Subiect "pensia tatalui meu" Deschis de ana b la data: 02/07/2012 9:57am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensia tatalui meu
Scris de: ana b la data: 02/07/2012 9:57am
Gen:masculin
Data nasterii:3 martie 1952
Stagiul de cotizare:17ani si 6 luni
Alte date:
Intrebare:tatal meu este in pensie de boala cam de prin 2000 pensia lui este de 589 lei si a lucrat toti ani in minerit as dori sa stiu daca anul acesta se poate face ca sa nu mai mearga la comisie anual si la ce varta ar iesi in pensie definitiva a mai lucrat in alta parte inainte de a lucra in mina dar nu mai are cartea de munca de atunci unde pot sa ma adresez ca sa ii apara si ani anteriori
Re: pensia tatalui meu
Scris de: la pensie la data: 02/08/2012 2:55am
Situatia tatalui dv merita putina atentie.
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in gr de munca, in 03 martie 2017 la varsta standard de pensionare de 65 ani cu stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Daca a lucrat in minerit, in subteran, stagiul respectiv a fost incadrat in gr I de munca si apoi dupa aprilie 2001 grupa I a fost echivalata cu grupa de munca conditii speciale
Pentru stagiul in gr I si apoi conditii speciale beneficiaza de urmatoarele (daca a facut demersurile necesare recunoasterii stagiului in grupa de munca):
- Un spor de vechime de 6 luni la un an complet de stagiu si deci are in total un spor de 8 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul asimilat pentru perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate si astfel presupunem ca realizeaza un stagiu de cotizare mai mare de 35 ani
- Pentru stagiul de 17 ani in grupa conditii speciale de munca beneficiaza reducerea varstei de pensionare cu 8 ani si 6 luni si se putea pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 56 ani si 6 luni adica din 03 septembrie 2008
Din ianuarie 2011 trecerea de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta se face din oficiu fara cerere. Deci daca nu s-a facut inseamna ca nu a indeplinit una din conditiile de acordare a acestei reduceri de varsta
- Pe perioada stagiului de cotizare in gr I se majoreaza punctajele anuale cu 50 % aceasta majorare trebuia facuta in doua etape, prima in anul 2009 iar a doua in februarie 2011
Deci noi va rugam sa verificati decizia de pensionare de invaliditate sau decizia de recalculare a pensiei pe care a primit-o in anul 2005 daca pensionarea de invaliditate s-a facut inainte de aprilie 2001. Dupa verificare va rugam sa ne comunicati situatia stagiului de cotizare in grupele de munca scrisa la litera F din una din deciziile de mai sus, editata dupa aprilie 2001.
In privinta reconstituirii stagiului de cotizare inainte de a lucra in minerit trebuie sa se adreseze la intreprinderea unde a lucrat si sa ceara o adeverinta. Daca intreprinderea nu mai exista sa caute unde se afla arhiva de personal a acelei intreprinderi si sa se adreseze celui ce administreaza acea arhiva.
In privinta scutirii de a merge la comisia de expertiza nu indeplineste conditia de stagiu de cotizare de minim 35 ani fara a lua in calcul perioada cat a primit pensie de invaliditate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1