la angajator care sa contina aceste sporuri.
4 Deoarece programul de calcul pensie de pe site nu a fost actualizat conform noii legi a pensiilor 263/2010 trebuie sa faceti o mica corectie a rezultatului astfel :
Se ia punctajul total:
Ex Sa presupunem ca obtineti un punctaj total de 34 puncte
- Se calculeaza punctajul mediu al pensiei impartind punctajul total la stagiul complet de cotizare
Conform datei dv de nastere aveti stagiul complect de cotizare de 30 ani si 6 luni adica 30,5 ani
Ex 34/ 30,5 = 1,11475 puncte
-Se calculeaza cuantumul pensiei inmultind punctajul mediu al pensiei cu valoarea punctului de pensie care in present este de 732,80 lei.
Ex 1,11475 X 732,8 = 818 lei
Scris de: Bathori Mariana la data: 09/10/2012 7:31am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Va rog sa-mi spuneti cum se rotunjesc zecimalele dupa virgula, cele mai mari de 0,50 si cele mai mici de 0,50, si daca exista vreo prevedere legala in acest sens, ex: salar de 1764 lei +52,92 lei (3%)= 1816,92 lei, deci cum se rotunjesc zecimalele dupa virgula ?cele mai mari de 0,50 si cele mai mici de 0,50 lei ? si ce prevedere exista la acest calcul. Va multumesc, astept raspuns, BM
Scris de: la pensie la data: 09/11/2012 1:23pm
Pentru Bathori Mariana
Rotunjirea cifrelor dupa virgula pot fi facute dupa regula generala sau dupa o regula speciala stabilta prin o prevedere a unei legi
Regula generala a rotunjirii cifrelor prevede ca dupa vigula aceasta se face in functie de ultima cifra eliminata. Daca aceasta este 5 sau mai mare cifra retinuta creste cu o unitate iar daca aceasta este sub 5 cifra retinuta ramane nemodificata :
Exemplu Daca punctajele lunare trebuie sa fie exprimate cu 5 cifre dupa virgula :
- In cazul unui punctaj iesit din calcul de 1,342536 se retine 1,34254
- In cazul unui punctaj iesit din calcul de 1,342534 se retine 1,34253
In cazul calculelelor facute in cazul programului de calcul pensii rotunjirea se face asa cun prevede regula generala cu exceptia calculului cuantumului pensiei si a cuntumului indemnizatiei de insotitor cazuri in care fractiunile de lei care se intregesc la leu in favoarea pensionarului,
Exemplu in cazul in care din calcul rezulta o pensie de 753,36 lei pensia se rotunjeste la 754 lei.
In exemplul prezentat de dv sumele se intregesc la 53 respectiv 1817 lei.
Nu cunoastem prevederea legala care stabileste regula generala de rotunjire a zecimalelor.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1