Subiect "Pensionare anticipata" Deschis de Draghia Despina la data: 02/05/2012 11:28am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensionare anticipata
Scris de: Draghia Despina la data: 02/05/2012 11:28am
Gen:Feminin
Data nasterii:12.07.1954
Stagiul de cotizare:30 ani 3 luni
Alte date:grupa a II a de munca 9 ani si 8 luni
din care 4 ani si 1 luna cu 90% si 5 ani si 7 luni cu 70% din timpul efectiv lucrat
Intrebare 1:Reducerea varstei standard de pensionare este de 1 an si 6 luni?
Intrebare 2: Numarul lunilor de anticipare de cand se calculeaza?
a) de la data scrisa pe cerere odata cu depunerea dosarului;
b) de la data primirii deciziei;
c) de la data incetarii raportului de activitate.
Intrebare 3: Penalizarea se aplica pana la implinirea varstei standard redusa de pensionare?(adica noiembrie 2012)
Intrebare 4: Conform legii 263/2010 de la data de 01.01.2012 se aplica un indice de corectie, dar acest articol(170), fiind prorogat pana la data de 01.01.2013 conform legii 283 din 2011, eu beneficiez de acesta la data de 01.01.2013
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.Felicitari pentru programul gratuit de calculare pensie.
Re: Pensionare anticipata
Scris de: la pensie la data: 02/06/2012 8:37am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in 12 mai 2014 la varsta standard de pensionare de 59 ani si 10 luni si stagiul complet de cotizare de 29 ani si 8 luni.
Pentru stagiul de 9 ani lucrati in grupa II de munca beneficiati de un spor de vechime de 2 ani si 3 luni care se adauga la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare de 32 ani si 6 luni.
Stagiul de gr II a fost echivalat cu conditii deosebite si pentru un stagiu in aceasta grupa de 7 ani si 7 luni (am avut in vedere procentele sub 100 % lucrate in cele doua stagii in gr II) beneficiati de o reducere a varstei de pensionare cu 1 an conform careia aveti dreptul la iesirea la pensie pentru limita de varsta la varsta de 58 ani si 10 luni adica in 12 mai 2013.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala si aceastra se acorda de la data depunerii cererii (dosarului).
Perioada de anticipare se calculeaza de la data depunerii cererii (data scrisa pe cerere) la casa de pensii pana la data la care aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta adica in 12 mai 2013.
Daca nu incetati lucru la data depunerii cererii ci dupa primirea deciziei perioada de la data acordarii pensiei anticipate partiale pana la data incetarii activitatii se suspenda pensia anticipata partiala si aceasta perioada se ia in calculul pensiei la pensia pentru limita de varsta
Diminuarea pensiei se mentine constanta pana in 12 mai 2013 cand pensia se transforma din oficiu (fara cerere) in pensie pentru limita de varsta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1