Subiect "pensie anticipata partiala" Deschis de Ana la data: 02/12/2012 1:52am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata partiala
Scris de: Ana la data: 02/12/2012 1:52am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua!

In primul rand va multumesc ca existati, m-ati ajutat mult, prin raspunsurile competente date altora. As dori sa va mai intreb si eu cateva lucruri.
In noiembrie 2011 a fost trimis oficial in tara dosarul meu pentru pensie anticipata partiala, pentru ca teoretic indeplinesc conditiile. In cerere am specificat ca lucrez inca aici, in strainatate.
Locul meu de munca este nesigur, s-ar putea sa inceteze in cateva luni, dar s-ar putea sa mai reziste in timp.

1. Suma pensiei mi se va calcula cu vechimea existenta pana la depunerea dosarului, sau se va lua in calcul si diferenta de cateva luni, pana la luarea in mana a deciziei, data de la care intentionez sa cer si desfacerea contractului de munca? La calculul lunilor de penalizare se vor lua in calcul? Data de la care ma pot considera pensionara, coincide cu data de la care inceteaza contractul, sau va fi data de la care am depus dosarul?

2. Daca am inteles bine, exista si o posibilitate de a nu intrerupe punerea in plata a pensiei, in situatia in care realizezi un anumit venit mic, pe an. Cu aceasta situatie nu sunt in clar, si v-as multumi mult daca m-ati ajuta sa inteleg. Daca spre exemplu, decizia o voi primi pe 12 mai, pana atunci lucrez aici, si cu aceasta data se va desface contractul de munca, ce venit in Roni am voie sa realizez suplimentar, in acest an, aici, pana la 2012 decembrie fara a pierde pensia. Acest venit poate fii realizat si prin lucru cu contract de munca?

3. Daca primesc in mana decizia, dar contractul de munca nu mi se desface, decat mai tarziu, peste cateva luni, s-ar anula decizia, sau numai nu voi fi pusa in plata pensiei pana la incetarea contractului?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cu respect: Ana.
Re: pensie anticipata partiala
Scris de: la pensie la data: 02/13/2012 2:13pm
Din pacate faceti cateva confuzii.
Nu ati dat datele necesare pentru a va analiza situatia dv si in schimb ne puneti intrebari care sa nu va ajute
Pentru pensia anticipata partiala in cazul dv se ia in calcul numai stagiul de cotizare realizat in Romania.
Deci ambele intrebari ar avea rost decat daca ati avea domiciliu in Romania si ati lucra in prezent tot aici.
Daca doriti o analiza a situatiei dv va rugam sa ne comunicati :
- Data nasterii.
- Stagiile de cotizare din Romania
- In ce tara ati mai cotizat si ce stagiu de cotizare aveti in aceasta tara.
In principiu in Romania beneficiarii de pensie anticipata partiala sau anticipata nu au voie sa cumuleze aceasta pensie cu salariu pentru care plateste contributie de asigurare sociala.
In ceiace priveste cumularea pensiei cu venituri din activitatea profesionala altele decat salariu situatia este destul de ambigua cu atat mai mult este ambigua in cazul veniturilor castigate in strainatate.
In acest caz va sfatuim sa va adresati cu o asemenea intrebare direct Casei de pensii.
Scris de: Ana la data: 02/17/2012 1:06pm
Gen:F
Data nasterii:1955.10.18
Stagiul de cotizare:
Cotizare in Romania, pe baza carnetului de munca este de 26 de ani si 2 luni.
In Ungaria am 6 ani si 7 luni, pana in noiembrie 2011, data depunerii dosarului, dar lucrez si momentan.
Alte date:
Intrebare:Nu indeplinesc conditiile pentru pensie anticipata partiala?

Va multumesc mult, ca incercati sa ma ajutati sa ma descurc.
Am gresit. Nu stiam, ca cei 30 de ani de cotizare pentru pensie anticipata partiala, trebuie sa fie, doar acasa. Dupa ce dosarul meu a fost trimis in noiembrie 2011 in Romania, am primit o scrisore de la oficiul de pensii de acasa, prin care mi se solicita codul numeric personal si o copie dupa carnetul de identitate. Le-am trimis.

In afara vechimii de mai sus, pe baza de adeverinta pot justifica, dar nu stiu daca ma ajuta la ceva, ca am lucrat simultan, in plus, pe langa munca de 8 ore trecuta in carnet, tot cu contract de munca, norma 4 ore intre anii 1.09.2000 -15.02.2003 (a fost virat contributie somaj, asigurare de sanatate, si impozit, atat) si cu contract de agent cu impozit final 10 % in perioda 19.08.1999- 19.08.2002 .
Daca datele de mai sus nu au influenta, se pare ca cererea mea va fi respinsa, pentru ca nu am vechime acasa. Mentionez, de si poate nu are rost, ca am acasa, casa proprietate personala, pe care o consider domiciliu, merg foarte des acasa, si este terecut si in C.I. La limita de varsta, daca va veni ziua, nu stiu inca unde ma voi stabili definitiv.
Daca mi se respinge cererea inseamna ca doar dupa 2016 ianuarie pot cere pensie pentru limita de varsta?
Cu multumiri: Ana
Scris de: la pensie la data: 02/19/2012 11:06am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in 18 ianuarie 2016 la varsta standard de pensionare de 60 ani si 3 luni, stagiul complet de cotizare de 30 ani si 3 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Deci dv avand in Romania stagiul minim de cotizare nu este nevoie sa folositi ca vechime stagiul cotizat in Ungaria.
Deasemeni pentru faptul ca pentru o anumita perioada, pe langa locul de munca cu norma intreaga ati lucrat la al doitea loc de munca, nu va aduce vechime in schimb sumele castigate se iau in calculul pensiei dar pentru aceasta pentru perioada anterioara lui aprilie 2001 trebuie sa prezentati adeverinta.
Faptul ca aveti proprietate in tara nu are nicio relevanta in legislatia pensiilor.
Pentru stagiul cotizat in Ungaria vi se vor calcula drepturi de pensie conform legislatiei de acolo.
A doua componenta a pensiei poate fi transferata in tara de domiciliu.
Pentru verificarea informatiilor date de noi va recomandam deasemeni vizitarea site-ului casei nationale de pensii pe care il gasiti la adresa :
http://www.cnpas.org/
Tot pe acel site puteti citi si alte informatii facand click pe paginile :
- Pensionari cu domiciliul in strainatate.
- Acorduri bilaterale.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1