Subiect "pensia anticipata" Deschis de Anca la data: 02/04/2012 2:13am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensia anticipata
Scris de: Anca la data: 02/04/2012 2:13am
Gen:f
Data nasterii:16 iulie 1955
Stagiul de cotizare: 37 si 5 luni
Alte date:m-am angajat la data de 2 august 1974 şi am continuitate în muncă.
Intrebare:doresc să mă pensionez la 1 martie 2013 cînd voi avea 38 de ani şi 8 luni vechime.
1. pensia va fi cu penalitate?
2. după această pensionare, pot să mai inchiei contracte de prestări de servicii de consultanţă?
3. din experienţa dvs. consideraţi că în anul 2013 se vor produce modificări (care se află acum în discuţii)pentru care ar merita să mai aştept pînă in sept. 2015?
4. contractele ulterioare pensionării anticipate parţiale, se iau in calcul la data de drept a pensionării pt. limită de vârstă (sept.2015), adică se poate solicita recalcularea pensiei în 2015?
Re: pensia anticipata
Scris de: la pensie la data: 02/05/2012 10:20am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in 16 septembrie 2015 la varsta standard de pensionare de 60 ani si 2 luni si stagiul complet de cotizare de 30 ani si 2 luni.
- Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata daca stagiul de cotizare este sub 38 ani si 2 luni.
- Aveti dreptul la pensie anticipata nediminuata atunci cand stagiul de cotizare este 38 ani si 2 luni.
- In privinta dreptului de a cumula pensia cu venituri din contracte de consultanta nu putem sa va dam un raspuns précis si oficial ci numai prevederea art 114 alin (1) litera b din legea pensiilor 263/2010 adica:
“Pensia anticipata sau anticipata partiala se suspenda daca pensionarul se regaseste in una din situatile prevazute la art 6 alin (1) pct I, II sau IV “
Consideram ca incadrarea oficiala, a situatiei pe care o propuneti dv, in acest articol o poate face numai Casa de Pensii.
- Nu cunoastem discutiile care vizeaza modificarea intr-un timp scurt a legii pensiilor. Daca va referiti la discutiile din presa acestea trebuie luate ca speculatii.
- In privinta luarii in calculul pensiei pentru limita de varsta a stagiilor de cotizare realizate pe perioada pensiei de invaliditate aceasta este tratata in art 64 alin (1) din legea 263/2010 care spune ca se iau in calcul stagiile de cotizare realizate “in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate” ori dv doriti concomitent pensie anticipata si stagiu de cotizare lucru care dupa opinia noastra nu este posibila.
Scris de: Anca la data: 04/20/2012 4:18am
Gen:f
Data nasterii:16.07.1955
Stagiul de cotizare:38 de ani in 02 oct.2012
Alte date:
Intrebare:stagiul de cotizare se diminuează cu nr. de zile de concediu medical?
Scris de: la pensie la data: 04/23/2012 10:02am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in 16 septembrie 2015 la varsta standard de pensionare de 60 ani si 2 luni si stagiul complet de cotizare de 30 ani si 2 luni.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata.
Aveti dreptul la pensie anticipata, nediminuata, atunci cand realizati stagiul de cotizare de 38 ani si 2 luni.
Perioada concediului pentru incapacitate temporara de munca este considerata stagiu de cotizare asimilat si pe perioada anterioara lui aprilie 2001 nu poate fi evidentiata deoarece nu era inscrisa in carnetul de munca.
Stagiul asimilat pentru concediu pentru incapacitate temporara de munca nu face parte din stagiile asimilate care nu se includ in stagiul de cotizare, conform art 62 alin (3) din legea pensiilor 263/2010, pentru pensie anticipata
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1