Subiect "pensie" Deschis de giurescu tatiana la data: 02/06/2012 2:56am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie
Scris de: giurescu tatiana la data: 02/06/2012 2:56am
Gen:
Data nasterii:8 aug 1954
Stagiul de cotizare:12,7 ani
Alte date:
Intrebare:E posibil sa raman fara loc de munca.Am 57 ani.As vrea sa stiu ce pot face ca la 59ani si 10 luni sa pot beneficia de pensie? e greu sa mai gasesc un loc de munca..Pot plati lunar contributia sau se poate sa platesc odata pe an contributia la casa de pensii? intrucat am avut pauze si nu am platit contributia pot plati retroactiv? care e varianta potrivita? Multumesc din inima pentru raspuns Tatiana
Re: pensie
Scris de: la pensie la data: 02/07/2012 5:04am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in 08 iunie 2014 la varsta standard de pensionare de 59 ani si 10 luni, stagiul complet de cotizare de 29 ani si 8 luni si stagiul minim de cotizare de 14 ani si 8 luni.
Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta la varsta de 59 ani si 10 luni adica in 08 iunie 2014 atunci trebuie sa aveti stagiul minim de cotizare de 14 ani si 8 luni.
Pentru a va completa stagiul de cotizare fie lucrati cu contract de munca fie incheiati cu Casa de pensii un contract de asigurare sociala.
Daca in prezent lucrati cu contract de munca nu este recomandabil sa aveti concomitent un contract de asigurare sociala deoarece nu vi se socoteste stagiu de cotizare dublu iar castigul valoric la pensie pentru contributia platita la contractul de asigurare sociala este mica.
Deci sfatul nostru este sa incheiati un contract de asigurare sociala cu Casa de pensii numai atunci cand nu mai aveti loc de munca.
Contractul de asigurare sociala nu poate fi incheiat pe o perioada anterioara (retroactiv) iar contributia poatr fi platita odata pe o perioada viitoare de maxim 12 luni.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1